pasztet - 4176 przepisów (strona:51/279)

Gołąbki z pasztetem paprykowym 146

Gołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki:   ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą(...)Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis bierze udział w konkursie

W Moim Magicznym Domu
Bezglutenowy pasztet sojowy z okary 208

dań wytrawnych.  Zawsze przy robieniu mleka sojowego czy tofu nie mogę się doczekać, aby coś zrobić z pozostałej okary. Najczęściej przygotowuje z niej kotlety a'la schabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba.  Bezglutenowy pasztet sojowy z okary Składniki: okara z 400g soi  2 duże marchewki (ok. 350g(...)przyprawy.  Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (ilość mąki może się różnić zależnie od tego jak została odciśnięta okara, dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania konsystencji "lepkiej papki"). Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C  piekarniku ok 1 h.  Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :) Smacznego

wegujemy
Pasztet z kurczaka i pieczarek 198

Bardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i pieczarek. Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę, pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu.  Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć,  temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. Smacznego

Stare Gary
Pasztet z cieciorki 124

Pasztet nie jedno ma oblicze, co możecie potwierdzić czytając moje menu. Znajdziecie w nim przepisy na różne wersje pasztetów warzywnych. Wolę takie, ale pewnie nadejdzie moment , w którym jednak zdecyduję się zrobić mięsny. Na razie przedstawiam Wam pasztet z cieciorki i pieczarek o bardzo wyrazistym smaku. Cieciorka (ciecierzyca) pewnie głównie kojarzy się z kremowym hummusem,albo hinduskim dhal(...)warto sięgać po nią także do innych, nawet mniej egzotycznych dań.  A teraz zapraszam na krótką, niezbyt daleką  podróż z Olejami Świata PASZTET Z CIECIORKI I PIECZAREK Składniki: 400 g cieciorki/ciecierzycy 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ugotowana marchewka 2 jajka 1/3 szklanki oleju przyprawy: 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól

Bon appetit mon amie
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 145

Pasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36%  2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce(...)wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu, posypujemy bułką tartą i przekładamy do  niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm).  Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  100-120 minut ( w połowie pieczenia nakrywamy wierzch pasztetu aluminiową folią

Miód i pieprz
Pasztet z cukinii 142

Miałam zamiar zacząć od tego, jaki to pyszny jest pasztet z warzyw i tak dalej, ale podczas wpisywania tytułu wpisu zwróciłam uwagę na coś, co kazało mi sięgnąć po słownik. Jak właściwie powinno być: pasztet z cukini czy cukinii? Nie wystarczył mi fakt, że "cukini" zostało podkreślone na czerwono. Nie dało mi to spokoju, bo przecież wydawałoby się, że podobnie(...)kilkunastu lat, co bardzo mnie zaskoczyło, bo byłam przekonana, że moja mama hoduje ją w ogródku od zawsze. Wobec powyższego bez żadnych już wątpliwości zachęcam do wypróbowania przepisu na pasztet z CUKINII pachnący słoneczną, dziewiętnastowieczną Italią. Składniki: 1kg obranej cukinii bez pestek 1 mała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju

Wrzosowa Polana
Pasztet z królika 2 136

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki.  Doskonały nie tylko od Święta.  Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika  0, 70 kg podgardla  70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej  1 duża marchewka  1 średnia pietruszka  ¼ selera  4 listki laurowe  6-7 kulek ziela angielskiego(...)łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka)  3-4 ząbki czosnku  1 pełna łyżeczka soli  do pasztetu:   przyprawa do pasztetu szlacheckiego  1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej  3- 4 bułki  5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości.   Po ugotowaniu wyciągam z wywaru

Takie tam pichcenie
Warzywny pasztet z groszkiem i selerem 138

Jarskie pasztety zajmują szczególne miejsce w kuchni wegetarian i wegan – i nie chodzi tylko o fakt, że stanowią lepszy odpowiednik mięsnych wyrobów; warzywny pasztet można podjadać przez cały dzień i podawać na wiele sposobów: zarówno do śniadaniowych kanapek, jak i w formie obiadu. Przygotowałam już wiele wersji i za wyjątkową uważam tą z dodatkiem selera – jednej z najlepszych imitacji mięsnego(...)smaku. Przepisy na roślinne pasztety na pierwszy rzut oka mogą wydać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest; warto jednak kilka kroków zaplanować z wyprzedzeniem. Składniki na zwykłą formę keksówkę: 1 szklanka zielonego grochu (namoczonego uprzednio w wodzie przez kilka godzin) 1 bulwa selera (ok. 500g) ¼ szklanki oliwy plus dodatkowo 2 łyżki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Roślinna - blog wegański
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 137

Perfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej(...)papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet

Mango Papaja
Pasztet drobiowy 193

Sprawdzona receptura rodzinna Przepis na pasztet mam zapożyczony od mojej Rodzicielki, która z kolei pozyskała go od starszego pokolenia. Pasztet wychodzi tak dobry, że receptura jest w naszej rodzinie już bardzo długo.  Porcję pasztetu zawsze przygotowuje się u nas dość słuszną. Jemy go zwykle całkiem długo, gdyż nawet po tygodniu w lodówce jest nadal rewelacyjny w smaku. Nadmiar można(...)ewentualnie pokroić w porcje i zamrozić na później . Pasztet świetnie to znosi i wyśmienicie przechowuje się w zamrażalce nawet do kilku miesięcy.  Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej

Grunt to przepis!
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 194

Pyszny, lekko grzybowy, kremowy pasztet. Dzięki sporej ilości warzyw i grzybów, wilgotny, nie przesuszony. Niestety jak zaczniemy pasztety robić w domu, nie powrócimy już do sklepowych. Piekłam w jednorazowych aluminiowych foremkach. Pasztet, jeżeli jest go za dużo, można zamrozić albo już upieczony, podzielony na mniejsze porcje, albo zamrażamy nie upieczoną jeszcze  masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam(...)boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego! * Można dodać same żółtka

Stare Gary
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 150

elikaty, aromatyczny, o wspaniałej  kremowej konsystencji. Taki jest ten pasztet. Mimo że dość jesienny w swojej recepturze, to doskonały również wiosenną porą. Gruszka nadaje mu lekkiej słodyczy , a orzechy i rozmaryn niepowtarzalnego aromatu . Idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 300 g suchej białej fasoli ( przed ugotowaniem ) 2 gruszki 1 biała cebula 2 czubate łyżki mielonego(...)malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Przygotuj siemię lniane: zalej je kilkoma łyżkami wrzącej wody i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do fasolowej masy i zmiksuj wszystko razem. Pasztet przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Możesz również dodać więcej rozmarynu. Małą keksówkę posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wlej fasolową pastę i wstaw do nagrzanego

Food Square
Pasztet z mięsa wołowego 194

dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam

Proste Potrawy
Soczewicowy pasztet z żurawiną 233

Chociaż mięso jem „raz na ruski rok” to zawsze lubiłam domowe pasztety. Szczególnie robione przez moją ciocię i mamę. Niebo w gębie! Ale w życiu nie pomyślałabym, że wegetariański pasztet posmakuje mi jeszcze bardziej. W dodatku gdyby ktoś mi go podał i nie powiedział, że jest bez mięsa to chyba bym się nie zorientowała. Podsumowując każdy kto lubi(...)pasztety powinien wypróbować ten przepis bo to absolutny hit. Przepis pochodzi z książki kulinarnej „Jadłonomia” Marty Dymek. U mnie z minimalnymi zmianami. 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża cebula 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki sosu sojowego 2 liście

Mienta blog
Pasztet z winem 149

Wielkanoc bez pasztetu to jak.....no coś tam coś tam. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużu trzeba zrobic taki aby nie był pracochłonny. No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać. Wino(...)pasztecie spełnia rolę wypełniacza smaku i nadaje mu charakteru, polecam gorąco. Pasztet z winem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie