święta i zabawę. Za nami mikołajki, przed nami święta Bożego Narodzenia. Mamy nadzieję, że skorzystaliście z naszego pomysłu na mikołajkowy prezent ( TUTAJ ). Przypominamy, że podrzuciliśmy Wam fajny pomysł na pasztet z żurawiną. Plan był taki, że robicie pasztet z naszego przepisu, pakujecie w malutki słoiczek, pobieracie fajną pasztetowo-świąteczną etykietę (którą dla Was przygotowaliśmy i udostępniliśmy do pobrania), drukujecie, naklejacie(...)słoiczek i prezent gotowy. I to jaki prezent! Możecie być pewni, że został on na długo zapamiętany. A jeśli z powodu jakiegoś fatalnego niedopatrzenia nie zrobiliście tego pasztetu i nikomu nie wręczyliście na mikołajki to teraz właśnie możecie to nadrobić. To będzie fantastyczny gwiazdkowy prezent, nic przecież nie cieszy tak bardzo jak drobiazg, który się samemu zrobiło. Drobiazg, który zrobiła
Marder&Marder ManufacturePasztet to tradycyjna potrawa znana w Polsce od XVI wieku. Pochodzące z Francji pasztety (pâté) w Polsce popularność swą zdobyły … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowy <span>pasztet</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDzisiaj podaję Wam przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Jest to lekkie, a zarazem sycące danie. Ja uwielbiam go jeść z pomidorkami koktajlowymi To doskonały pomysł na lunch, ale też smaczną kolację. Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej Składniki: 3 szklanki młodej cukinii starej na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką, sok odcisnąć!) 1 cebula(...)wodzie,potem przelej wrzątkiem. Potem ugotuj i wystudź. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę. Smacznego Artykuł Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywieniatani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni
Kulinarny S.O.S.tani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni
Kulinarne S.O.S.Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia. Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Notatki: * w przepisie podałam wagę mięsa już ugotowanego, miałam 90 dkg mięsa drobiowego i 60 dkg mięsa wołowego * marchewki i pietruszka też
Pieprzyć z FantazjąPasztet jajeczny z poniższego przepisu smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, podany na kanapce w formie grubych plastrów, czy rozsmarowany… Pasztet jajeczny spełni oczekiwania każdego kto go upiecze, jest idealny pod każdym względem. Przepis zaczerpnęłam od jednej z czytelniczek bloga, Bożeny, która zgłosiła pasztet jajeczny do wielkanocnego konkursu, organizowanego niedawno na blogu. Dziękuję Bożenie za przepis, jest(...)idealny, a Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Artykuł Pasztet jajeczny pochodzi z serwisu
NiePieprz.plktórych każdy wybierze coś dla siebie. Przede wszystkim są tu potrawy Wielkanocne jajeczne, jak i te na słodko. Na przykład między innymi baby, serniki i ciasta drożdżowe.Ponadto także pasztety czy choćby nadziewane na mnóstwo sposobów jajka. Dania wielkanocne, które warto wypróbować: Przystawki i sałatki Jajka faszerowane Jajka faszerowane: rzodkiewkami i zielonym ogórkiem, pieczarkami, awokado, kiełkami, łososiem, szczypiorkiem – przepis(...)faszerowane na ciepło Przyznam że tej wersji ich nie znałam, ale po wypróbowaniu stwierdzam, że jak najbardziej warto je zrobić. Jajka faszerowane na ciepło to przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Pasztet z jajek – przepis z bloga Nienażarty. Jeśli lubicie pasztety to ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jajka beczułki z szynką parmeńską – przepis na nie znajdziecie tutaj Jeśli
Arbuziakiblogu, a są związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości. Wystarczy kliknąć w nazwę wybranego dania, a zostaniecie przeniesieni do wpisu z przepisem. Mam nadzieję, że wśród(...)pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona
Kulinarne przygody GatityPasztet ten jest pyszny. Nie wiem dlaczego ale jadłam go pierwszy raz. Ciągle zwlekałam z upieczeniem jego i to był wielki błąd. Jak ktoś nie jadł niech koniecznie spróbuje, polecam. Już wiem, że w sezonie „cukiniowym” będzie stałym bywalcem w menu. Taki pasztet można jeść solo, z chlebkiem i masełkiem jako kanapeczkę a nawet na gorąco jako dodatek(...)dodajemy koperek i pietruszkę, kaszę manną, wbijamy jajka i wyrabiamy. Na koniec przyprawiamy do smaku. Jednorazowe blaszki aluminiowe (keksówki) lub zwykłe blachy natłuszczamy masłem i przekładamy do nich nasz pasztet. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem jak ciasto czy się nie wyciąga. U mnie wyszły 2 keksówki
Mam apetyt na ...Jesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu(...)będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
Na moim talerzuświątecznym stole królują domowe wyroby jednym z nich jest domowy pasztet z różnych mięs. Bardzo łatwo go przygotować i zaskoczyć domowników. Do przygotowania pasztetu potrzebujemy dobrej jakości mięsa wieprzowego, drobiu i innych składników. Pasztet wyszedł bardzo delikatny rozpływający się w ustach :) Poezja smaku :) Pasztet świąteczny Składniki · 1kg karkówki
Kulinarne pyszności MolkiOryginalny pasztet strasburski robi się z patologicznie powiększonych i stłuszczonych wątróbek kaczek i gęsi, które przetrzymuje się w ciasnych klatkach i na siłę karmi… Ale dość o tym okrucieństwie! Pasztet strasburski z soczewicy, pieczarek i orzechów to jego wegańska opcja całkowicie cruelty free. Polecam gorąco ten prosty w wykonaniu, a jednocześnie pyszny pasztet bez pieczenia. Składniki: 2 łyżki oleju(...)rozmaryn, tymianek i sos sojowy i miksujemy. My lubimy mniej gładką konsystencję, a Wy miksujcie według własnego uznania Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! * Przepis zainspirowany tym . Artykuł Pasztet strasburski cruelty free pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plRewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole. Z rosołu: 1 udko 1 podudzie 1 porcja rosołowa Kawałek selera 5 marchewek 1 korzeń pietruszki Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki(...)sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona
VioletoweKucharzenie