Zapraszam na smaczny pasztet warzywny z cukinii. Dodatek marchewki świetnie wygląda i komponuje się ze smakiem cukinii. Pasztet możemy jeść na ciepło na obiad z sosem np. pieczarkowym lub na zimno na kanapce. Polecam Składniki: 500 g cukinii (bez pestek) 2 średnie marchewki 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl kaszy manny(...)tarce o dużych oczkach cebulę i marchewki. Koperek drobno kroimy i dokładamy do ;pozostałych warzyw z przeciśniętym czosnkiem, mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na pasztet do aluminiowej foremki (sporej), wyrównujemy. Wkładamy pasztet do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzygotowania tego pasztetu zainspirował mnie Jakubiak. Widziałam program w telewizji w którym przygotowywał pasztet ze szpinakiem. Spodobało mi się to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 królik z podrobami 1 kg łopatki wieprzowej 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 1 jajko Sól Pieprz 3 ząbki czosnku(...)mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy lub foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej ( formę wstawiamy do większej formy z wodą ) w temperaturze 180 o C przez około 1 ½ godz. Po wystudzeniu kroimy
Smaki EwyZachęcam Was do przygotowania pasztetu z duszonym jabłkiem. Poniższy pasztet nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości. Składniki na 2 duże kokilki: 300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety 0,3 kg wątróbki drobiowej 0,3 kg udek z kurczaka (waga(...)kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc). Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta
UgotowaćWarzywne pasztety to idealne smarowidła, które nie są czasochłonne, a do tego składniki kosztują kilka złotych. Jeśli nie macie pomysłu w jakich proporcjach je ze sobą łączyć to w nowościach książkowych znalazłam bardzo fajną pozycję Jedź pysznie i nie bój się cholesterolu , która uczy zdrowej i prostej kuchni. Dziś przygotowałam pasztet selerowy, który nie tylko wygląda(...)też smakuje... Pasztet z selera - 12 porcji. - 1/2 kg selera (jeden duży ) - 2 jajka - 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub komosy ryżowej - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 1 kawałek pora ( dałam połowę białej części) - 2 łyżki oliwy - 100 ml bulionu ( dałam 200 ml, bo lubię bardziej mokry pasztet) - liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, kurkuma
Apetyczna babeczkaLubię domowe pieczone pasztety, ale ponieważ na co dzień jem niewiele mięsa, często eksperymentuję z ich warzywnymi wersjami. Nadal próbuję uzyskać idealny wegański pasztet, który nie będzie się kruszył i rozpadał mimo braku jajka. Trening czyni mistrza, więc liczę na to, że w końcu się uda :P Póki co dzielę się wersją z dodatkiem jajka. Dzięki sporej ilości przypraw pasztet(...)aromatyczny, kremowy, jeden z najlepszych jakie do tej pory robiłam. Łatwo kroi się w plastry, nie rozpada się. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale zapewniam Was, że warto! PRZEPIS PASZTET WARZYWNY 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 marchewki Pietruszka Mały kawałek selera Mała czerwona cebula Ćwierć szklanki pestek słonecznika Ćwierć szklanki pestek dyni Jajko
HealthyCreationsrównocześnie jest jednorazowa. Aluminiowa forma jest dokładnie wyłożona papierem do pieczenia, co wyróżnia ją na tle wielu innych form aluminiowych. Wypiek nie przywiera, gdy chcemy wyjąć ciasto czy pasztet i boimy się o popękanie wierzchniej warstwy, wystarczy odgiąć aluminiowe boki i lekko je rozciągnąć. W mojej kuchni znajdziecie takie foremki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart ( okrągłe ) oraz keksówki/pasztetówki (wysokie prostokąty ). Foremek używam nie tylko gdy biorę wypieki na wynos, przyznaję, że pasztety czy tarty warzywne, których i tak nie zjemy w ciągu jednego dnia, piekę również w takich foremkach. Wypieki w żaden sposób nie przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet po dwóch dniach. I co ważne, nie jestem ograniczona posiadaną ilością foremek, nie muszę
Gotowanie i blogowanieZastanawiam się czy jest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy. Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta
Niespełnione zdolności kulinarnePasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam(...)pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut. SMACZNEGO! Artykuł Pasztet tradycyjny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plzrobić z mięsem, które zostało z rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet. Pasztet pieczony z mięsa rosołowego Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (u mnie mieszane wołowo drobiowe) 2 - 3 jajka (zależnie od wielkości) 80 gram słoniny (można więcej jeśli mięso jest suche) przyprawy(...)czosnek Wykonanie: Mięso oraz słoninę przepuszczamy przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie, lub miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy keksówki dokładnie ugniatając aby pasztet był zwarty. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. (góra-dół) ok. 1,5 godziny) Polecam ;-) Pasztet jest naprawdę smaczny
Marta próbujePrzepis na pasztet bezglutenowy na bazie kaszy jaglanej z warzywami o pomidorowym aromacie. Przepis na pasztet jaglany sprawdzi się na co dzień, jak... The post Pasztet jaglany z warzywami – przepis na pasztet warzywny appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comJeśli zdarza Wam się ugotować za dużo kaszy, a nie lubicie marnować jedzenia, to wykorzystajcie ją na następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania(...)obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości. Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru do pieczenia. Okazało się płytsze, stąd pasztet taki niziutki. Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował. Składniki na 1 formę do pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi
Jeść, by żyć w zdrowiuzaczynam od czegoś wytrawnego. Myślę, że przyda się mały odpoczynek od słodyczy, choć znam takich, którzy nie mają nic przeciwko nowym pomysłom na słodkości. Dzisiejszy przepis to kolejna odsłona pasztetu wegańskiego/wegetariańskiego. Bardzo lubię takie dania, bo sprawdzają się nie tylko w domu, ale też i w pracy. Dobre są na przekąskę, obiad czy kolację. Wszystko zależy(...)nich dodamy, w jakim towarzystwie je zaserwujemy. Ja uwielbiam takie pasztety z dodatkiem sałat o czym już kiedyś wspominałam. Tym razem pasztet jest z dodatkiem marchewek. Smak warzyw zależy od ich przygotowania, a ja postawiłam tym razem na marchewki pieczone. Taka forma obróbki bardzo fajnie podkreśla ich słodycz. W ogóle pieczone marchewki pyszne są same w sobie, szczególnie
Przysmaki KarolkiJeśli zdarza Wam się ugotować za dużo kaszy, a nie lubicie marnować jedzenia, to wykorzystajcie ją na następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania(...)obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości. Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru do pieczenia. Okazało się płytsze, stąd pasztet taki niziutki. Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował. Składniki na 1 formę do pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo smaczny wegetariański, zielony pasztet pełen zdrowych dodatków. Idealny dla osób, które tak jak ja nie przepadają za świeżym szpinakiem ;) Zawsze staram sie go przemycać w soku lub właśnie pieczonych daniach. Pasztet jest zwarty i kremowy, więc nadaje się zarówno do krojenia jak i smarowania pieczywa. Ja wege pasztety zajadam zazwyczaj na kolację z dodatkiem pikantnej musztardy. Przepis znalazłam(...)czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Odstawiamy do przestudzenia. Przyprawy ucieramy w moździerzu. Groszek gotujemy przez 5 minut i odsączamy go na sitku. Szpinak dokładnie […] Artykuł Zielony pasztet ze szpinaku, groszku i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdomu po wigilijnym, nazwijmy to "obżarstwie" z wielką chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa . Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso przygotowane w ten sposób zaskakuje wyglądem i smakiem. Spróbujcie sami! Składniki: 6 plastrów schabu 2 opakowania po 190 g pasztetu pieczonego(...)Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą i majonezem. Pasztet kroimy w cienkie plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy
Pobite gary Barbary