Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku surowego • 20 dag wątroby (może być drobiowa ) • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 liście laurowe • 4 kulki angielskiego ziela • sól • pieprz • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania 1. • Z podgardla i boczku odciąć skórę
W królestwie smaków Beatypasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
SzczyptaSmaQdodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówPrzekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówząbkami czosnku. Zapieczone i ostudzoną warzywa obieramy ze skórki i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówŚledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego
Wanilia i KardamonKolejny eksperyment pasztetowy i kolejny sukces. Tym razem zajadaliśmy się pasztetem z pestek dyni... :-) Powiem szczerze, że nie spodziewałam się iż okaże się on aż tak pyszny. Cebula z czosnkiem, to już od dłuższego czasu nasz ulubiony zestaw, który nadaje całości super smaczku. Do tego połączenie słodkiej śliwki i żurawiny wieńczy całość. Wszystko razem smakuje obłędnie. Mnie najbardziej smakował
Smaczne Zdroweudka z kurczaka 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Pasztet ardeński SKWORCU 3/4 szkl kaszy kukurydzianej lub mannej Udka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, listek laurowy i ziele i ugotować rosół. Mięso oddzielić od kości, włożyć do kubka blendera, dodać ugotowane warzywa, zalać
Gotowanie jest łatwePasztetowa podwędzana Dzisiaj pasztet pragnę przedstawić w innym, można by powiedzieć, naszym rodzimym klimacie. Wędzenie bowiem, przypisane jest z natury rzeczy, terenom gdzie łatwo o liściaste drewno. Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka
Miód i pieprzmieszamy, żeby gruszka pokryła cytrynowym karmelem, delikatnie podsmażamy na złoto. Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy masłem czosnkowym. Wkładamy na blasze do rozgrzanego piekarniki i podpiekamy na chrupko. Smarujemy pasztetem, dekorujemy gruszką i listkiem z natki pietruszki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Inny tatar z łososia Wytrawne Babeczki vol au vent Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related
Pociąg Do KuchniNowa wersja pasztetu bo z mięsa smażonego . Wyszedł przepyszny. Składniki - 1 królik duży - 2 liść laurowy - 5 ziele angielskie - 1 łyżka papryki słodkiej - pieprz - sól - 1 ząbek czosnku - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1 /2 łyżeczki tymianku - szczypta kuminu - szczypta gałki muszkatołowej - 2 jajka - 1/2 szkl suszonych pomidorów - 1 wątroba z królika Sposób przygotowania 1. Podzielony królik na porcje włożyć
W królestwie smaków Beatyjedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej soczewicy (1 paczka) 2 jajka 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty kilka listków
GRUBY WAŁEKoraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy
R'n'G KitchenPasztet dość często gości na naszym stole i to nie tylko od święta. Nie jest jednak tak wykwintny i bogaty jak ten dzisiejszy zrobiony, wg starej receptury Marii Disslowej, w ramach IV edycji konkursu Gotujemy po polsku , nad którym patronat objął agregator blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl . Z reguły wykorzystuję do niego mięso z rosołu, a tylko na święta robię wersję
Wiem co jem