pasztet - 4225 przepisów (strona:129/282)

Pâté z gęsiej wątróbki 158

Pâté to inaczej pasztet, pyszny, kremowy wprost z Francji. Tym razem zrobiłam go z gęsiej wątróbki według pomysłu Ewy Wachowicz. Robi się go bardzo szybko i tylko trzeba odczekać czas pieczenia i stygnięcia. Jest bardzo kremowy i pachnie obłędnie wiśniówką. Pâté z gęsiej wątróbki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pate z wątróbki drobiowej 161

Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi  smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego  ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha! Składniki: 45 dag wątróbki drobiowej 20 dag masła 2 szalotki 50 g rodzynek 100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni 1 łyżka ziół prowansalskich

Wanilia i Kardamon
Pasta z pietruszki i fasoli- bezglutenowa 192

upiec w temp. 200*C, posmarować ją olejem i piec ok. 30 min. Wystudzoną fasolę i pietruszkę zblendować, (oprócz liścia), dodać olej i przyprawy oraz pokrojoną natkę, wymieszać. Jeśli pasztet byłby za suchy to można dodać parę łyżek wody w której gotowała się fasola, ewentualnie jedną łyżkę oleju więcej. Z tej ilości składników wyszło mi sporo pasty, dlatego część nałożyłam

Proste Potrawy
Pasztet drobiowy - ekspresowy 184

Dziś kolejny pasztet z tych co szybko się robi i bez pieczenia. Zrobiony z duszonych golonek indyczych i gotowanych udek z rosołu. Szybko i smacznie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasztet pod pierzynką 208

serek mascarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku jedną godzinę. Studzimy najpierw w piekarniku, a następnie przed podaniem schładzamy w lodówce, by lepiej się kroił

Kuchnia w czekoladzie
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 177

Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną

Even Better Food
Pasztet porosołowy z żurawiną 120

łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut

VioletoweKucharzenie
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami w słoiczku 170

odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min.  Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180 st C przez ok 50 min (góra-dół).  Ja podałam z listkami szpinaku w sosie

Gaździnka warzy
Pasztet jajeczno-pieczarkowy 679

Pasztet z jajek i pieczarek, z dodatkiem suszonych ziół. Delikatny i aromatyczny, w sam raz na kanapki. 10 ugotowanych na twardo jajek 2 surowe jajka 500 g pieczarek 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 średniej wielkości cebula 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka soli

Bullio
Do jakich posiłków pasuje białe wino? 177

kolei półsłodkie i słodkie głównie do deserów, niemniej jednak również może towarzyszyć potrawom obiadowym i na kolację. Do jakich dań można podać białe wino? owoce morza ryby wędliny pasztety i wątróbki drób sery grzyby (poza prawdziwkami) Należy pamiętać również o tym, aby wino podawać w odpowiedniej temperaturze. Wino białe wytrawne, lekko wytrwane, półwytrawne, powinno się podawać w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z dzika pieczony w boczku 121

Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: • 50 dkg mielonego mięsa z dzika • 2 jajka • 1 plaster słoniny ok 5 dkg • 10-15 śliwek suszonych • 30 dkg boczku wędzonego w plastrach • sól, pieprz

To co kocham
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 124

roztrzepać, aż się rozpuści. • Wylać galaretkę na wątróbkę i wstawić ponownie do lodówki. • Podawać pokrojony w trójkąciki. Przepis pochodzi w warsztatów Akademii Makro – Pasztety. Na warsztatach z Drobiu w Akademii Makro robiliśmy ten sam pasztecik ale z żółtą galaretką – zamiast czerwonego wina używa się soku jabłkowego

To co kocham
Pieczeń drobiowa a la pasztet 87

pieczeń to smak mojego dzieciństwa, tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 134

Przepis na ten aromatyczny mus z mintaja pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Pasztety, w których jakiś czas temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: • 40 dkg filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych

To co kocham
Pasztet pieczarkowy 122

wiem dlaczego, ale jesień kojarzy mi się jako czas pasztetów. Po  mięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki

To co kocham