www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam pastę tahini, ponieważ dzięki niej można nadać chałwowego smaku (który uwielbiam) - pozornie prostym rzeczom. Niejednokrotnie pojawiała się w moich przepisach ( klik ). Tym razem sprawdziła się w pyyysznych placuszkach, które oprócz rewelacyjnego smaku - posiadają obłędnie kuszący zapach. Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem. Zresztą(...)dużo pisać... Sami spróbujcie! (40 sztuk - małych) 1 banan (średni; najlepiej dojrzały) 1 jajko 2-3 łyżki pasty tahini 2 łyżki miodu (wg smaku; lubię słodsze) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka mąki ryżowej (można zastąpić inną) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: olej/masło do smażenia Banana podusić widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem
Di gotujeinspiracji na ten przepis ale nie mogłam niczego znaleźć. Wobec tego z dumą oświadczam, iż w czeluściach Internetu to pierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest(...)migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki sezamu 3 łyżki płatków migdałów 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki pasty Tahini 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Orzechy siekam. Wszystkie składniki oprócz miodu i pasty tahini mieszam ze sobą. Następnie dodaję składniki płynne i całość ponownie mieszam do momentu
Mango PapajaKanapki z pastą roślinną to świetna opcja na pożywne i smaczne śniadanie. Zamiast kupować gotowe pasty, warto spróbować zrobić ja samemu w domu. Jest to proste, tanie i na dodatek możemy otrzymać smarowidło w dowolnym smaku. Dziś mam dla Was pastę bardzo pieczarkową z dodatkiem natki pietruszki. Jest zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa i co najważniejsze bardzo smaczna :) Natka jest znana(...)właściwości odtruwających i poprawiających trawienie. Dodatkowo jest świetnym źródłem żelaza i witaminy C. W związku z tym warto ją wykorzystywać w różnych przepisach. Pasta pieczarkowa z natką pietruszki Składniki: 500 g pieczarek 1 średnia cebula natka pietruszki 2 łyżki sosu tamari / sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki imbiru
wegujemyprzygotować coś chłodnego do picia i podgryzać bób. Ale czasem nie ma pogody na takie siedzenie. A jest bób. Madzia więc wpadła na pomysł przerobienia nadmiaru bobu na pyszną pastę do kanapek. I wymyśliła, że idealnie będzie podawać ją z domowymi chlebkami pita. Jak pomyślała tak zrobiła i okazało się, że miała rację. Pasta smakowała wybornie, a połączona z chlebkami(...)pita była naprawdę fajną przekąską. Pasta z bobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste
Marder&Marder Manufacturejuż! A dodatkowym plusem jest fakt, że jej smak możemy dostosować do własnego gustu. Chałwa czekoladowa (*), z bakaliami... Nie ma problemu! (U mnie forma 10 x 13 cm) 170g pasty sezamowej tahini (ok 3/4 szklanki) 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo: 1/2 szklanki pistacji i płatków migdałowych(...)proszku (**) Cukier z wodą wymieszać i zagotować. Całość doprowadzić do wrzenia i podgotować (na małym ogniu, bez mieszania!) przez około 7 minut. (Ma powstać syrop cukrowy.) W międzyczasie pastę tahini podgrzać z ziarenkami wanilii. (Ma być ciepła, ale nie gorąca.) Pastę natychmiast połączyć z syropem. Składniki mieszać (3 minuty lub dłużej) do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. (Opcjonalnie
Di gotujeZrobiłam mały przegląd w kuchni. Okazało się ze zalegają 2 sztuki awokado i 2/3 słoiczka pasty z suszonych pomidorów. I tak powstała jeszcze inna wersja guacamole. Jeżeli nie macie gotowej pasty z pomidorów, wystarczy zmiksować suszone pomidory ze słoika, dodając nieco pomidorowego oleju. Nie dodałam tym razem kolendry tylko świeżą bazylię. I było smacznie :) składniki 2 dojrzałe awokado(...)łyżek (ok 150 g) pasty z suszonych pomidorów (lub zmiksowane suszone pomidory z oleju) 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili 5 g - spora garść świeżej bazylii oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki (lub więcej, do smaku) papryka w płatkach sól, pieprz przygotowanie: Jeżeli nie mamy gotowej pasty z suszonych pomidorów, należy zmiksować lub bardzo
Stare Garyceny. Dosyć dużo dań bezmięsnych do wyboru (pizza i makarony). Na zdjęciu: gnocchi w serowym sosie, tagliatelle z niebieskim serem pleśniowym). Poprzednia relacja tutaj . Rafał’s pasta casserole MInimum effort, maximum taste. Tastes best the following day. Serve sliced with your favourite raw vegetable salad. Ingredients: 400 g penne or another type of pasta 1 big natural yoghurt(...)cream 100 g cheese 2 bals of mozzarella 1 jar of dried tomatoes (ca. 200 g) optionally: 1 egg salt, pepper Boil pasta al dente. Blend yoghurt, cream, mozzarella, cheese and tomatoes (egg). Season to taste with salt and pepper. In a big bowl stir pasta and sauce. Grease a casserole dish with oil and pour in the mixture. Even
Qlinarnie i Qlinarnierejuvelac). Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne). Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy je blendować. Dodaj(...)1/4-1/2 szklanki startera (rejuvelac) i zblenduj na gładką, jednolitą pastę. Starter dodawaj powoli, do uzyskania pożądanej konsystencji (bardziej smarownej lub zwartej). Fermentacja: Serek zostawiamy w przykrytym pojemniczku, w temperaturze pokojowej (20-22oC). Po 2 dniach zauważysz, że zapach słodkawej pasty staje się nieco kwaskowy. Jest to spowodowane przez bakterie mlekowe, przygotowane przez ciebie w starterze, które fermentują cukry
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje. Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców morza. Z łososiem zrobiłam go pierwszy raz. Gorący makaron wymieszałam lekko z pastą z awokado. Łososia ugrillowałam. Szybkie danie pełne smaków. Czarny makaron Składniki: Łosoś z grilla 600 g odfiletowanego łososia ze skórą sok z połowy cytryny ½ łyżeczki chili płatków ½ łyżeczki czarnego pieprzu(...)grubo mielonego ½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 250 g czarnego makaronu porcja pasty z awokado, tutaj przepis 1 łyżka natki pietruszki do posypania Ułóż łososia w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik
codojedzeniaczerwona papryka marchewka 2 filety z kurczaka cebula 2 łyżki oleju, bądź innego tłuszczu do usmażenia kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 400 ml warzywnego rosołku 1-3 łyżek czerwonej pasty curry 500 g brokułów 100 g czerwonej soczewicy sól pietruszka do dekoracji Pastę curry można bez problemu dostać na stoiskach z azjatycką żywnością, jeżeli nie będzie czerwonej może być inna(...)bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, gdy się zarumieni zdejmujemy go z ognia. Pokrojone warzywa smażymy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Całość dodajemy do warzyw i gotujemy około 15-20 minut. Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brokuły, soczewicę i kurczaka dodajemy do warzyw, całość gotujemy około 10 minut
KasiaiKrzysiu.plpropozycja na śniadanie lub kolację. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50g masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, szczypta soli, Pasta: 3 jajka, 1 puszka wędzonych szprotek w oleju, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę oraz(...)Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Szprotki odsączam z oleju. Jajka, pół puszki szprotek, majonez oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę. 4. Pastę przekładam do rękawa
Tradycyjna kuchnia Kasiprzy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki Sok z cytryny – 2 łyżki Woda – 2-3 łyżki Wykonanie: Nerkowce(...)Jeśli nie chce odejść od pieluszki, wsadź do lodówki na noc. Wtedy bez problemu odejdzie. Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Smacznego! Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanzmielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g cukru zielony barwnik spożywczy Czekoladowe ganache: 225 g mlecznej czekolady Blanche 180 ml śmietany kremówki 30 g pasty pistacjowej (można przygotować samodzielnie*) Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje oko to najlepszy moment(...)dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną. Śmietanę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zalewamy nią czekoladę z pastą pistacjową i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy przestygnie i jest jeszcze lekko lejące, kładziemy kleks na spodzie makaronika, układamy na nim patyczek do lizaków, lekko dociskamy drugim makaronikiem. Swoje dodatkowo ozdobiłam
Malinowe Pocałunkikolejny wariant piątkowej pasy na kanapki. Kolejny bo jakiś czas temu przygotowywałam już pastę z łososia. Tym razem pewne składniki zastąpiłam innymi, pewne dodałam. Pasta powstała na jajeczne wielkopiątkowe śniadanko działowe w pracy. Wyszło smacznie i delikatnie zarazem. Składniki: opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 gram) 2 duże jaja gotowane na twardo 1/4 długiego ogórka zielonego kilka pasków papryki żółtej(...)kilka piór cebuli czerwonej sól, pieprz łyżka duża majonezu Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w drobniutką kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Pasta najlepsza po jakimś czasie gdy smaki się przegryzą. Dobór składników nastąpił wg dwóch zasad: - co mam w lodówce i się nada :) - oraz bez koperku bo Lidka nie lubi ;). Wyszło całkiem smacznie aczkolwiek koperek do łososia uważam
Kuchnia po mojemuKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka, soczewica, marchew i cebula. I jeszcze kilka przypraw – oczywiście wedle uznania. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy
Roślinna - blog wegański