Grecka sałatka z fasolą, grillowaną cukinią i oliwkami 188śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie po dojrzałe, słodkie pomidorki, aromatyczne zioła, jędrne, smakowite cukinie, dobrej jakości oliwę oraz oliwki
Even Better Food
Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami 182marchewką, cebulą oraz przyprawami. Do wrzątku wkładamy żeberka, gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i studzimy. Czosnek siekamy drobno, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Zimne żeberka nacieramy pastą, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (min 4 godz). Skórkę młodych warzyw dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewkę wzdłuż. Na blasze wykładamy z jednej strony zamarynowane
Kierunekuchnia
Pasta z buraków i migdałów do chleba 188Pasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła. 6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku 100 gram wyprażonych migdałów bez skórki olej np. z awokado ząbek czosnku kumin 1/2 łyżeczki * zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu sól i pieprz do smaku ** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych
AZgotuj!
Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora 201ostateczny efekt jest doskonały. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Szczypta kminu rzymskiego Szczypta curry Kilka
Niedzielny kucharz
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 221nią sos pomidorowy. Przełóż makaron i kalafiora do rondla z sosem. Dodaj posiekaną natkę i tarty ser. Wymieszaj. Podawaj z wyłożonym obok serem do posypania makaronu. Artykuł Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Domowe pesto z pietruszki 298natki pietruszki z orzechami nerkowca, oliwą i tartym serem typu parmezan. Poznaj perfekcyjny przepis na zielone pesto, które można podać na dziesiątki sposobów. Super do makaronu! Jeśli lubisz pasty, to zerknij też na mój hummus z ciecierzycy z puszki
AniaGotuje.pl
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 170Porcja gigantyczna - w sam raz dla czterech osób. Gdybym była sama obawiam się, że oprócz przystawki nic więcej bym nie zjadła. Rewelacyjna. Deska pyszności. Sery, pomidorki, kapary, sardynki, anchois, pasta, jakieś glony (bardzo smaczne, ale jakie tego nie jestem w stanie określić). Do tego oczywiście świeże pieczywo. Krewetki w sosie pomidorowym. Podobny sos starałam się potem odwzorować w domu. Bardzo
Karola gotuje
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu 240lodówki. Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem, dolewam stopniowo olej. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Kawałki ryb przekładam do naczynia do zapiekania, smaruję pastą pietruszkową. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni potem zmniejszam do 170 stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się
wesoła kuchnia
Pasta jajeczna z tuńczykiem 236Taka pasta to świetny dodatek do kanapek i krakersów. Doskonała na śniadanie, jak również jako przekąska na imprezę. 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym łyżka majonezu dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekaną dymkę i majonez. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę
Smakołyki Asi
17 przepisów z makaronami 182Viva la pasta! 17 przepisów z makaronami w roli głównej! Makaron z cukinią Makaron z fetą i szpinakiem Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo Makaron ze szpinakiem, ciecierzycą i grana padano Spaghetti z brokułami i groszkiem Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron soba z brokułami
Moja smaczna kuchnia
Środa: Steki z kalafiora 193łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok 1 Zioła przesiekaj nożem, albo utrzyj w moździerzu. Wymieszaj na pastę z olejem. Krok 2 Oderwij liście od główki kalafiora, umyj go o osusz. Przekrój nożem na plastry grubości 3-4 cm. Natrzyj każdego steka przyprawami. Odstaw. Krok 3 Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharz
Curry z serem paneer 144minut, aż pomidory się wygotują i całkiem rozpadną. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wyłowić przyprawy, po czym dokładnie ją zmiksować na gładką pastę. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżkę masła, dodać zmiksowany sos pomidorowy i dodać pozostałe przyprawy - garam masala, sproszkowane chilli (jeżeli używacie), kurkumę, ketchup, sól i nieco wody. Zagotować i dusić
Codzienne Gotowanie
Piątek: Zapiekanka z rigatoni, kalafiora i mozzarelli 173Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia: 20 miut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Kalafior i makaron to nadspodziewanie dobrany duet. Szczególnie kalafior pieczony czuje się dobrze w towarzystwie pasty. W tym daniu dodatkowo mają się jeszcze bardziej ku sobie, bo łączy je mozzarella i parmezan. Jeśli szukacie prostego, wakacyjnego dania, łatwego w przygotowaniu to kalafior zapiekany z makaronem, serem
Niedzielny kucharz
Domowe hot dogi 263jest jak najkrótszy, a ilość mięsa nie jest liczona w ułamkach procentów. Trzeci składnik – dodatki, czyli sosy i warzywa. Ja stawiam na klasykę – dobra musztarda, jakaś ostra pasta, np. ajwar lub też domowy ketchup. Z warzyw również stawiam na klasyk – sałata, ogórek kiszony i pomidorki koktajlowe z domowej szklarni. Oczywiście wybór dodatków należy do Was. Nadal uważasz
365 dni dookoła kuchni
Domowa kostka rosołowa 189każdy zrobi go sam bez żadnych problemów. Jest tylko jeden warunek: trzeba mieć co najmniej robot ręczny, a najlepiej dobry blender. Wszystkie składniki trzeba bowiem zmiksować na gładą pastę. Domowe kostki rosołowe najlepiej jest zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Składniki: Mała marchew Mała
Niedzielny kucharz