Środa: Zupa instant ze słoika z domową kostką rosołową 213paski. Kalafiora podziel na małe różyczki, mięso porwij na kawałki. Włóż na dno słoików zamrożone kostki bulionowe. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej pasty jeszcze nie zamrożonej). Układaj warstwami warzywa i mięso. Na wierzch wyłóż ryż. Przed jedzeniem zalej całość gorącą wodą. Dopraw do smaku. Smacznego! Artykuł Środa: Zupa instant ze słoika z domową
Niedzielny kucharz
Tosty z guacamole, chipsem z szynki parmeńskiej, truskawkami i sosem z masła migdałowego 172cytryny i miodem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupiąca a następnie osuszam ją z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kromkę chrupkiego pieczywa smaruję pastą z awokado, nakładam chipsa z szynki, truskawki, roszponkę a całość polewam dressingiem i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Zjadam od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Falafel z bobu czyli Niedzielne Mielenie odc.47 214łyżeczce mielonej kolendry i kuminu po pół łyżeczki cynamonu i pieprzu garść posiekanej natki pietruszki i listków kolendry 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sos tahini: 2 łyżki pasty tahini sok z połowy cytryny szczypta płatków chili Bób gotujemy ok 8-10 minut, hartujemy w zimnej wodzie a następnie obieramy. Mielimy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą a następnie wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Minestrone 156Kuchnia włoska. Minestrone przyrządza się w całych Włoszech. Najbardziej znane jest minestrone po genueńsku, które podaje się z ekstra dużą porcją gotowanych warzyw i ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym
R'n'G Kitchen
” Ziołowy ” , pieczony kurczak 178szałwii Kurczaka sprawiamy , pozbywając się wszelakich niepotrzebnych elementów , tłuszczy itp . Rozcinamy plecki i rozkładamy . 1 łyżkę masła roztapiamy , resztę rozgniatamy z czosnkiem i jedną kostką bulionową , robiąc taką maślaną pastę . Wpychamy ją pod skórę na piersiach , udach i skrzydełkach . Skóra , na kupnym kurczaku , łatwo oddziela się od mięsa , jeśli wsunie się pod nią palce , tworząc kieszonki . Solimy , pieprzymy całego kurczaka
Ogrodnik w podróży
Quinoa i żółte curry z krewetkami 191lubicie) utartego w moździerzu kuminu, dolewamy odrobinę wody, żeby warzywa się poddusiły. Gdy są prawie miękkie, dorzucamy posiekany liść buraka liściastego i ostrą papryczkę, chwilę dusimy i dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym. Zagotowujemy,redukujemy sos o 1/3, dodajemy krewetki, czekamy, aż się zetną, doprawiamy solą i dodajemy trochę kurkumy dla koloru i smaku. Gotowe danie podajemy z ugotowaną
Quinoa Raz!
Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku 194obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka makaronowa z pesto, pomidorami i papryką zamknięte w słoiku. 193przygotować na lunch do pracy?”. Wypróbuj takie przepisy do słoika, jak choćby: najlepsza na świecie granola , snack-pack z hummusem , azjatycka zupa z tofu , pasta z tuńczykiem i pomidorami czy czekoladowe ciasto z malinami i kruszonką
Z Kuchni Do Kuchni
Top 10 przepisów na letni piknik 222balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Pełen przepis tutaj
Ugotowane pozamiatane
6 najsmaczniejszych dań z bobem 156Będzie mi również bardzo miło jeśli podzielicie się swoimi pomysłami na smaczne wykorzystanie bobu 6 najsmaczniejszych dań z bobem 1. Kotleciki jaglane z bobem 2. Makaron z bobem 3. Pasta z bobu 4. Zupa krem z młodego bobu 5. Sałatka z bobem 6. Lekka zupa z bobem Artykuł 6 najsmaczniejszych dań z bobem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni
Naleśniki na tysiąc sposobów czyli Śniadanie ze Szkołą na Widelcu 236dzieci w pełni zaanagazowane inne grupy tez pracują nie ma jak podrzucanie naleśników! a co w środku... twarożek orzechowy i owoce :) dzieci dekorują :) będzie truskawkowy mus Zielone naleśniki z pastą z bobu i groszku Naleśniki w kropki (z chia), z rabarbarem Naleśniki różowe z twarożkiem orzechowym i owocami Naleśniki gryczane ze szpinakiem i szpragami WYGRAŁAM BLENDER! eeee... jeszcze trzeba odpowiedzieć
Dzieje kuchennej Wiewióry
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 215Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. To danie jest przekozackie! Przepis własny
SMYKWKUCHNI
Niebiańskie bułeczki z serem i malinami 428właściwie jej dnem oprószonym w mące odciskamy na środku każdej bułeczki dołek, w którym umieścimy nadzienie. Nadzienie przygotowujemy w bardzo prosty sposób: należy wszystkie składniki nadzienia zblendować na gładką pastę. Do każdej bułeczki nakładamy sporo nadzienia, a w nadzieniu zatapiamy maliny. Kiedy bułeczki mamy już gotowe wykonujemy kruszonkę. Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego mąkę i cukier
MamaOskarka
Piątek: Sałatka z krewetkami i fetą 239łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Garść świeżej bazylii lub rukoli, albo roszponki Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano. Natrzyj marynatą krewetki i odstaw na 30 minut. Krok 2 Rozgrzej
Niedzielny kucharz
Raviolii z łososiem i serkiem kozim! To danie jest przepyszne! 180Kuchnia włoska to coś co my Polacy kochamy. Lubimy smakować włoskich specjałów bo są proste w wykonaniu, pyszne i nie wymagają zbyt wielu składników. Zaraz po pizzy i wszelakich pastach, królują ravioli. Te małe włoskie pierożki u mnie najczęściej lądują na talerzu z nadzieniem ze szpinaku lub z dyni. Ale ostatnio poszukuje nowych smaków i nowych połączeń, dlatego postawiłam
SMYKWKUCHNI