pasta - 17303 przepisów (strona:567/1154)

Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze 25

potrawy, które powstały przypadkiem są super ekstra dyska. Tak powstały pulpety, które ostatecznie zostały ugotowane w ajvarze. Miały być klasycznie w sosie pomidorowym, ale natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż

Kardamonovy
Sosy do potraw z grilla 30

extra virgin sól   Papryczki moczymy w wodzie około godziny. Kolendrę i kmin prażymy chwilę na patelni, rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Można też wcześniej zaprzestać miksowania, otrzymamy wtedy sos z drobnymi kawałkami papryk. 3. Sos z sera pleśniowego: Składniki: 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur niebieski 200 ml gęstego jogurtu naturalnego

Kardamonovy
Schab pieczony z morelami 38

Jeżeli macie na to czas i ochotę, zróbcie to. Schab osuszamy, obficie solimy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. W misce mieszamy olej, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek i słodką paprykę. Powstałą pastą smarujemy schab ze wszystkich stron i odstawiamy na minimum 30 minut (a najlepiej na 24 godziny). Po tym czasie w środku schabu robimy otwór (ja to robię długim, cienkim nożem

Kardamonovy
Pieczona pierś z indyka do kanapek 35

minut. Ząbki czosnku obieram, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego rozmaryn (jeżeli macie ochotę, możecie go pokroić w mniejsze kawałki), paprykę i olej, mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z wszystkich stron indyka, odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie filet wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy do niego indyka i pieczemy

Kardamonovy
Makaron z bakłażanem i szynką parmeńską 31

parę dni, a to kolejny dedykowany przepis. Tak jak Wam pisałam, nie świętuję jakoś wybitnie tego dnia, ale jeżeli już bym to robiła, to myślę, że z jakąś pastą. Tego typu potrawy robi się sprawnie i z reguły każdemu smakują. Gdzie tutaj akcent walentynkowy? A w bakłażanie, który podobno jest afrodyzjakiem. Nie wiem, nie znam się, ja tu tylko gotuję

Kardamonovy
Koreczki z jajkami przepiórczymi 32

wędzonym pstrągiem, ogórkiem i wasabi. Z tej ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką, 9 z rybą. Jeżeli zostaną Wam jakieś resztki składników, wykorzystajcie je do jajecznicy, pasty jajecznej lub zjedzcie tak o. Chleb też się nie zmarnuje, bułki tartej w domu nigdy dość. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych (18 sztuk) 1 małe opakowanie serka śmietankowego 3-4 cienkie

Kardamonovy
Jajka faszerowane szprotkami 31

rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich żółtka, które również rozdrabniamy. Następnie wsypujemy zioła, wlewamy majonez, jogurt, dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz, dokładnie mieszamy. Białka faszerujemy powstałą pastą. Przed podaniem jajka można posypać resztą ziół i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Jajka faszerowane szprotkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Carbonara 32

dodacie od razu do gorącego boczku i makaronu wybełtane jajka, zrobi się Wam jajecznica, a nie kremowy sos. Do makaronu i boczku wlewamy jajka, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dodajcie resztę wody, która Wam została. Przed podaniem posypujemy resztą parmezanu. Podobne przepisy: Makaron ze śmietaną i boczkiem Cacio e pepe Artykuł Carbonara pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą 22

momencie całość posypać po prostu mieszanką przypraw i już. Ja jednak miałam jedynie paprykę, oregano, sól i pieprz, więc połączyłam je z olejem i gotowe szaszłyki posmarowałam powstałą pastą. Szaszłyki grillujemy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką

Kardamonovy
Pesto z jarmużu 31

pieprz Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy go do blendera. Dorzucamy do niego liście jarmużu, czosnek, sok z cytryny, oliwę, miksujemy na nie do końca jednolitą pastę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Jeżeli pesto wyszło za gęste, dolejcie więcej oliwy. Przepisy z użyciem pesto: Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem

Kardamonovy
Kiełbaski pieczone w cieście francuskim 36

ziarnami sezamu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3 centymetrowe odstępy. Pieczemy 15- 20 minut, do zrumienienia. Sosy, z którymi można podać kiełbaski w cieście francuskim: Pasta paprykowa z fetą Sos szczypiorkowy Sos jogurtowo-ziołowy Sos ziołowo-czosnkowy z fetą Sos czosnkowy z ziołami Sos jogurtowo-czosnkowy z suszonymi pomidorami Sos z fety i suszonych pomidorów Artykuł

Kardamonovy
Dutch Baby z fetą i szpinakiem 36

jest więc i czym robić zdjęcia. I tak szperałam w tym moim folderze ze zdjęciami i myślałam z czym dzisiaj do Was przybyć. W kolejce czeka pesto, tapenada, chleb, pasta z dorsza, owsianka, pierogi i murzynek. I dziś zupełnym przypadkiem pojawił się także nowy folder o nazwie Dutch ze szpinakiem. Przepis wpadł mi do głowy, gdy ogarniałam tygodniowe menu. Przypomniałam

Kardamonovy
Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem 32

poszatkowany szczypiorek, koperek i natkę. Wlewamy jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Sałaty obieramy z liści, które dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie faszerujemy je pastą jajeczną. Przed podaniem całość można posypać rzeżuchą i jeszcze raz świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Łódeczki z sałaty rzymskiej z jajkami, rzodkiewkami i ogórkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i szczypiorkiem 38

okazji schadzek ogniskowych. Najważniejsza kwestia to gotowanie ziemniaków. Najsmaczniejsze są te ugotowane w mundurkach – tego nie przeskoczycie. I pamiętajcie żeby ich nie przegotować, bo z sałatki zrobi się pasta. Najlepszymi ziemniakami do sałatek właśnie to ziemniaki typu A. Nie rozgotowują się tak łatwo, mają mniejszą ilość skrobi, dają się łatwo pokroić, mają bardziej zwarty miąższ. Ale przyznam się

Kardamonovy
Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem 43

domu, może zrobię jakąś jutro, zobaczę czy będziemy mieli ją z czym zjeść. Dziś jednak nie o tym. Dzisiejszy post nie był planowany (no szok). Chciałam na śniadanie zrobić pastę jajeczną. Nie wiem co się zadziało w mojej głowie, że spod moich rąk wyszła jednak sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem. Do zużycia miałam ugotowane jajka, tuńczyka przywiezionego z majówki

Kardamonovy