Ciasto Marysieńka z konfiturą wiśniową 961wsypać cukier i utrzeć mikserem prawie do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Mleko zagotować w rondelku z cukrem waniliowym, zestawić z ognia, wlać około 100 ml do pasty jajecznej i zmiksować na wysokich obrotach. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka i postawić na palnik i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Zestawić ognia, gdy tylko przestanie
Wanilia i Kardamon
Sałatka z owocami, kozim serem i zielonym sosem 145powodzeniem zastąpić go fetą lub innym serem sałatkowym. Olej z pestek dyni oprócz charakterystycznego smaku barwi sos na zielono. Możemy również przygotować z dodatkiem takiego oleju zieloną serową pastę . Składniki SAŁATKA 3 garście zielonych liści – mieszanka sałat, u mnie: rukola, szpinak, jarmuż, mangold 2 świeże figi 1 owoc kaki (persymona) 1 mała szalotka 1 łyżka pestek dyni
Tajemnice Smaku
Sałatka z makaronu orzo, indyka i pesto z awokado 147studzimy. Mięso z indyka kroimy w kostkę. Pesto: Pietruszkę, tymianek, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, czosnek, parmezan, oliwę oraz sól i pieprz wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy papryczkę chilli oraz miąższ awokado. Krótko miksujemy, tak aby w pesto pyły wyczuwalne drobne kawałki awokado i papryczki. Makaron, mięso oraz pesto mieszamy ze sobą. Wierzch sałatki posypujemy
Qchnia po prostu
CO DZIŚ NA ŚNIADANIE? 104był dla mnie miłym początkiem. Pysznym. Dlatego też towarzystwo kawy wzbogacam czymś smacznym, czasami wręcz rozpieszczającym, jeżeli kroję słodką chałkę i smaruję ją ulubioną konfiturą… Croissant wypełniony pastą z awokado i z jajkiem z patelni ? Jest idealny. Bardzo szybko się go przygotowuje. Awokado wymaga jedynie rozgniecenia, posolenia i odrobiny majonezu lub hummusu, jajko trzeba usmażyć ze szczyptą soli
Raj dla Podniebienia
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. 142Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy
Zdrowy Styl Joanny
Sernik zebra wg Aleex 135masa jest już jednolita). Nie miksować na dużych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. 6. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać przesiane kakao i mieszać – do drugiej pastę waniliową Dr. Oetker i także krótko mieszać do połączenia. 7. Na podpieczony spód (może być ciepły) wykładać na zmianę – zawsze na sam środek, po 3 łyżki masy kakaowej, a następnie
W mojej kuchni
MARCHEWKOWY SERNIK (bez glutenu i białego cukru) 126obranej marchewki - 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana - 50g orzechów laskowych - 50g pestek dyni - 100g suszonych fig/moreli/daktyli - 1 pomarańcza - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki pasty (masła) orzechowej - cynamon, imbir Sernik - 200g jogurtu naturalnego - 200g twarożku naturalnego typu Piątnica - erytrytol/ksylitol - 3 łyżeczki żelatyny (ale sprawdź na opakowaniu swojej żelatyny podane proporcje) - kilka kostek gorzkiej czekolady
Candy Pandas
Krakersy na zakwasie wg Aleex 127Odkąd znalazłam przepis na krakersy, niewiele się marnuje. Krakersy na zakwasie są bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do piwa. Można je jeść z różnymi dipami i pastami – jak nachosy czy chipsy. Przy ich przygotowaniu ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia. Możemy dodać do nich przyprawy, za każdym razem zmieniając ich smak. Możemy nawet, dzięki odpowiednim dodatkom, zmieniać
W mojej kuchni
Hummus 89Dlatego hummus tak bardzo kochaj ą wegetarianie i weganie i jest on ich nieodzownym elementem diety. Istotn ą kwesti ą jest po łą czenie ziaren ciecierzycy z past ą z sezamu (tahini)- ta ostatnia dostarcza aminokwasu metioniny, czyni ą c bia ł ko z ca ł ej potrawy bardziej przyswajalnym dla organizmu. Przepis na hummus w trzech
Z Kuchni Do Kuchni
Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix 115jest rodzajem sosu, który łączy w sobie pomidory, cebulę, czosnek i inne warzywa np. paprykę lub zioła. francuskie pinçage (wymawiane pin-sage) to francuska święta trójca mirepoix z dodatkiem pasty pomidorowej. To świetna opcja dodawania mirepoix do sosów. niemiecki suppengrün obejmuje marchew, pory i korzeń selera. Może również zawierać zioła, takie jak natka pietruszki lub tymianek, a także
Cztery Fajery
Jak udekorować tort i inne słodkie wypieki? Inspiracje + przepisy 213odpowiednią tylką. Przepis na prosty krem śmietankowy z mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% (powinna być dobrze chłodzona) 250 g serka mascarpone (schodzonego) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder przekładamy do miski. Wszystko miksujemy do powstania gęstego kremu. Gotowe dekoracje do tortu Ozdoby
Słodkie okruszki
Ile gotować jajko na twardo 152teraz za każdym razem ugotujesz idealnie jajko na twardo . Bardzo często wykorzystuję je w swojej kuchni. Począwszy od tradycyjnych jajek z majonezem poprzez jajka faszerowane , a skończywszy na pastach jajecznych, sałatkach i dodatkach z zupy . Pieczeń rzymska to jedna z popularniejszych potraw wielkanocnych z wykorzystaniem jajka ugotowanego na twardo. Sprawdź także jak zrobić jajko na miękko w koszulce : Jajko
Ania gotuje