Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej Tahini, to tradycyjne danie kuchni z Bliskiego Wschodu. Pierwszy razspróbowałam jej podczas urlopu w Turcji. I wtedy hummus skradł moje serce. Ten smak był inny niż wszystkie jakie do tej pory próbowałam. Pamiętam, że cały pobyt zajadałam się tą przekąską. Po powrocie postanowiłam, że sama odtworzę ten wyjątkowy smak w domowym(...)zaciszu. I choć minęło wiele lat moje zamiłowanie do tej pysznej pasty nadal trwa. Hummus staje się coraz bardziej popularny, a jego miłośników przybywa. To za sprawa ciecierzycy, która zaczynamy coraz bardziej doceniać. To wszystko przez jej właściwości. Artykuł Hummus, czyli pasta z ciecierzycy pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food BrunetkiPrzyznam, że nie jestem fanką orientalnej kuchni, więc o azjatyckich daniach niewiele wiem. Natomiast od czasu do czasu lubię sobie urozmaicić obiad jakąś z tajskich, pikantnych past. Ty razem pora i pieczarki podsmażyłam z pastą Tom Yum i był to strzał w dziesiątkę. Polecam to szybkie i aromatyczne danie :) 200 g makaronu ryżowego lub Pad Thai 2 łyżki oliwy łyżka(...)masła klarowanego łyżeczka pasty Tom Yum por 200 g pieczarek sok z połowy limonki skórka starta z połowy limonki natka pietruszki kiełki koniczyny orzechy laskowe prażone Pora kroimy w półplasterki. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i skrapiamy je sokiem z limonki. Na maśle z oliwą podsmażamy pora z pieczarkami. Gdy zmiękną, dodajemy pastę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
Mienta blogDzisiaj przystawka imprezowa, trwa karnawał, więc pewnie wykorzystacie pomysł :) Wystarczy gotowa pasta jajeczna, jakaś wędlina, majonez lub musztarda do smaku. Ja wykorzystałam krakersy, ale można posmarować pastą kromeczki bagietki, wcześniej podpieczonej, lub nie, jak lubicie. Można tez nałożyć pastę na grubsze plastry ogórka, wybór dowolny, kreatywność mile widziana :D Całość oprószona świeżo zmielonym pieprzem, udekorowana zieleniną, wygląda smakowicie(...)pasta jajeczna ze szczypiorkiem "dega" polędwica drobiowa, lub inna dowolna wędlina majonez lub musztarda (wg smaku) ogórek zielony krakersy natka pietruszki pieprz w młynku Pastę jajeczną mieszamy z pokrojoną w drobną kosteczkę wędliną, dodajemy łyżkę musztardy lub majonezu, wg własnego smaku. Można zrobić połowę porcji z majonezem, połowę z musztardą. Całość mieszamy, nakładamy łyżeczką na krakersy, wierzch ozdabiamy
Takie tam pichceniedyni! Podczas opróżniania zamrażarki okazało się, że mamy w zapasach jeszcze trochę pieczonej dyni oraz okary po mleku sojowym. Oba te składniku w połączeniu z bardo ciekawą i smaczną pastą orzechową z chilli Nutura utworzyły ciasto jakiego nie próbował jeszcze nikt wcześniej 😎 Kremowe, orzechowe o bardzo delikatnej nucie ostrości. Na tyle delikatnej, że postanowiłyśmy tą pastą jeszcze polać górę 😃 Dlatego(...)bójcie się takiego połączenia jeśli nie jesteście fanami ostrości w słodkościach 😍 Składniki (śr: 20 cm): Sernik z okary -250g okary sojowej -200g pasty orzechowej z chilli Nutura -200ml stałej części mleka kokosowego (śmietanka) -150g puree z pieczonej dyni hokaido -40g skrobi -20g mąki kokosowej -90-100g ksylitolu
Candy Pandasrównież mój wcześniejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą . Mi ł ej soboty! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dalle girelle di pasta brioche con cioccolato. Morbide oltre che soffici e delicate, le girelle sono ideali per una golosa prima colazione o più semplicemente per una merenda. Se siete amanti(...)mleka Dodatkowo 30 g masła 150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Lukier 2 łyżeczki mleka 5-6 łyżeczek cukru pudru **** INGREDIENTI (per ca. 14 pezzi) Pasta lievitata 350 g di farina tipo 00 45 g di burro (a temperatura ambiente) 5 g di sale (1 cucchiaino) 30 g di zucchero (3 cucchiai) 7 g di lievito
La grande e la piccola cuocaDzisiaj na blogu przywitajcie ciepło domowy hummus! Hummus to pasta z cieciorki i prażonego sezamu rodem z kuchni libańskiej. Ja starałam się zachować oryginalny skład, ale myślę, że w przyszłości zechcę mocniej osadzić ją w polskich klimatach. A cieciorka... jest cudem natury! Przepyszna, arcyzdrowa i w formie pasty pozwala "wtłoczyć" strączki do codziennej diety :) Jak odkryłam cieciorkę? Jadłam kiedyś hummus(...)pojawiają się niezmielone ziarenka sezamu, co w oryginale jest niedopuszczalne. Mnie to osobiście nie przeszkadza, ale jeśli chcecie być zgodni z oryginałem wystarczy odrobinę więcej uporu lub - prościej - zastosowanie pasty tahini. Jest to nic innego jak mączka z prażonego sezamu połączony z olejem sezamowym w proporcjach 5:2 - z powodzeniem możecie ją zrobić sami :) Do czego można używać hummusu
Gary Bez dnaoknem pomagał mi wstawać z łóżka... Nie będę opowiadać. Pokażę: Wybrane przepisy z obozu: Zupa z cukinii Przepis znajdziesz w linku :) Brzoskwinie pod kruszonką Przepis znajdziesz w linku :) Pasta z oliwek i suszonych pomidorów Pasta pomysłu Jurka. Genialna w swojej prostocie. Idealna do pieczywa - więcej do szczęścia nie trzeba :) Pasta z oliwek i suszonych pomidorów - przepis: Składniki: mały słoiczek(...)oliwek zielonych lub czarnych (na zdjęciu - pasta z czarnych oliwek) pomidory suszone z oliwy 6 sztuk oliwa z pomidorów suszonych czosnek 2-3 ząbki bazylia - suszona lub świeża oregano - suszone lub świeże Pasta z oliwek i suszonych pomidorów - sposób przygotowania: Wszystkie składniki połącz w robocie kuchennym na smarowną masę. Reguluj konsystencję dodając oliwy. Wegetariański sos pomidorowy do spaghetti Składniki
Gary Bez dnaświetnym źródłem białka (zawierają prawie wszystkie aminokwasy), jodu(!), miedzi(!), witaminy E, a nawet D. Dodaję pieczarki standardowo do dań głównych, a ostatnio nawet do śniadań. Służą mi jako składnik pasty do chleba. Łączę je z nasionami konopi, które mają idealne proporcje kwasów omega i były superżywnością przodków z naszych Ziem polskich (żeby nie było, że wegusy czy eko "świry(...)wcinają tylko tropikalne, a nie nasze słowiańskie rarytasy:-)). Dorzucam słonecznik, który u nas zawsze się jadło i bez uprawy którego polski ogród nie istniał. Przyprawiam i mam pyszną, swojską pastę do chleba, kasz lub makaronu. Polecam!!! Składniki na 400 ml pasty: 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi, 3 łyżki oliwy dobrej jakości lub oleju lnianego
Jeść, by żyć w zdrowiuMoja wersja azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z pastę curry Cosmovedy. Możecie też taką pastę wykonać sami. makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki(...)imbir świeży- 2 cm sos sojowy - 2 -3 łyżki pomidorki koktajlowe -kilka sztuk kolendra świeża do smaku mleko kokosowe - 100 ml olej - 2 łyżki marchewka - 1 szt. pasta chili sambal- 1 łyżeczka Ugotować makaron 7 minut. Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić. Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać
AZgotuj!się tak zadomowić w sercach Libańczyków. W Libanie jest z 10 głównych grup religijnych. Podobnie różnorodna jest kuchnia. Libańczycy kochają oliwę i wino. Podstawę każdego posiłku stanowią mezze i pasty typu hummus. Osobiście mogłabym poprzestać tylko na tych sałatkach i pastach. Najlepsze to wszystkie postaci hummusu, twarożek labneh, gęsty jogurt z miętą i cytryną, mutabal i baba ghanouj, czyli pasty(...)grillowanego bakłażana, muhammara z papryki i raheb, czyli coś pomiędzy sałatką a pastą z ciecierzycy, natki pietruszki i pomidorów. Jeśli już jesteśmy przy sałatkach to w Libanie koniecznie trzeba spróbować tabbouleh z natki pietruszki i pomidorów, fattoush czyli wiejskiej sałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi
Ugotowane pozamiatanepochodzi od hiszpańskiego “adobar” – marynować. Jest to mieszanka ostrych przypraw, ziół i czosnku oraz wina lub octu. W przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest(...)podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy Wam dzisiaj wersję najzdrowszą, bo pieczoną. Adobo z tego przepisu jest gęste, ma postać pasty, która doskonale przylega do mięsa. W stosunku do oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle
Niedzielny kucharzzimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłka z masłem orzechowym . Składniki: świeży długi ogórek zielony (najlepiej Bio) domowa pasta roślinna np. humus klasyczny lub pasta z buraczków oliwki czarne i zielone (mogą być też winogrona lub pomidorki koktajlowe) chipsy (a’la pringles lub tortillowe trójkąty) szczypiorek, koperek lub natka pietruszki(...)podłużnie na pół. W razie potrzeby można przyciąć każdy kawałek wzdłuż tak, żeby się nie kolebał. Każdą z połówek wydrążamy łyżeczką z pestek, a następnie wypełniamy humusem lub ulubioną pastą roślinną. Następnie, kroimy na niewielkie kawałki. Na nasze łódeczki układamy chipsa, na to troszkę humusu lub pasty – można zrobić dwukolorowe tzn. humusem wypełnić ogórka, a na chipsie położyć pastę
Lamarida.plZalej grzyby ciepłą wodą, odstaw na pół godziny. Krok 2 Gęś dokładnie osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym.. Czosnek drobno posiekaj, wysyp na niego sól i rozetrzyj na pastę dociskając do deski do krojenia trzymanym na płasko nożem. Dodaj do pasty majeranek i dalej ucieraj. Posmaruj pastą gęś, oprósz dodatkowo tuszkę solą. Po natarciu pastą syp sół w miejsca, gdzie(...)pasty jest mniej oraz tam, gdzie są bardziej mięsne części tuszki: nogi, piersi. Odstaw gęś na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nie przykrywaj tuszki. Dzięki temu skórka po upieczeniu będzie chrupka. Krok 3 Nadzienie. Wstaw grzyby razem z wodą, w której się moczyły na kuchenkę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedź i dość
Niedzielny kucharz