zamieszczę w najbliższym czasie również: CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje CZĘŚĆ III - Słodkości na lato Może ktoś skorzysta :) ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony... SMACZNEGO
bistro mamamdła. Dzisiaj prezentuję chyba moją ulubioną, najprostszą, ale niesamowicie smaczną. Nie wiem tylko, czy szybciej się ją robi, czy też szybciej znika. Chyba jednak znika :-) Składniki na pastę jajeczną na kanapki 4 jajka ugotowane na twardo i obrane 3 łyżki drobniutko pokrojonego pora 2 łyżki majonezu sól pieprz Jajeczka kroimy w kosteczkę (drobniutką), przekładamy do miseczki. Dodajemy
Rozpustne gotowaniejutrzejsze śniadanie polecam jajka faszerowane hummusem (dla niewtajemniczonych - pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw i pasty sezamowej tahini). Do ich przygotowania użyłam gotowego hummusu, który od jakiegoś czasu można znaleźć na półkach naszych sklepów, choć niestety tylko wybranych. Jest dostępny w dwóch wersjach: tradycyjnej i z pieczonym bakłażanem. Obie pasty mają kremową, aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak. Jest bogatym
Wiem co jemPrzepis na szybki domowy majonez o gęstej, kremowej konsystencji. Świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju past i kanapek. Składniki: 1 jajko łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego szczypta białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Dodać
wyzwania kuchenneUlubiona pasta do kanapek. Kilka ugotowanych jajek i 200 g twarogu mielimy do połączenia. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą, pieprzem, bazylią lub oregano. Na koniec posypujemy obficie szczypiorkiem
prawdziwe jedzenielubisz, posyp siemieniem lnianym. Smacznego:). Blender Multiquick 3 (Nie, nikt mi nie płaci za napisanie tego, przynajmniej na razie:) Niesamowicie ułatwia pracę w kuchni: rozdrabnia, przeciera, (zupy, pasty, koktajle), ubija, miesza (białka jajek, desery, ciasta), sieka (w mniejszych ilościach owoce, warzywa, orzechy, ser, mięso, itp.), mieli (zioła, nasiona). Inne modele mają również funkcje: kruszenia, ucierania, krojenia w plastry, w słupki
Qlinarnie i QlinarniePasta z wędzonego łososia z jajkiem , szczypiorkiem. Na pewno doskonała na śniadanie, kolację również. Polecam SKŁADNIKI: 30 dag wędzonego łososia 1 łyżka twarogu 2 ugotowane jajka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ketchupu łagodnego WYKONANIE: Łososia dokładnie rozdrobnić, można posiekać, dodać ugotowane jajka ( zetrzeć na tarce lub rozmiażdżyć widelcem). Dodać posiekany szczypiorek, majonez
W kuchennym oknie Ewypieprzem. Wszystko rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojonego ogórka i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem dobrze jest schłodzić pastę co najmniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Rada: do pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa się głównie z ryby. Spróbujcie też: Co zrobić z wędzonej ryby? Spróbujcie tej pysznej sałatki
Kulinarna PolskaTakie jajka możemy przygotować nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzą się na śniadaniu czy jako przystawka podczas domowych uroczystości. Pasta jest smaczna i wyrazista w smaku. 4 jajka 5 różyczek brokułu średniej wielkości ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżego koperku 1,5 łyżki majonezu Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupek. Każde jajko
VioletoweKucharzeniePastę rybną robię często z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony halibut 2 jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu(...)łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy, a następnie dodajemy do ryby. Jajka gotujemy na twardo rozdrabniamy dodajemy do pasty. Na koniec uzupełniamy twarogiem. Przyprawiamy musztardą , ketchupem, solą i pieprzem. Dobrze wszystko mieszamy. Pasta gotowa. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewylubiących zdrowe i domowe wypieki. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 280g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 jajka 200ml mleka 70g masła extra olej do wysmarowania keksówki Pasta czosnkowa: 50ml oliwy z oliwek extra 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz szczypta soli Dodatkowo: 2 pęczki szczypiorku 1 rozkłócone jajko 4 łyżki nasion słonecznika(...)ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku
Szalona Kuchnia EwelinySposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co dodatkowo paście nadaję bardzo fajny smaczek. Co do farbowania jaj to macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja(...)wkładamy drobno pokrojonego ogórka, sardynki z oliwą, żółtka oraz majonez, ugniatamy widelcem tworząc gładką masę. 2. Pod koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i nadziewamy połówki jajek, wierzch posypujemy zieleniną. Jeśli zostanie Wam pasty to polecam wykorzystać ją do kanapek, smakuje wybornie. Można doprawić solą i pieprzem, chociaż ja nigdy tego nie robię, bo smaki same w sobie są wystarczająco
Apetyczna babeczkasojowy -2 łyżki * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * kiełki fasoli mung – 1 garść * pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki * brązowy cukier – 2 łyżeczki * jajko – 1 szt * łodygi zielonej cebulki – 2 szt * świeża kolendra * orzeszki ziemne * limonka Uwaga! By przygotować prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych(...)rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron. Podajemy
Ostra na Słodkopasty potrzebne jest: · 7 jaj · Mała cebula · Koperek/szczypiorek · Majonez · Keczup · Koncentrat pomidorowy · Sól i pieprz Wykonanie : Ugotuj jajka
Bonapetit2xMłyżeczka soli 1 jajko około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe żółtko masło do posmarowania blaszki Pasta: 1 awokado 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk 4 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól do smaku pieprz czarny mielony(...)temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy. Gdy bułki się pieką wykonujemy pastę: 1. Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy
Izabelawkuchni