Składniki: 150g masła 70g jasnego brązowego cukru 70g ciemnego trzcinowego cukru Dark Muscovado (jak nie mamy możemy zastąpić jasnym) 250g posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 3 jajka 60g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 płaskie łyżki kakao bez cukru szczypta soli 100g grubo posiekanej mlecznej czekolady Dodatkowo: 50g mlecznej czekolady kuleczki zbożowe w czekoladzie(...)Masło przełożyć do rondelka, dodać oba cukry, posiekaną gorzką czekoladę i pastę waniliową. Rondelek postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą w jednolitą masę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na około 10-15 minut. 2. Jajka wbić do miski i przez chwilę mieszać je widelcem ( patrz FILM ). Masę czekoladową wlać
Mała CukierenkaZjeść kanapki też czasami trzeba :) Awokado jako doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych idealnie sprawdza się w tej roli, dlatego polecane jest na dietach, ALE trzeba
Zdrowie i pysznie na talerzuprostu hit smakowy. I myślę, że dla nie jednego Polaka, który odwiedził Wyspy Brytyjskie też jest to kanapkowa pychotka Składniki (na solidną miskę pasty czyli stos kanapek) 3/4 kostki sera Cheddar 6 jajek 2-3 cebulki dymki wraz z posiekanym szczypiorem ok 2 łyżek majonezu sałatkowego (w zależności od upodobań) pieprz mielony Przygotowanie: Ser Cheddar trzemy na tarce o grubych(...)oczkach, jajka drobniutko siekamy. Szczypior z cebulkami również. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy majonezu - tyle by pasta uzyskała odpowiednią konsystencję Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Na piątkową kolację w sam raz. Polecam. Prosto - a smaku co nie miara
Kuchnia po mojemuProsta i szybka w przygotowaniu pasta z jaj. Jest ona rewelacyjna dla wszystkich miłośników jajek. Świetnie pasuje do pomidorów i oliwek. Składniki: 5 jaj ½ małej cebuli 1 łyżeczka musztardy 1 – 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać
Mama Gotujezmielone płatki owsiane. Najlepsze są na słodko. Jeśli jednak pominiesz cukier w składzie naleśników, sprawdzą się też na wytrawnie. Ja podałam je z własnej roboty dżemem z kiwi i pastą, której nie słodziłam, aby nie było za słodko. Spokojnie możesz dodać do niej cukru pudru lub miodu, jak lubisz. Szczególnie, jeśli naleśniki podasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest(...)szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70-75 g masła lub margaryny min. 70% tłuszczu 2 duże jajka 1 łyżka cukru (można pominąć) Pasta jaglano-serowa: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny ok 1/3 ilości kaszy jaglanej ugotowanej wg proporcji z tego
Anioszek w kuchnizostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą. Pasta jajeczna z sardynkami Pasta jajeczna to najlepszy śniadaniowy przepis. Robi się ją dosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa(...)pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio. Składniki: puszka sardynek razem z olejem 2 jajka ugotowane na twardo pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji Jak przygotować pastę jajeczną z sardynkami? Wszystkie składniki oprócz natki miksujemy na gładką masę. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem. Zupa
Ugotowane pozamiataneZapraszam na smaczną pastę do pieczywa. To coś dla wielbicieli żółtego sera i jajek. Polecam jako dodatek do śniadania. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 czubate łyżki sera żółtego tartego 3 łyżka serka twarogowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy i curry Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski(...)Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy majonez, ser żółty, twarogowy oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Przed podaniem pastę przechowujemy w lodówce. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneznaleźć przepis oryginalny coś niezbyt cieszył się tym razem popularnością. Pewno syndrom długiego weekendu :))) Mój przepis z boćwiną, czosnkiem niedźwiedzim i majonezem domowej roboty znajdziecie poniżej. Pasta jajeczna sezonowa 3 ugotowane na twardo jajka kilka liści boćwiny pół pęczka czosnku niedźwiedziego pół pęczka szczypiorku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej(...)odsącz na sicie i drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki zetrzyj jajka, dodaj posiekaną zieleninę, oliwę, zieleninę oraz majonez. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem najlepiej domowego wypieku. :D Jeśli chcesz podać na imprezie na stół ułóż pastę na liściach sałaty i udekoruj ją kwiatami jadalnymi np. bratkami. Pastę przygotowały również dziewczyny
Gotuj Sam!Wczoraj zjechała się do nas rodzinka na imieniny mojego taty. Była wspaniała atmosfera, dużo śmiechu i wspominanie dawnych lat. Po prostu ubaw po pachy. Chcę więcej
Kuchenny Skrawek Niebazostał upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego. Składniki serniczki 3szt 400 g twarogu półtłustego 150 g ciecierzycy ugotowanej 4 łyżki śmietanki kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry sypkiej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat(...)ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę serową przekładamy do żaroodpornych miseczek. Serniczki pieczemy w 180C przez ok. 35-40 min. Upieczone serniki schładzamy
Raj dla Podniebieniaprzyrządzić na poczekaniu. Niewiele składników, a efekt jak zwykle smaczny i idealny do popołudniowej kawy. Ciasto z rabarbarem Składniki: okrągla forma o średnicy 23 cm 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g pszennej mąki 60 g zmielonych orzechów włoskich 90 g masła, roztopionego 300 g rabarbaru cukier puder do posypania Nastaw
codojedzeniaczyli makreli. Na piątkowa kolacje w sam raz. Szybkie do przygotowania, i bardzo wydajne. Zapraszam do wypróbowania i zasmakowaniu w pastach bo przecież jedzenie ciągle samej rybki nudne jest... ;) Składniki 1 makrela wędzona dość spora 2 jajka na twardo 1 mała cebula 3-4 łyżki majonezu ( zamiast majonezu dałam serek twarogowy "Mój ulubiony") 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki(...)pieprz świeżo zmielony, wszystko to dokładnie razem mieszamy. Doprawiamy do smaku, odstawiamy do lodówki na 1 h żeby się wszystko ładnie "przegryzło" ze sobą. Pasta nr.2 Do drugiej rozdrobnionej makreli dodajemy dwa starte na tarce jajka na twardo, druga polówkę cebuli startej na drobnych oczkach, 3-4 łyżki majonezu ( ja dałam serek twarogowy) oraz świeżo zmielony pieprz. Mieszamy dokładnie
Gotowanie...to proste !pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować 8 - 10 godzin. Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt
Stare Garydobrze zmielonego twarogu 4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 1 jajko 50 g suszonej żurawiny Twaróg słodzimy cukrem waniliowym, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy (żeby odgazować ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia, formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 25-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180-190°C. DODATKOWO: 1 jajko cukier puder Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Studzimy w formie, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieWiosna to często kanapki i sałatki z wykorzystaniem warzyw, ale także jajek, serów i zdrowych olei. Tym razem powstała u mnie na śniadanie pasta jajeczna z domowym majonezem . A majonez powstał na bazie wiejskiego jajka i oleju rzepakowego, co trwało niecałą minutę. Składniki: - 2 jajka - 2 rzodkiewki - natka pietruszki - sól, pieprz majonez domowy: - 1 jajko - 125ml oleju rzepakowego - 1/3 łyżeczki
Kuchnia co dnia