pasta z jajek - 3825 przepisów (strona:151/255)

Tosty z szynką i serem 253

Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 262

Bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się dobrą inspiracją. Zamiast sproszkowanej cebuli i czosnku, dałam świeże. Użyłam tylko gęsiej wątróbki. Możemy przemieszać wątróbkę  - kurzą z wątróbką  gęsią. Niestety nie zważyłam wątróbki przed zrobieniem - mój błąd. Robiłam wg miar(...)ząbki czosnku1 szalotka1/2 łyżeczki  soli szczypta pieprz białego mielonegook 180 ml  gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać

Stare Gary
Szare japońskie lody sezamowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania 300

Szare japońskie lody – z pastą zrobioną z czarnego sezamu i węglem, dla dodatkowego koloru. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i bez problemu – bo domowe lody do nabrania odpowiedniej konsystencji potrzebują tylko dwóch podstawowych składników. Jak robi się klasyczne lody? Tradycyjne lody mleczne to baza(...)niczego już nie trzeba rozpuszczać, dosypywać, zagęszczać jajkami, gotować i odparowywać. Śmietana przez swoją wysoką zawartość tłuszczu i mocne ubicie napowietrza całość – to właśnie dzięki niej te lody pozostaną kremowe, miękkie i łatwe do formowania w kulki. Lody sezamowe to pyszny japoński wynalazek – w Japonii najczęściej robione są na bazie gotowej, paczkowanej pasty z czarnego sezamu, bardzo ciemniej i charakternej

Karo in the Kitchen
Szybkie ciasto cytrynowe 722

umyciu i sparzeniu cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą część). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, wlewamy olej – mieszamy rózgą. Dodajemy skórkę startą z cytryny – mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej „magiczną pastą” (jeśli nie macie pasty, można formę natłuścić i oprószyć mąką). Wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Przystawka ze śledzia 187

kromeczki dowolnego pieczywa Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w małą kostkę. Jajka kroimy w nieco mniejszą kosteczkę niż śledzie. Marynowane pieczarki i ogórka siekamy bardzo drobno. Ich kawałeczki mają być prawie niewyczuwalne podczas gryzienia. Do pokrojonych składników dodajemy majonez oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Naszą pastę układamy na kromeczkach z pieczywa. Możemy dodatkowo przystroić je majonezem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Okolicznościowy tort moro (bez glutenu, cukru, laktozy) 393

cytryny (wycisnąć sok) Kakaowy biszkopt (śr: 23 cm i 9 cm) -5 jajek (L) -100g mąki gryczanej/kukurydzianej -50g skrobi z tapioki/kukurydzianej -40g kakao -200g ksylitolu Krem jaglany waniliowy/kakaowy -200g kaszy jaglanej -3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol (indywidualne preferencje) -śmietanka powstała z puszki mleka kokosowego -4 łyżki kakao

Candy Pandas
Serowe ciasteczka wytrawne 234

Pasta z wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Pasta z tuńczykiem Serowe ciasteczka z kminkiem Czas przygotowania:   9 0 minut Składniki: 170 g tłustego białego sera 30 g startego żółtego sera 180 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek jajko do posmarowania ciasteczek   Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe pierogi z jagodami 146

jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)   3 jajka  20 g oliwy z oliwek  40 g wody szczypta soli

Kuchnia bezglutenowa
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 231

potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia,  oprószyłam solą i pieprzem.  Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe przeznaczyłam do zjedzenia

Jemy Pijemy
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM PSTRĄGIEM 203

Dziś kolejna propozycja farszu do jajek. Pstrąg wędzony jest do tego idealny. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połówki. Oddzieliłam żółtka od białek. Włożyłam majonez. Dodałam do nich pokrojony szczypiorek.  Włożyłam wędzone kawałki, obranego z ości pstrąga. Przyprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Wymieszałam. Nadziałam białka zrobioną pastą. Przyprawiłam pastą kawiorową. Posypałam szczypiorkiem. Smacznego

potrawyregionalne
PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEGO KURCZAKA 980

zastąpić masło, ale także wzbogacamy smak kanapki. Zdecydowanie zachęcam do wykonywania takich past samemu, a nie ograniczać się do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana 200 g wędzonej piersi kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1-2 łyżki majonezu (w zależności

Kuchnia w opałach
Kotlety z awokado 202

siebie może warto zrobić z połowy porcji. Pozostała pastę zawsze można wykorzystać na kolacje jako dodatek do chleba. Składniki (9-12 sztuk): 1  awokado 1/2 - 3/4 szklanki mixu płatków owsianych, pszennych, orkiszowych itp 4 - 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki 1 jajko   1/3 cytryny 2 ząbki czosnku mała cebula  ( jeśli nie jesteście

Pora na pora i pomidora
Pasta z dorsza wędzonego 252

Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,  Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę, Cebule obrać, równiez pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, dodać musztardę, ketchup, majonez, ser, koperek, Doprawić do smaku i wymieszać. Pastę schłodzić

Garnkowe fanaberie
Diabelski torcik - z czekoladą i chilli. 176

romantyczny walentynkowy wieczór. Przepis (na tortownicę o rozmiarze 21 cm) 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady deserowej o 54% zawartości kakao) 30 g kakao 200 g masła  3 jajka 300 g drobnego cukru do wypieków 175 g mąki pszennej tortowej 80 g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)  120 ml wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nawet 2 łyżeczki płatków chilli -( zależy jak pikantne ciasto chcecie otrzymać) szczypta soli Krem -Ganache  200 ml śmietany kremówki (użyłam double cream) 200 g czekolady deserowej. 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa ( też ganache, ale nie ubijamy mikserem na krem) 150 ml śmietany kremówki (double cream) 150 g czekolady deserowej Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.  Formę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto drożdżowe bez zasad 236

będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli rodzynki – 4 duże garście 1/3 kostki drożdży – mimo że dużo nie czuć(...)wyłączam. Tym samym robię inkubator dla drożdży. Mleko podgrzewam do momentu „miłe ciepełko w palec”. W miseczce rozcieram drożdże z 2 łyżkami cukru. Jak zacznie się robić lejąca pasta, dolewam pół szklanki ciepłego mleka i mieszam. Do mleka z drożdżami dodaję łyżkę mąki i szczyptę soli. Mieszam i wsadzam na 30 minut do piekarnika. Do dużej miski przesiewam około

ladykitchen