Kotleciki z pieczarkami Smażone kotlety mielone, faszerowane pieczarkami i cebulką to ciekawa propozycja obiadowa. Grzyby nadają mięsu wspaniały smak i soczystość. Już nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam na obiad zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią(...)pyszne kotleciki z pieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni. Mięso
Blog z ApetytemFaszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Młody ogórek gruntowy, który uwielbiam, rzodkiewka i domowy twarożek to moja propozycja na lekkie, dietetyczne, a jednocześnie pyszne fit śniadanie lub kolację. Takie ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale bez okazji roladki(...)domu doskonały domowy biały twaróg, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką , twarogu z ogórkiem , czy do zrobienia domowego żółtego sera . Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory , czy paprykę. A te roladki z ogórka stały się domowym przebojem. Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem i rzodkiewką: Składniki na 2 porcje: 4 ogórki gruntowe 150 g twarogu 2-3 rzodkiewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb. Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno! SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady(...)środku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Dodajemy posiekane listki rozmarynu. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy
Moje Kuchenne RewelacjeOliwki,kapary,suszone pomidory i czosnek! Czyż nie wspaniałe połączenie smaków?! Do miseczki włożyłam zielone,czarne oliwki i kapary. Polałam oliwą z oliwek i zmiksowałam. Pokroiłam
potrawyregionalnePrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek
Pasje Jolkipracy – trzeba jedynie wymieszać jajka, przelać do foremek, wrzucić ulubione dodatki i upiec. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub mięsnej z wędliną. Te na zdjęciu są z szynką i papryką, ale można dodać też szczypiorek, cebulę, żółty ser lub pieczarki. Są bezpieczne dla osób odchudzających się oraz mających nietolerancję lub alergię pokarmową (wyjątkiem jest alergia na jajka) . Są tanie, bardzo(...)wielkości użytych foremek) : 4 jajka 50 g szynki kawałek świeżej papryki sól i pieprz Jajka wbij do miseczki, wsyp po szczypcie soli i pieprzu – roztrzep je łyżką, widelcem lub przy pomocy rózgi do ubijania. Do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) wrzuć po trochę drobno pokrojonej szynki i papryki. Zalej je jajkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około
Kulinarne S.O.S.pracy – trzeba jedynie wymieszać jajka, przelać do foremek, wrzucić ulubione dodatki i upiec. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub mięsnej z wędliną. Te na zdjęciu są z szynką i papryką, ale można dodać też szczypiorek, cebulę, żółty ser lub pieczarki. Są bezpieczne dla osób odchudzających się oraz mających nietolerancję lub alergię pokarmową (wyjątkiem jest alergia na jajka) . Są tanie, bardzo(...)wielkości użytych foremek) : 4 jajka 50 g szynki kawałek świeżej papryki sól i pieprz Jajka wbij do miseczki, wsyp po szczypcie soli i pieprzu – roztrzep je łyżką, widelcem lub przy pomocy rózgi do ubijania. Do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) wrzuć po trochę drobno pokrojonej szynki i papryki. Zalej je jajkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około
Kulinarny S.O.S.Znudziły Wam się kanapki do pracy/szkoły- zróbcie wrapy - tortille nadziewane łososiem i awokado :) Pyszne, zdrowe i szybko się robi :) SKŁADNIKI (na 4 wrapy) 4 tortille
Moje Kuchenne RewelacjeZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!urodziny! Potem Karnawał, będzie zabawa, będzie się działo! A co dobrego przygotujecie na zabawę? Sałatki, pyszne desery i nie tylko, zobaczcie sami! Udanej zabawy! Bellini Tiramisu kokosowe Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino(...)zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka
Moja smaczna kuchniaBakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je. Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć
Moje Małe CzarowanieDzisiaj mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Facei i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu” a są nim cukinie zapiekane z soczewicą
Kuchenne WariacjeNoce teraz zimne. Nie jedziemy na grzyby. Sami je zrobimy. Wykorzystamy oczywiście zebrane wcześniej grzyby, które czekały na nas w zamrażarce. Oczywiście
Maminek kulinarnyFaszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych(...)bataty) 150-200g chorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano, bazylia płatki chilli sól, pieprz żółty ser świeża kolendra i chilli do przybrania Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienne Gotowaniesmaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¾ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego ¾ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki kurkumy 1½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy(...)Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra). Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, bazylię) myjemy. Cebulą, czosnkiem i ziołami faszerujemy środek kurczaka. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Delikatnie podważamy skórę kurczaka i wkładamy pod nią plasterki kiełbasy. Najlepiej to robić od strony kupra. Skóry
bistro mamaJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać(...)pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić
My simple kitchen