pokombinuję z przyprawami. Chociaż dla mnie połączenie rozmarynu, czosnku i papryki jest połączeniem idealnym. Myślę jeszcze nad ugotowaniem takiego filetu, może w mleku? Poszperam w przepisach, może znajdę coś godnego uwagi. Składniki: 1 kg filetu z indyka 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Indyka solidnie doprawiamy solą(...)świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Ząbki czosnku obieram, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego rozmaryn (jeżeli macie ochotę, możecie go pokroić w mniejsze kawałki), paprykę i olej, mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z wszystkich stron indyka, odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie filet wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kardamonovysię mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa(...)kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które(...)powinny pomóc. Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Pełny talerzDziś w ramach wspólnego gotowania do psiankowatej akcji organizowanej przez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony(...)bakłażana znalazłam na tej stronie , wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Składniki : 3 niewielkie bakłażany 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych
Codzienne GotowanieA może by tak kurczaczka? Kurczak pieczony często gości na naszych stołach. Szybko,łatwo i już. Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką (oczywiście jeśli
potrawyregionalneplastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy(...)pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam boki mięsa do środka i zwinęłam w roladę, roladę spięłam 2 wykałaczkami. Tak postąpiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię zapach grzańca, w kolorowych czasopismach królują świąteczne serniki, a na blogach królują świąteczne przepisy. Dziś właśnie z takim świątecznym przepisem do Was przychodzę. Zapraszam na pyszne polędwiczkę wieprzową faszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio z klasycznymi kopytkami i moją ulubioną surówką z czerwonej kapusty. Świetnym ( i niezbędnym! ) dodatkiem jest sos na bazie wina(...)ok.500 g * suszone, wędzone śliwki – 150 g * czerwone wytrawne wino – ok. 150 ml * masło min. 82% – 4 pełne łyżki * świeży tymianek i rozmaryn * sól, pieprz, papryka ostra * plastry boczku DODATKOWO: * kopytka – przepis TU * czerwona kapusta + czerwona cebula + oliwa ( +przyprawy ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umytą polędwiczkę oczyszczamy z nadmiaru białych błon. Osuszamy, układamy na desce, rozcinamy bardzo ostrym nożem
Ostra na SłodkoZapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem
potrawyregionalneTaką oto wymyśliłam faszerowaną cukinię. Wersja bez mięsa, za to z różnymi serami, które połączyłam z ryżem i beszamelem. Polecam zjadać na ciepło bo jak wystygnie to już farsz nie jest taki pyszny. składniki: 5 niedużych cukinii, u mnie 4 okrągłe miały po ok 400 g i 1 podłużna ok 500g 200 g ryżu, u mnie mieszanka ryżu parabolied(...)żółtego sera, u mnie gouda 125 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią 200 g camemberta 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Okrągłym cukiniom odkroić czapeczki z ogonkiem a podłużną przekoić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć
Monia miesza i gotujeprzez kilka minut. Środek kapusty w piecu nie dojdzie za wiele i będzie twarda. Upiecze się ale tylko mięso. Wierzchnie warstwy zmiękną natomiast bez problemu. Następnie przystępujemy do faszerowania. Układamy warstwę kapusty, mięsa, kapusty - i tak do wyczerpania. Powinny nam powstać około 3-4 warstwy. Kapustę szczelnie zawinąć liśćmi i zamknąć ją we folię aluminiową. Tak przygotowaną kapustę wkładamy(...)koktajlowymi: Składniki: ugotowany ryż paraboliczny - 200 g (ugotowany wg przepisu na opakowaniu) 250 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół łyżka masła płaska łyżeczka kurkumy pieprz ziołowy sól ostra czerwona papryka Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ryż, podsmażyć. Dodać pomidory oraz przyprawy. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Katarzyna Zajrzyj też na Instagram i Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnySmaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości. Składniki 2 małe cukinie ser kozi 200 g 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru pieprz sól 1 duże awokado mała puszka tuńczyka w sosie własnym mała szalotka sok z 1/2 limetki świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Pasta z awokado z tuńczykiem(...)tuńczyka , skropiłem sokiem z limonki , wymieszałem widelcem , miażdżąc awokado tak aby powstała pasta. Doprawiłem solą , pieprzem, dodałem posiekaną natkę pietruszki. Podałem na chlebie (można na krakersach). Cukinia faszerowana kozim serem : W dużym rondlu ugotowałem w osolonej wodzie cukinie 10 minut, a następnie przelałem zimną wodą, aby je zahartować. Cukinię pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm. Wydrążyłem każdy
R'n'G KitchenKurczak kukurydziany - u mnie 1,5 kg Marynata: -2 łyżki miodu -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka sosu sojowego -2 ząbki czosnku -mieszanka ziół:majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek,oregano, kminek -sól, pieprz Do nadziania dwie pomarańcze. Jeżeli chodzi o zioła to w moim przypadku była to gotowa mieszanka, ale również(...)kilka godzin obracając go co jakiś czas. Najlepiej jest pozostawić kurczaka na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy kurczaka z naczynia w którym się marynował, zlewamy marynatę, a kurczaka faszerujemy ćwiartkami pomarańczy. Wkładamy ile się zmieści. Dolewamy trochę marynaty. Zaszywamy otwór lub spinamy wykałaczką, nogi związujemy na końcach, aby ściśle przylegały do korpusu. Końcówki skrzydełek odcinamy, aby się
Kulinarne przemysleniaBakłażany najbardziej lubię faszerowane. Farsz może być bezmięsny, tym razem wersja dla mięsożerców. Farszu było dużo, więc po upieczeniu połówka bakłażana była wystarczającą porcją dla jednej osoby. Nie miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował. Polecam! składniki (2 porcje(...)mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę gałązek do dekoracji oliwa do smażenia do podania jogurt naturalny harissa sól przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć bakłażan wzdłuż na pół, a następnie miąższ
Stare GaryTak przygotowany kurczak jest idealnym daniem na imprezy, święta i nie tylko. Nie jest to zbyt łatwe, ale za drugim razem będzie łatwiej. Nie będę opisywać
Kuchnia Pokoleń