Jest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa. Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem(...)czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta przecier pomidorowy 3 łyżki listki
Kuchnia PaulettesJeszcze o tej porze roku jakoś ceny papryki łaskawie nie są wysokie☺dlatego postanowiłam na andrzejkową kolację przyrządzić nadziewane papryki. Danie, które z powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża(...)podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy, pieprzymy do smaku oraz posypujemy czosnkiem. Gotowy ryż i mięso odstawiamy do przestygnięcia. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazda nasienne i nadziewamy przygotowanym farszem. Na spód dajemy warstwę ryżu, następnie warstwę mięsa i znowu ryżu i mięsa
Kulinarne przemysleniajuż któryś raz z kolei robimy i bardzo nam smakuje. Jako dodatku można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju. Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru palmowego 4 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Grillujemy po kilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez
R'n'G Kitchenstanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA. Składniki: około 400 g łopatki w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki(...)żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 125 ml białego wytrawnego wina 1 puszka pomidorów krojonych w puszce 500 ml bulionu 2 łyżki oleju 120 g makaronu świderki sól pieprz czarny pieprz cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Sposób przyrządzania: Mięso z łopatki lekko rozbić
Zakątek rozkoszy kulinarnychmojej wersji w smaku przypomina leczo, choć nieco delikatniejsze, bo nie ma kiełbasy a jest drobiowe mięso:). Bardzo rozgrzewające i zarazem delikatne danie. 500g filetów z kurczaka 3 papryki 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę(...)rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia mięso, które obsypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, cebulę i pomidory w puszce, dolewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut do miękkości warzyw. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy dodatkowo do smaku wolą i pieprzem wedle uznania
Szefowa kuchniKurczak z papryką, ananasem i ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu ( ani umiejętności ). Dziś przedstawiam nieco Wam bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda Zobaczcie też: Ryż z kurczakiem(...)jarmużem Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Przepis na kurczaka z papryką, ananasem i ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka 3 kolorowe papryki połowa puszki ananasa średnia cebula 3 ząbki czosnku kawałek startego imbiru, bądź imbir w proszku 5 łyżek ketchupu sok z puszki z ananasa 2 łyżki sosu sojowego papryka
Kuchnia Bazyliiroku robię duże zapasy keczupu z cukinii . W tym roku pomidorki bardzo mi obrodziły więc z tych ostatnich postanowiłam zrobić porcję keczupu. Dodałam trochę czerwonej papryki i choć jest jej niewiele to jest wyczuwalna w smaku. Keczup oczywiście można doprawić wedle własnego smaku, moja wersja jest łagodna. składniki: 5 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 500 g czerwonej papryki(...)dużych ząbków czosnku 3-4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki soli 5 łyżek octu 10 % 5 łyżek cukru słodka papryka ostra papryka świeżo zmielony czarny pieprz mielony imbir oregano Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, u mnie garnek był
Monia miesza i gotujePyszna papryka, dostałam ten przepis od koleżanki Martyny. Bardzo dziękuję, są pyszne te papryczki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne kawałki. Przygotować słoiki, umyć i włożyć papryki. Przygotowanie zlewy – wszystkie składniki zalewy zagotować, wymieszać. Cukier musi się rozpuścić. Do każdego słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę. Zalać paprykę zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 7 minut
Kuchnia Pokoleńjeszcze lepsza drugiego dnia! Inspiracja od wegannerd . Składniki: 2 cebule 3 duże ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 4 liście laurowe 1,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 2 czerwone papryki (lub 1 czerwona i 1 zielona) 2 żółte papryki (lub 1 żółta i 1 biała) ½ małej cukinii 1 szklanka ryżu arborio (koniecznie(...)szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka kurkumy sok z cytryny pieprz, sól 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 garść zielonych oliwek, pokrojone w plastry 1 garść czarnych oliwek, pokrojone w plastry ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych posiekana natka pietruszki i/lub posiekana papryczka chili Posiekaj cebule i czosnek. Podsmaż na oliwie przez kilka minut razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem, słodką papryką
Qlinarnie i Qlinarniełyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sos sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek(...)minut. ŁOSOŚ: Do pojemnika do miksowania ( nie myjmy go po marynacie ) wlewamy 1 l wody. Przykrywamy pojemnikiem do gotowania na parze ( głębokim ), układamy łososia wraz z marynatą oraz połówki papryk. Przykrywamy, uruchamiamy program do gotowania na parze DAMPFGAREN na 20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy papryki a łososia dogotowujemy. CAŁOŚĆ: Zalany wcześniej wrzątkiem kuskus mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę paprykami
Ostra na Słodkoczwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera(...)żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście
Tradycyjna kuchnia Kasizlitowałam się...Postanowiłam jeszcze zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona -główka czosnku Zalewa: -na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy brzegi(...)przekrawamy wzdłuż na cztery części, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z paprykami. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zalewę dobrze mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, zalewamy warzywa tak, aby prawie je przykryła. Odstawiamy na godzinę, po czym nakładamy do wyparzonych słoików , na wierzch każdego dodajemy łyżkę oleju, zakręcamy
Kulinarne przemysleniaSkładniki (na dwie porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 cebule (ok.140 g), - 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - puszka fasoli czerwonej bez zalewy (ok. 220 g), - papryka (ok. 150 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - woreczek ryżu brązowego (ok. 100g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. 3. Do papryki dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 4. Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami, solą i pieprzem. 6. Podajemy z ryżem. Chili con carne jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsłonecznych dni. składniki dla czterech osób 1 kg żołądków z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 1 por ( tyko biała cześć) 2 czerwone papryki 1 ostra papryka 3 ząbki czosnki 3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju) 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki sposób przygotowania Żołądki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze(...)posiekany czosnek i całość smażymy przez minutę minuty. Następnie wyjmujemy z garnka przesmażonego pora (przekładając warzywa do miski). Teraz do garnka dodajemy kolejną dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), dodajemy liść laurowy, mieszamy zwiększamy płomień i dokładamy do garnka pokrojone żołądki z kurczaka. Mięso smażymy
Miód i pieprzhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczona papryka marynowana Składniki: Papryka kolorowa – 5kg Olej rzepakowy – 2 litry Czosnek – 1 główka Ocet winny – 2 łyżki Świeże zioła: rozmaryn, oregano, bazylia Sól Wykonanie: Paprykę myjemy i kroimy w paski grubości(...)centymetrów. Następnie kawałki papryki układamy razem z plastrami czosnku i ziołami na blasze do pieczenia. Posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach, aż skórka papryki zacznie się robić brązowa. Upieczoną paprykę skrapiamy octem winnym. W między czasie rozgrzewamy olej i dodajemy do niego część ziół. Upieczoną paprykę przekładamy do słoików (można wcześniej zdjąć jej skórę) razem z czosnkiem
Kuchnia Bon Appetit