papryka - 32566 przepisów (strona:60/2172)

Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj 146

kcal Warzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski przepis pochodzący z Nicei, przypomina gulasz z kolorowych warzyw. Składniki: 1 mniejszy bakłażan 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 3 pomidory 1 cebula żółta 1 czerwona cebula SOS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów krojonych 6 suszonych pomidorów w oliwie 30 ml oleju ze słoiczka suszonych pomidorów 2 ząbki(...)oraz olej z suszonych pomidorów. Sos przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Aromatyczny sos przelej na spód naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Pozostałe warzywa: cukinie, papryki i cebule pokrój w cienkie plastry. Układaj je w naczyniu żaroodpornym na zmianę, wraz z przygotowanym wcześniej bakłażanem odsączonym z płynu. Oprósz warzywa solą morską i mielonym pieprzem, skrop delikatnie

ProstePesto.pl
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 192

sałatkę podawałam już chyba niejednokrotnie. Nic dziwnego, bo to moja najulubieńsza sałatka, którą mogłabym jeść codziennie. Podstawą jest oczywiście mnóstwo warzyw, począwszy od liści różnych sałat, pomidorów, ogórka czy papryki, a kończąc na buraku. Tak! To właśnie burak odgrywa tu główną rolę razem z serem feta i kaszą. Zwieńczeniem całości jest klasyczny dressing winegret. Po prostu pycha. ⇨  Przeglądając ofertę(...)SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, BURAKIEM I SEREM FETA Składniki (1 porcja): 40 g kaszy gryczanej niepalonej 2 garście miksu sałat 2 ugotowane buraki 50 g sera feta pomidor ogórek papryka natka pietruszki Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki oleju sól i papryka słodka do smaku Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotuj w stosunku

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z batatów i papryki 156

Zupa krem z batatów i papryki została królową mojego stołu i nawet doczekała się dokładki. Szczerze mówiąc, przed przygotowaniem nie wyobrażałam sobie nawet smaku tej zupy, ale wiedziałam, że na pewno będzie lekko słodka, dzięki batatom. Nie myliłam się, aby jednak wyostrzyć jej smak, dodałam odrobinę ostrej papryczki chilli oraz pieprzu. Do kremu użyłam też serka topionego, aby był bardziej(...)delikatny, kremowy. To wspaniały dodatek do kremów Bataty i paprykę upiekłam w piekarniku, aby wydobyć ich wspaniały smak – jednak zupy z pieczonych warzyw są bardziej aromatyczne. Swoją zupę podałam z domowymi grzankami . Zobaczcie też: Zupa krem cebulowa Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem z cukinii Przepis na zupę krem z batatów

Kuchnia Bazylii
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 179

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i słodkiej papryki No i stało się wyciągnęliśmy ciepłe i grube swetry, koce i pledy z dna szafy. Zaczęliśmy przeglądać szafki kuchenne w poszukiwaniu kakao, a w brulionie wertujemy kartki w poszukiwaniu najlepszego przepisu na krem z dyni. To drodzy moi nic innego jak JESIEŃ.  Ja bardzo lubię tą porę roku, ale wtedy(...)dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy.  PRZEPIS NA KREM Z DYNI SKŁADNIKI: - 2,5 kg dyni Hokkaido - 3 słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy

SMYKWKUCHNI
Faszerowane patisony w wersji FIT 271

jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję że jestem na diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka(...)kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: W patisonach odciąć „denka” i wydrążyć środki tak żeby powstały miseczki. Miąższ z patisonów jeśli nie ma dużych pestek odłożyć do wykorzystania. W sporym garnku zagotować wodę i przez 10 minut obgotować wydrążone patisony. W mniejszym garnku wstawić wodę i ugotować kaszę pęczak przez 20 minut. Do tego

Mama z miasta
Papryka w musztardzie po chorwacku 18960

najbardziej,ale możecie użyć delikatesową lub jakąś ostrą -naprawdę ciekawy przepis.Słoików nie pasteryzujemy-mają przetrwać tak  zimę w chłodnym miejscu bez problemu. Składniki: ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą) 150 ml octu 10% 150 ml wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 8-10 ziarenek pieprzu 6 liści laurowych 300 g musztardy (użyłam dijon(...)oleju Przygotowanie: Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Następnie kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok) Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min. Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy) Musztardę mieszamy

Swojskie jedzonko
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM 177

WYKONANIE: ŁATWE   PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 500 g mięsa mielonego, 3 większe cukinie, średnia papryka czerwona, średnia papryka zielona, średnia papryka żółta, mała cebula, łyżka oleju, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne, 3 większe pomidory (około 50 dag), 300 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz. #MyVictorinox Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzewam olej, podsmażam mięso, następnie dodaję posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Smażę do momentu zeszklenia się cebuli co jakiś czas mieszając. Papryki i cukinię kroję w większe kawałki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większą kostkę. Do mięsa dodaję paprykę, a po chwili również cukinię. Doprawiam solą, papryką słodką i cayenne. Gotuję 10 minut, co jakiś czas mieszam

JejKuchnia
Kolorowa tarta na spodzie kurkowym z kurczakiem, z warzywami i z kurkami 239

inspiracji na kurki, ale nie znalazłam tego, co by mnie zainteresowało i postanowiłam zrobić coś innego - tarta na spodzie kurkowym, a na to farsz z fileta z kurczaka, z papryki, cebulą, a to wszystko posypane startym parmezanem i mozzarellą. Ale żeby już nie przedłużać zapraszam po przepis ! Składniki: SPÓD: 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)kurek wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 100 ml mleka 1 jajko FARSZ: 1 połowa fileta z kurczaka 1 połowa czerwonej papryki 1 połowa żółtej papryki 1 połowa cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 papryki ostrej odrobina chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego DODATKOWO: 2 łyżki startego

Gotuj z Mąką
Sałatka imprezowa z grillowanym kurczakiem i warzywami 191

oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i ostrą w proszku. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę. Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło(...)kuchnia + Szparagi dodać do wrzącej wody i gotować bardzo krótko 1 minutka wystarczy. Szparagi muszą być lekko twardawe. Odcedzić szparagi i przelać zimną wodą. Pokroić w 4 cm kawałki. Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli duże papryki to dodać po pół z każdej papryki. Cebulę – pokroić w piórka

Kuchnia Pokoleń
Grillowane kieszonki schabowe 173

schabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta  papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych,  100 g boczku wędzonego, 100 g tarkowanego sera Mozzarella, 20 g masło, 1/2 słoiczka marynaty Kujawski "Ostra papryka - czosnek - zioła", olej, sól, pieprz. Dzisiaj mój drugi przepis z wykorzystaniem marynaty Kujawski, które jakiś czas temu otrzymałam do wypróbowania. Zdecydowałam się(...)marynatę  "Ostra papryka - czosnek - zioła". Tym razem chciałam jej spróbować do wieprzowiny. Przeglądając różne przepisy, najbardziej zainspirował mnie pomysł zamieszczony na stronie zpierwszegotloczenia.pl . Chciałam jednak go trochę zmodernizować. Efekt wyszedł całkiem ciekawy :) W moich  grillowanych kieszonkach schabowych, mięso jest bardzo aromatyczne, nie wysuszone i dobrze doprawione. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości

Świat Domowej Kuchni
Bezglutenowe burrito 276

cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki kuminu(...)mięso mielone i podgrzewam ok. 3-4 minut mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję w kostkę. 8 Do garnka dodaję fasolę, kukurydzę, paprykę oraz przyprawy - słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz cayenne i kumin. 9 Podgrzewam pod przykryciem około 15 - 20 minut

Book of spells
Paprykowy hummus 171

Składniki (na 8 porcji) - papryka czerwona (ok. 150 g), - 5 łyżek ziaren sezamu (ok. 50 g), - 2 łyżki oliwy extra vergine (ok. 20 g), - ząbek czosnku, - sok z połówki cytryny, - puszka ciecierzycy (ok. 250 g), - 50 ml zimnej wody, - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Paprykę (w całości) pieczemy na wyłożonej(...)papierem do pieczenia blasze w 180 stopniach C przez ok. 25 min. 2. Upieczoną paprykę wkładamy do torebki foliowej i szczelnie zamykamy. Gdy papryka wystygnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne. 3. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. 4. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, wodę i miksujemy na gładką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa paprykowa z pieczarkami 142

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jednego razu kupiliśmy mix kolorowych papryk, prawdę mówiąc nie wiedzieć do czego. Jednak po chwili znalazło się dla nich zastosowanie.  Składniki 2 opakowania kolorowych papryk 3 średniej wielkości ziemniaki 150 g małych pieczarek 2 łyżki(...)masła świeży majeranek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę, dolewamy

R'n'G Kitchen
Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) 172

Makaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋  Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham(...)wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa! 😊   Składniki: sos: pomidory z puszki 2 opakowania, papryka czerwona 1 szt, czosnek 6 ząbków, oliwa z oliwek 4 łyżki, świeża bazylia 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos sojowy 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, pulpety: soczewica czerwona

kulinarne odsłony pati
Shakshuka (szakszuka) z harissą 195

postaci proszku lub pasty. Z urlopu przywiozłam niestety tylko jedną tubkę. Czuję, że bardzo szybko ją zużyję. Harissa uzależnia!   Składniki (2 porcje): 2 jajka 1/2 czerwonej papryki harissa w paście (ja dodałam 1 czubatą łyżeczkę. Możesz dodać więcej lub mniej w zależności od stopnia ostrości jaki lubisz) 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki(...)czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania