papryka - 32566 przepisów (strona:560/2172)

Domowa pizza gyros 163

pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką(...)doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Szybko posmażyć. 5. Paprykę pokroić w dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka gyros II 195

Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony(...)przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem usmażone mięso pokrojoną w pióra cebulę 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem pokrojone w półplasterki ogórki pokrojoną w kostkę lub paski paprykę 1/3 przyprawionej kapusty pokrojone pomidory przyprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
Karkówka w sosie chrzanowym 270

całości lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu(...)Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka 1-2 cebule sól, pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej słodkiej  łyżka przyprawy typu Vegeta 2-3 łyżki chrzanu (w zależności od jego "mocy") olej do smażenia (opcjonalnie) Sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 2-3 łyżki

Moje Qulinaria
PAPRYKA ZAPIEKANA Z KASZANKĄ I JAJKIEM 184

koniecznie gnać do sklepu, kupić, zjeść...Też tak macie ze swoje zachcianki musicie koniecznie i na już coś zjeść?   Składniki: pól kg kaszanki z kaszą gryczaną  2 papryki  1 cebula  2 jajka  sól,pieprz  Wykonanie: Paprykom ścinamy wierzchy, aby powstała przykrywka. Wydrążamy środek.Kaszankę wyjmujemy z osłonek. Na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojona(...)plastry kaszankę, mieszamy. Kiedy kaszanka zmięknie, stanie się maziasta doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wbijamy jajka, szybko mieszamy, odstawiamy z ognia. Masą napełniamy papryki, ustawiamy w nagrzanym piekarniku, zapiekamy ok 15 minut w 180 st. Podajemy na ciepło z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Miękkie lądowanie czyli kurczak nadziewany na kapuście 171

około 10 minut.w 200stopniacgC. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek suszone pomidory -płatki 1kg ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy i ostrym nożem rozcinamy tworząc kieszonkę (trzeba uważać(...)przebić na wylot).Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy chwilkę ,aby sie zeszkliła ,dodajemy do niej pokrojone drobniutko papryki .Mieszamy ,doprawiamy.Nadziewamy piersi farsze. Nadziane piersi dusimy w naczyniu żaroodpornym około 20 minut w 200stopniach C.Kapuste z pieczarkami przekladamy do blaszki ,na to piersi z kurczaka-nadziane farszem paprykowym, ,posypujemy płatkami suszonych pomidorów i zapiekamy 10-15minut w 200stopniachC. Ziemniaki

w mojej kuchni
leczo 140

czerwona papryka - 2-3 pomidory - 2 marchewki - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - łyżka masła - 2 łyżki oleju - około 1 szkl. gorącej wody - sól,pieprz - boczek około 40dag                                                   Wykonanie(...)Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na złocisty kolor.Cukinię kroimy w dość dużą kostkę. Paprykę w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na patelnię ,gdzie smażył sie boczek,dokładamy  masło i olej.Smażymy partiami  ,najpierw  cebulę, po chwili czosnek. Mieszamy i czekamy aż się zeszklą. Dodajemy cukinię i paprykę.. Smażymy wszystkie warzywa razem około

w mojej kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 175

400g kurzych wątróbek ,400g pieczarek ,cebula ,3 papryki ,4 łyżki oleju ,2 łyżki sosu sojowego, pieprz sól(...)Wątróbki umyć, osuszyć, . Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę, a umyte i osuszone pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą

w mojej kuchni
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 109

Składniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)wolnym ogniu. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę

w mojej kuchni
kalafior i przyjaciele-zapiekanka------ Cavolfiore gratinato 185

180st.C około 25-30minut.  Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke Sos paprykowy 11109 com_content.article Paprykowy sos Ilony 4.59 out of 5 based on 317 voters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek 2 ząbki przecier pomidorowy 60 ml oliwki zielone 4-6sztuk natka pietruszki posiekana ocet balsamiczny 1 łyżka sól pieprz oliwa Wykonanie Papryki  dokładnie(...)oliwie przez 15 -20 minut do momentu zmięknięcia. Doprawić  solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną drobniutko  cebulę i smażyć dalej 10 -15 minut. Czosnek rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku. Klasyczny beszamel Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka

w mojej kuchni
Zielone pijemy – nie chorujemy!------Bevanda verde - non si ammalano! 119

2.Składniki pęczek szczawiu 2 zielone papryki Wykonanie(...)Umyty szczaw i papryka pozbawiona gniazd nasiennych przepuszczam przez wyciskarkę.       Do zielonego soku można domieszać odrobinę soku owocowego lub przegotowanej letniej wody., aby smak był lepszy. Pijemy  przed śniadaniem, albo między śniadaniem a drugim posiłkiem

w mojej kuchni
Bulgur 127

Zamieszaj widelcem żeby rozdzielić ziarna i odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz    liść laurowy, majeranek(...)olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy resztę przypraw

w mojej kuchni
Zapiekane naleśniki z kolorowym farszem----Frittelle al forno ripieni di colore 128

całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund. Przekładamy na talerz , smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem. Składniki 30 dag pieczarek 2 papryki pomarańczowe 3-4 cebule 1 cukinia puszka kukurydzy konserwowej pieprz do smaku sól do smaku natka pietruszki opcjonalnie oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku .ulubione zioła Wykonanie Umyta(...)wysuszona paprykę kroimy w kostkę a .cukinię w pół plasterki. Obrana cebulę kroimy w piórka,pieczarki w plasterki. Wszystkie warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, .Najpierw na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki do zarumienienia. Pieczarki odstawiamy i na tym samej patelni dusimy cebulkę do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę i cukinie ,czosnek i dusimy chwilkę-jakieś 3-4 minuty.- ,do zmięknienia

w mojej kuchni
Zupa meksykańska z kurczakiem 1070

Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.  Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu warzywnego Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe kawałeczki(...)patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony filet z cebulką i papryką. Dodajemy 1 szklankę bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy

Salonik smaków
Zupa strączkowa 208

fasolę z puszki :) I w przypadku tej zupy warto zrezygnować z przygotowywania jej na mięsie, gdyż dostateczną ilość białka dostarczają nam strączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest(...)łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka

Kraina Miodem Płynąca
Zdrowa i dietetyczna tortilla 197

Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże lub suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania