Ryba z warzywami w papilotach 223znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.SKŁADNIKI( 2 porcje )** filet z dorsza – 2 szt** marchew – 2 szt** czerwona papryka – 1 szt** ziemniaki – 2 szt** sól
Ostra na Słodko
Karkówka w herbacie 307ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 3 łyżki* Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka* śmietana 18% słodka – 3 łyżki* przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Przygotowujemy gorący warzywny bulion.Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone(...)kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie
Ostra na Słodko
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 333polski , letni obiad.Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!Z dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki … papryki … i świeżego szczypiorku z własnego ogródka.Pyszne!SKŁADNIKI:* młode ziemniaki – 500 g* cebula dymka – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* sól – do smaku* papryka ostra(...)wodzie.W tym czasie nagrzewamy piekarnik.Blachę natłuszczamy olejem , wrzucamy posiekaną w piórka cebulkę i całe , obrane ząbki czosnku.Ziemniaki odcedzamy , wkładamy do blachy.Po całości skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy papryką i odrobiną soli.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy zrumienione ze świeżym szczypiorkiem!Smacznego
Ostra na Słodko
Bigos inaczej - kapusta z mięsem mielonym i ryżem 901drobiowe, z indyka);200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);2 średnie cebule;200 g koncentratu pomidorowego;1/2 łyżki vegety;1 płaska łyżeczka curry;1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki ostrej papryki;1 liśc laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1,5 l zimnej wody;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebule obrać, porkoić(...)pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka.Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować.Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.Podawać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo
Gospodyni Miejska
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 261według przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam(...)włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi
Mango Papaja
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 571skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką(...)obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy
Mania Gotowania
Śledź w oleju tradycyjny 271tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym. Składniki:-solone filety śledziowe-czerwona i biała cebula-olej-pieprz-słodka papryka-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy na potrzebne kawałki.Białą cebulę kroimy(...)paprykąi układamy cebulę a na niej pokrojone filety. Na każdym układamy plaster czerwonej cebuli, na środek i brzegi wysypujemy resztę cebuli białej, posypujemy pieprzem i papryką i zalewamy olejem. Śledzie dekorujemy i gotowe do podania na stół.Smacznego
Maminek kulinarny
Wieprzowina z woka 315cukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut.Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.Wymieszać składniki sosu.W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.Dodać jabłka, paprykę
Kulinarny karnet Christophera
Domowa Pizza Kebab 2991szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdżyłyżka oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukrudodatki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:cebula/cebula czerwonaogórki konserwowe/kiszone2-3 pomidorypołowa kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprzok. 150 g żółtego seraolej do smażeniaPizza Kebab - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy(...)rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym
Słodka Strona
Domowy kebab (z proziakowych placków) 247żyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.Sałatka:Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można zagnieść
Moje pyszne gotowanie
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 211Składniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni(...)smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość
upichcic
Bitki wołowe z kaszą 275polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach.No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :)Składniki:ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,odrobina smalcu do obsmażenia,mąka do obtoczenia mięsa,średnia cebula.Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości(...)mięsa wkładam do foliowej torebki - podczas rozbijania mięso nie rwie się, a kuchnia nie jest opryskana drobinami mięsa ;)Rozbite mięso przyprawić świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej niezbyt drobnym) i papryką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Obsmażone mięso
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 316jednak, że wychodzi smacznie :)Składniki:około 2-2,5 kg cukinii,około 1 kg pomidorów,2 średnie cebule,4 większe ząbki czosnku,sól - do smaku,pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku,1 łyżka słodkiej papryki,2-3 łyżki oleju.Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić(...)jest tak drobna, że niemal niezauważalna.Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 271wracamy do domu po całym dniu obowiązków, zmarznięci i zmęczeni, myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać. Najprędzej rozgrzejemy się sycącą zupą, pełną aromatu i dużej szczypty ostrej papryki i imbiru. Zupa dyniowa jest moją propozycją na listopadową akcję pod nazwą Wyzwanie Blogerek". W tym miesiącu, własnie dlatego, że to taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające(...)większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona papryka, mielony imbir - do smaku,sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 304Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.4. Do naczynia żaroodpornego
Szefowa kuchni