wystarczą aby przygotować pyszną sałatkę. Całość posypana dużą ilością prażonego słonecznika, który uwielbiam. Składniki na 3 porcje. składniki: 3 spore garście rukoli 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 g dyni bez skóry 100 g fety słonecznik olej zioła włoskie przyprawa do sałatek -młynek Bakłażana pokroić na grube plastry a następnie w ćwiartki(...)oprószyć solą aby puścił sok. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w półplastry. Dynię również pokroić w grube plastry. Bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną
Monia miesza i gotujewami :) Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 3 gotowane marchewki 2 gotowane pietruszki 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 kg grzyów leśnych 2 szt ugotowanych udek z kurczaka 1 papryka czerwona pęczek natki pietruszki 1 śmietana 12% 3 łyżki majonezu tradycyjnego do posypania ser zółty 2 cebule biała masło do smażenia 1 jajko surowe Zaczynamy od przygotowania składników naszej zapiekanki: Grzyby(...)cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z udek kurczaka obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy również na maśle. Marchewkę, pietruszkę korzeń oraz natkę, paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki odkładamy osobno. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu wbijamy surowe jajko i mieszamy. Śmietanę łączymy z 3 łyżkami majonezu. Ser ścieramy na grubych oczkach
W kuchennej krainieżółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos - mam przepis. Składniki 30 dkg mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Cebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić(...)przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę. Spróbować, doprawić sobie do smaku i gotowe
pink envelopetaki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka ok 200 g startego sera przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Makaron ugotować w wrzącej i osolonej wodzie ok 15 min, mieszając od czasu(...)ebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę . Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i poukładać pionowo ugotowany i schłodzony makaron. Zalać całość z góry sosem
pink envelopewykonaniu. Następnym razem robię sama;) Składniki omlet 250 g sera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Omlet - ser zetrzeć na tarce, przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Jajka ubić z majonezem(...)serem żółtym. Wlać na blaszkę i piec ok 25 min w temperaturze 180 stopni. Farsz - cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę, podsmażyć. Do surowego mięsa dodać jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki z papryką wymieszać z mięsem, wyłożyć na omlet. Wszystko zrolować i piec w temperaturze 180 stopni
pink envelopedziś inne muffinki niż zazwyczaj, bo nie na słodko a na słono, z papryką i oliwką. Przepis na nie znalazłam na mojej ulubionej mufinkarnii , gdzie te muffinki skusiły mnie swoim widokiem. Wyszła szybka przekąska, którą z niecierpliwością podglądałam w piekarniku. Tak smacznie pachniały, że zaraz po wyjęciu zjadłam z dwie ;) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli pół papryki czerwonej oliwki 170 g sera feta 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobniony sera feta. W rondelku rozpuścić masło. Jajka i mleko wymieszać razem, dodać do miski z mąką. Wlać rozpuszczone masło i szybko wymieszać do połączenia się składników
pink envelopedojrzałe awokado duży pęczek rzeżuchy (z naszego parapetu!) mąka do osypania krewetek 220g krewetek koktajlowych lub królewskich (obranych i mrożonych) oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (użyłam węgierskiego skarbu od Sławomiora i Gabora- co za kolor!) Na sos* 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka whisky 1 cytryna sól(...)wrzucamy na olej. Natychmiast dorzucamy krewetki obtoczone w mące, podrzucamy je na patelni, żeby pokrył je tłuszcz i smażymy 10 sekund. Następnie dodajemy sól i pieprz oraz mieloną paprykę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając. Krewetki powinny być chrupiące i złociste. Na talerzu układamy połówki awokado, posypujemy hojnie rzeżuchą i nakładamy porcję krewetek. Polewamy sosem koktajlowym, skrapiamy oliwą
les mirabellesSkładniki: 5 czerwonych papryk 1 bardzo mała papryczka chili * 3 małe ziemniaki 2-3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej 2 łyżki masła sól Wykonanie: Przekrój papryki i papryczkę chili na pół, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Roztop masło i dodaj papryki. Smaż około 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw na chwilę, żeby nieco ostygły. Następnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 4 większe czerwone papryki 1 filiżanka suchego kuskusu 10 większych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku olej pół puszki fasoli czerwonej 2-3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz majeranek 15 dag startego żółtego sera szczypiorek Wykonanie: Odkrój wierzchy z papryk, usuń nasiona. Przygotuj kuskus wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Rozgrzej olej, podsmaż warzywa(...)grzyby. Wymieszaj z kuskusem. Dodaj kukurydzę, fasolę, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj. Nadziej papryki farszem, posyp żółtym serem i przykryj wierzchem. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje z ketchupem lub sosem pomidorowym. Warto odwiedzić Klimaty i Boa ze względu na świetną muzykę, regularnie organizowane płatne koncerty i jam session
Qlinarnie i QlinarnieRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula lub 1 mały por 2 ząbki czosnku olej 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 2 łyżki przecieru pomidorowego lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Podsmaż pokrojone wzdłuż pieczarki, posiekane cebulę/pora i czosnek na oleju. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki oraz cukinię. Duś kilkanaście minut na małym ogniu, aż większość wody wyparuje a warzywa nieco zmiękną. Po chwili dodaj przecier pomidorowy i lubczyk. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj
Qlinarnie i QlinarnieTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2-3 ziemniaki 1 mały por 1 burak ½ brokułu ½ cukinii 2 marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę warzyw. Normal 0 21 false false
Qlinarnie i Qlinarnieheight:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pomysł na wykorzystanie zielonej fasolki i cukinii. Dodatek wędzonej papryki gwarantuje bardzo oryginalny smak. Oczywiście możesz eksperymentować z nadzieniem, dodać ser, itp. Pozostały farsz (po nadzianiu tortilli), można zjeść następnego dnia z ryżem lub kaszą. Składniki: 2-3 garści zielonej(...)fasolki, drobno pokrojonej olej 1-2 cebule 7-8 pieczarek, drobno pokrojonych 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry wędzona papryka: ostra i słodka sól 4 tortille Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Rozgrzej olej, podsmaż oddzielnie: pieczarki, cukinię, cebulę. Wrzuć do warzyw fasolkę, dopraw wędzoną papryką (dużo) i solą. Każdą tortillę przetnij nożyczkami na pół, przełóż nadzieniem (ale ostrożnie
Qlinarnie i Qlinarniejeść 2 dni pod rząd i nie powieje nudą kulinarną. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 5-6 pomidorów obranych ze skórki 3-4 czerwone papryki 1 cukinia papryka słodka i ostra w proszku sól Pokrój cebulę i czosnek. W dużym i szerokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę
Qlinarnie i QlinarnieZazwyczaj podaje się je z ryżem lub świeżą bagietką. Składniki na 2 obiady dla 2 osób. Przepis z Wegetariańskiej kuchni świata A. Ilies. Składniki: 6-7 pomidorów 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 cebule 4-5 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy ¼ szklanki wody zioła prowansalskie 2 łyżki bulionu wegetariańskiego pieprz Pomidory obierz ze skórki(...)pokrój w dużą kostkę. Tak samo pokrój: paprykę, bakłażana, cukinię. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa wrzuć do dużego i szerokiego garnka. Zalej oliwą, wodą i dodaj pozostałe składniki. Duś na małym ogniu przez 60-70 minut. Co jakiś czas zamieszaj, ewentualnie dolej wody. Przed podaniem jeszcze raz dopraw ziołami. Ostatnie malowidło meblowe: Ratatouille This delicious dish comes from
Qlinarnie i Qlinarniepagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta, szybka i smaczna. Podkręcony smak i ładny kolor dzięki wędzonej papryce. Składniki: 4 pory olej 2-3 ziemniaki 1-2 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz Pory pokrój w talarki i podsmaż przez kilkanaście minut na oleju. Zalej wodą nieco ponad powierzchnię(...)warzyw i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj około kwadrans na małym ogniu. Zblenduj i przypraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. W Saigonie po raz kolejny - po tofu. Uwielbiają je nawet znajomi mi mięsożercy:). Na zdjęciu: tofu z sosie pomidorowym (poza tym do wyboru są inne rodzaje: w sosie curry, słodko-kwaśnym, pikantnym i z warzywami
Qlinarnie i Qlinarnie