ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia! Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości 4 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 1/4 łyżki soli 3 łyżki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H CZAS MARYNOWANIA: 24 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W szklance łączymy olej, czosnek, sól, paprykę
My Culinary ArtJest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie(...)Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pieczarki, paprykę z cebulą, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Masę przekładam do foremki keksówki (wymiary 30cm x 11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimakreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 6 jajek ugotowanych na twardo 1-2 ogórki konserwowe 1/2 cebulki czerwonej kawałeczek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra 1. Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą. 2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy(...)łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka, żeby zmieściło się więcej nadzienia) i razem z odciętymi częściami drobno posiekać. Dodać do zmiksowanej makreli. 4. Ogórki, cebulkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do pasty. Całość wymieszać dokładnie łyżką i doprawić do smaku. 5. Gotową pastą nadziać jajka
Kto ugości moich gości?Smaczna i bardzo szybka sałatka... surówka obiadowa, czy grillowa. Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem papryki i zielonej cebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy(...)Wykonanie Sałatę szatkuję na grubsze kawałki, zasypuje szczypta cukru i odstawiam na ok. 10-15 minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogróddokładniej jego udka. Powiem nieskromnie- palce lizać ;) Serdecznie polecam ;) Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek 4 łyżeczki naturalnego miodu 4 łyżeczki musztardy pół łyżeczki ostrej papryki szczypta słodkiej papryki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natrzeć nią oczyszczone i osuszone nogi z kurczaka. Mięso marynować w lodówce przez
Krakowskie smaki Aniłyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Dodatkowo: 150 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii(...)łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz i odstawiamy na bok. Usmażone kotlety
My Culinary Artnutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)Gotować około 15 minut, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko i gotować kolejne 15 minut. po tym czasie dynia i ziemniaki powinny być miękkie - dodać czosnek, curry, kurkumę, ostrą paprykę i cynamon i wszystko dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodajemy 3 łyżki sera mascarpone i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Shakshouka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :) Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię): 4 duże słodkie pomidory(...)bądź pomidory z puszki - przynajmniej 400 g 1 średnia papryka czerwona 1 mała czerwona cebula szczypta kuminu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek pietruszka bądź kolendra do posypania Opcjonalnie: serek typu bałkańskiego Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (lub z puszki) i posiekaną drobno paprykę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czyli tyle, ile gotuje się makaron! :) Składniki: makaron - u mnie pełnoziarnisty 2 łyżki oliwy z oliwek 100-150 g ostrej kiełbasy - może być chorizo, ja miałam jakąś przyprawioną ostrą papryką 1 mała cebula 150-200 g dyni ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie sól, pieprz do doprawienia tymianek Opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki dla wzmocnienia smaku Wstawiamy wodę na makaron(...)wszystko na patelni się przysmaży na złoto-brązowy kolor. Dodajemy suszone pomidory i rozmaryn, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostrzejsze dania - dodajcie do całości trochę ostrej papryki - wzmocni i podbije ona smak potrawy. Wykładamy całość na ugotowany makaron lub wrzucamy makaron na patelnię i jeszcze chwilę całość przesmażamy. Popełniając to danie zapomniałam o posypaniu go słonecznikiem - następnym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 2-4 łyżki miodu ok. 1-2 cm korzenia imbiru 1/2 główki pieczonego czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki i 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Pół główki czosnku (w łupinach) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie studzimy(...)smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzanką, oliwą z oliwek lub podsmażonym na patelni słonecznikiem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów nerkowca papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Bułkę posmarować masłem. Ułożyć umytą rukolę. Na rukolę położyć plastry pieczonej roladki(...)piersi kurczaka. Udekorować papryką. Zamiast papryki można dać łyżeczkę żurawiny. Przyprawić . The post Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjachińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli komuś przeszkadza jej posmak. Składniki 150g polędwicy wołowej marynata 1 ząbek czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego(...)łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 8 łyżek wody 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 3 posiekane ząbki czosnku 1 papryka zielona pokrojona w paski 50g zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki
W kuchni wieczoremPiekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo(...)grecki Knorr sól, pieprz i cukier do smaku 200 g kwaśnej śmietany 12 % Wykonanie : Kapustę umyć i drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem
Sama słodycz i szczypta chilidodatek do mięsa. Sałatka z kuskusem i nerkowcami SKŁADNIKI : 150 g kaszy kuskus wrząca woda (do zalania kaszy) 300 g kapusty pekińskiej 2 pomidory paprykowe 1 średnia papryka czerwona 1 cebulka dymka - zielna część 80 g zmielonych orzechów nerkowca sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kaszę kuskus wsypuję do garnka, zalewam wrzącą osoloną wodą (woda powinna sięgać około(...)kaszę) i odstawiam na 15 minut. Kapustę szatkuję. Paprykę myję, oczyszczam z nasion, pomidory obieram ze skórki, wszystko kroję w kostkę. Cebulkę dymkę siekam. Do miski przekładam kapustę, paprykę, pomidory i mieszamy, dodaję kaszę kuskus i dymkę, doprawiam solą i pieprzem. Całość mieszam. Sałatkę podaję posypując zmielonymi orzechami nerkowca
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiochotę na porządny kawał mięsa. Żeberka nadają się do tego idealnie. Ale aby nie było tak ciężko jako dodatek pyszne pieczone warzywa :) Składniki - 1 kg żeberek - 1 czerwona papryka - 2 marchewki - 2 cebule - por - 500 g pieczarek - olej - sól, pieprz, ostra mielona papryka Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)osuszyć papierowym ręcznikiem, poporcjować i natrzeć przyprawami . Odstawić na 2 godziny ( najlepiej na całą noc ). Pieczarki oczyścić, pokroić na pół i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa umyć i obrać. Paprykę pokroić w słupki, pora i cebulę w piórka, a marchewkę w talarki. Mięso, pieczarki i warzywa przełożyć do rękawa do pieczenia. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego
Świat Smaku