użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku, papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu kefty i w ogóle w kuchni marokańskiej jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Pół kilograma wołowego mięsa(...)kminku, który podgrzewałem bez oleju na dużym ogniu przez około minutę, aż zaczął wydzielać zapach. Kminek przełożyłem do moździerza i dodałem do niego łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej. Całość utarłem dokładnie, tak, żeby ziarenka kminku i kminu rzymskiego prawie nie były widoczne, a następnie dodałem do mięsa. Pół pęczka świeżej natki kolendry drobno
Wyprawy kulinarnepostanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia(...)ksylitol 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka
kuchnia do kwadratuPapryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki(...)mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy papryki, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy wcześniej przygotowane
Kolizje Smakówrazem z Emilią i Panną Malwinną w ramach naszego wspólnego gotowania. Zajrzyjcie na blogi dziewczyn i sprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak(...)chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają
Chilli Czosnek i OliwaPopularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki(...)połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze
wyzwania kuchenneSkładniki: 3 czerwone papryki 2 duże pomidory malinowe cebula papryka czerwona w proszku sól i pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Do garnka wlewamy oliwę, aby pokryła dno, wrzucamy cebulą pokrojoną w piórka i podsmażamy razem z papryką w proszku, cały czas mieszamy. Gdy cebula nabierze ładnego koloru papryki wrzucamy paprykę pokrojoną w paski, oczyszczoną(...)gniazd nasiennych. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą al dente. Dodajemy następnie kawałki pomidorów obranych ze skóry. Doprawiamy i dusimy, aż powstanie gęsty sos, a paprykę będzie miękka
Moja smaczna kuchniamoja mama, ja się staram, nawet bardzo, ale nie mogę odtworzyć tego smaku, który mam w pamięci. Tym razem sałatkę jarzynową postanowił przygotować Piotrek, dodał do niej trochę kolorowej papryki: czerwonej i żółtej, moim zdaniem ten dodatek sprawdził się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane(...)tradycyjną sałatkę jarzynową. Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczony kurczak w miodzie, z majerankiem i czerwoną papryką to było super danie, może i wygląda jak zwykły kurczak z rożna, ale majeranek, papryka, olej i miód to idealne połączenie do marynaty. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania innych delikatnych gatunków mięsa.Kurczak wg tego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka(...)kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, aby podawać na świątecznym stole. Według niektórych na świątecznym stole powinny królować tylko wykwintne dania. Kurczak pieczony z majerankiem i papryką pieczony był w całości, a Piotrek porcjował go na stole przy gościach. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłoiczki pasteryzować 10 minut od zagotowania. Przyprawy możemy dać wedle uznania, dla mnie ta ilość którą podałam jest odpowiednia, jeśli ktoś lubi ostrzejszy trzeba dać więcej pieprzu i ostrej papryki. Z podanych składników wychodzi 5 słoiczków takich jak na zdjęciu
Monia miesza i gotujewykorzystać piękne salaterki. Podałam w nich sałatkę z kurczakiem na trzy sposoby. Składniki na sałatkę z kaszą gryczaną: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki czerwonej świeżej 1 ogórek gruntowy 1 łyżka majonezu Ulubione przyprawy do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie(...)pozostawiamy kaszę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pierś kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na złoty kolor i również pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Po przygotowaniu wszystkich składników, całość łączymy, dodajemy majonezu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z makaronem: 1 szklanka makaronu np. muszelki
Emcia PichciPodstawowe składniki to oczywiście mięso, cebula, papryka. Jednak ilu kucharzy, tyle wersji. Ja eksperymentalnie dodałam marchew i groch. Pewnie niejeden Węgier nazwałby to profanacją, ale do odważnych świat należy. W końcu to moja gulyás * ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka(...)ostra i słodka majeranek kminek czosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez 1h w mieszance czosnku, słodkiej i ostrej papryki, kminku i majeranku. Następnie podsmażyłam je ok. 5 min., przełożyłam do głębokiego garnka. Na patelni po mięsie podsmażyłam cebulę, lekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam
bastalenaszaleństwo trwa. Dzisiaj wersja z makaronem. Oczywiście dodatki to mój sugestywny wybór. Wy możecie je łączyć według własnego uznania. Ja proponuję dzisiaj żółto- zieloną asystę kukurydzy i groszku. Papryka faszerowana #2 2 zielone papryki 100g drobnego makaronu 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 szklanki żółtego sera 1 opakowanie Fix Spaghett 4 Sery z Brokułami 1 łyżka oliwy(...)Makaron ugotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Do wystudzonego makaronu dodałam kukurydzę, groszek oraz starty ser. Wszystko razem wymieszałam i wypełniłam farszem wydrążone papryki. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, zalałam nim papryki. Naczynie żaroodporne skropiłam oliwą, włożyłam papryki i zapiekłam przez 30min. w 150st. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Papryka faszerowana
bastalenaBardzo ostra! Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki(...)pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty ser oregano Na oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodałam mielone mięso i smażyłam dopóki nie nabrało odpowiedniej barwy. Doprawiłam łyżką oregano, papryki i chilli. Dodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz
bastalenaSkładniki dla dwóch osób (lub jednej wygłodniałej :P): 6 kotlecików sojowych 1/2 papryki czerwonej 1 pomidor 5 szt. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy: 1 kostka warzywna 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Zagęszczacz: 10 łyżek zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej Przepis: Oliwę(...)rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut
Emcia Pichciwołowiny(użyłam udźca wołowego) · 1 duża czerwona cebula · 1 papryka · 1 papryczka chili · 3 ogórki kiszone · około 10 średnich pieczarek · ¾ szklanki wody(...)kostka Knorr z papryką lub kostka wołowa · 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego · 50 ml śmietany 18% · ewentualnie 1 łyżka mąki (jeśli sos będzie za rzadki) · czerwona papryki w proszku
Mania Gotowania