papryka - 32566 przepisów (strona:1723/2172)

Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 250

pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso

bastalena
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1201

odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki. 3. JAJKA (8 min): gotujemy je tak jak lubicie – u nas są na twardo, ponieważ lubimy sypką konsystencję żółtka. Ogólnie przy gotowaniu jajek trzeba pamiętać, aby wrzucać

Nerds Kitchen
SOS CZOSNKOWY 438

miseczce, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Jeśli jest za gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu. 2. PRZYPRAWIENIE (1 min) Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie natkę pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu. 3. OCZEKIWANIE (1 min) Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki

Nerds Kitchen
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 228

łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy  1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz gałązka świeżego rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie: Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso

Gorący kąsek
Zielone curry z kurczakiem 265

rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy

Tajskie smaki
Kociołek na grillu. 207

KOCIOŁEK NA GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ.  PIECZEMY MINIMUM

SMYKWKUCHNI
Ptysie na ostro 155

smaczniejsze:) Chyba dlatego mężczyźni kochają swoje zołzy, że czasami robią im dzień dobroci:) Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka wody 50 g masła szczypta soli 4 jajka szczypta chili lub papryki ostrej Wykonanie: Wodę w rondelku zagotowujemy  z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści dodajemy  przyprawy  i stopniowo wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Z masy powstanie gęste

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kurczak w piwie 286

oliwy z oliwek 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser  jest świetnym rozwiązaniem

Niezły Młynek
Schab suszony w piekarniku 15977

schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól z pieprzem w młynku Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu po 1,5 kg. Przyprawy sypiemy też na dno blaszki i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca sałatka warzywna 677

Pyszna chrupiąca suróweczka. Tak po prostu do pochrupania ale doskonała również jako dodatek do obiadku lub też mięska z grilla. składniki: 5-6 średnich ogórków gruntowych 1 czerwona papryka 1 duża cebula kilka liści kruchej sałaty mały pęczek natki pietruszki oliwa do skropienia sól czosnkowa Kamis do smaku Paprykę pokroić w średnią kostkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić

Monia miesza i gotuje
Sałatka z młodej cukinii 234

kurkumą a dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry.  składniki: 1,5 kg młodej cukinii 300 g cebuli 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy Kamis 1 łyżeczka kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki(...)pokroiłam przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć

Monia miesza i gotuje
Kurczak w cieście francuskim 338

jednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania  (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet

My Culinary Art
Szybka mundialowa przekąska: Krewetki w panierce 532

musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę

My Culinary Art
Grillowany kurczak sataye 231

minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 cm imbiru, utarty Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu cały czas mieszając. Odstawiamy

Tajskie smaki