makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego
Tajskie smakiminut Ilość porcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj
Kolizje Smaków100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki
Kolizje Smakówporcji: 6 Składniki: 1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia
Kolizje Smakówtego smacznego warzywa. Pieczone ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro. Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem Ziemniaki obieramy oraz kroimy w łódeczki. Oliwę mieszamy z przyprawami
Kolizje Smakówdoprawianie) już naszą inwencją :) Składniki: co najmniej 500g dyni 1 łyżka masła 1 cebula 1/6 szklanki mąki około 500ml wywaru drobiowego* przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili *Julia dodaje jeszcze mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy bo nam nie smakuje w ten sposób przyrządzona zupa :) Jednakże jeśli ktoś chciałby się trzymać dokładnie oryginalnego przepisu
Kolizje Smakówsmaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa Wykałaczki Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków. Na wykałaczkę nakłuwamy końcówkę paska
Kolizje Smakówszklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo
Kolizje Smakówsosu pomidorowego wykładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy robić rurki. Drugą połowę dorzucamy do usmażonego mięsa. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Osoby lubiące intensywny smak mogą dorzucić ostrej papryki. Następnie dodajemy odsączony groszek i zdejmujemy mięso z gazu. Nadziewamy makaron: stawiamy cannelloni jednym końcem na patelni, a przy pomocy małej łyżeczki upychamy farsz od góry. Staramy się
Kolizje SmakówDzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka
Kolizje Smakówściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy sos według przepisu podanego wyżej lub jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi
Kolizje Smakówminut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy
Kolizje Smakówmiski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy
Kolizje Smakówząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijonge - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone
Zainspirowana w kuchnirozgniecionego widelcem łososia, serek, przyprawy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. A dla fanów ostrzejszych smaków mamy: Ostra pasta z papryczką chili Składniki: 80g serka naturalnego 0,5 średniej papryki 1 mini papryczka chili 1 ząbek czosnku sól pieprz Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki
kuchnia do kwadratu