papryka - 32566 przepisów (strona:1724/2172)

Kurczak gotowany na parze z groszkiem cukrowym 271

makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego

Tajskie smaki
Wiosenne wrapy (wersja light) 192

minut Ilość porcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:   Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.   Przepis na sosy znajdziesz tutaj

Kolizje Smaków
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 198

100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki

Kolizje Smaków
Karkówka w sosie własnym z pyzami 227

porcji: 6 Składniki:  1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz  Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia

Kolizje Smaków
Pieczone ziemniaki na ostro 185

tego smacznego warzywa. Pieczone ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro.  Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem Ziemniaki obieramy oraz kroimy w łódeczki. Oliwę mieszamy z przyprawami

Kolizje Smaków
Zupa krem z dyni wg Julii Child 166

doprawianie) już naszą inwencją :) Składniki: co najmniej 500g dyni 1 łyżka masła 1 cebula 1/6 szklanki mąki około 500ml wywaru drobiowego* przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili *Julia dodaje jeszcze mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy bo nam nie smakuje w ten sposób przyrządzona zupa :) Jednakże jeśli ktoś chciałby się trzymać dokładnie oryginalnego przepisu

Kolizje Smaków
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 256

smaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa Wykałaczki Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków. Na wykałaczkę nakłuwamy końcówkę paska

Kolizje Smaków
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 335

szklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo

Kolizje Smaków
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 208

sosu pomidorowego wykładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy robić rurki. Drugą połowę dorzucamy do usmażonego mięsa. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Osoby lubiące intensywny smak mogą dorzucić ostrej papryki.  Następnie dodajemy odsączony groszek i zdejmujemy mięso z gazu. Nadziewamy makaron: stawiamy cannelloni jednym końcem na patelni, a przy pomocy małej łyżeczki upychamy farsz od góry. Staramy się

Kolizje Smaków
Spaghetti z warzywnym sosem 193

Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw   :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka

Kolizje Smaków
Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami 198

ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy sos według przepisu podanego wyżej lub jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 267

minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 165

miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy

Kolizje Smaków
Pożywna zapiekanka 236

ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijonge - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone

Zainspirowana w kuchni
Szybkie Wielkanocne pasty do jajek 306

rozgniecionego widelcem łososia, serek, przyprawy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. A dla fanów ostrzejszych smaków mamy: Ostra pasta z papryczką chili Składniki: 80g serka naturalnego 0,5 średniej papryki 1 mini papryczka chili 1 ząbek czosnku sól pieprz Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy serek,  przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki

kuchnia do kwadratu