papryka - 32566 przepisów (strona:1725/2172)

Sałatki i przystawki 262

cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 203

przypadło stoisko z przetworami "Towary niezwykłe", pełne ślicznych kolorowych słoiczków z konfiturami, musztardami i innymi pysznościami.   Po spróbowaniu zawartości wielu słoiczków zdecydowałam się na konfitury do sera z papryki i daktyli. Pychotka! Laboratoria Smaku W czasie festiwalu wzięłam udział w Laboratorium Smaku pt. Najlepsze polskie sery owcze versus najlepsze owcze sery na świecie . Specjalnie wybrałam ten temat (a była

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 229

ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej 2 - Letni hummus z bobu 205

plus cytryna do polania gotowego hummusu) opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za'atar ( patrz oryginalny przepis ), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout* sól, pieprz * Ras el-Hanout - curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 283

grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy (pasty z papryki chilli) lub dodać świeżą chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 160

dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego , jak lasagne alla Bolognese

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 666

żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy: 2 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 216

jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne.  Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 209

propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie

Chilli Czosnek i Oliwa
"Hummus z południowych Włoch" 188

różnych dań. Taki olej będzie stanowił np. wspaniałą bazę do sosów sałatkowych. Podawajcie ten hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własny czas przygotowania: 10 min. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini) 1 ząbek

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 241

czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 225

szynki wieprzowej, pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin   Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 254

dodatek - jednorazowo spożywano ok 60 g ( pamiętacie, co pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny” ). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa , pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 480

odnosi się do sałatki z cebuli doprawionej sumakiem. Jednak najczęściej pod tą nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw , takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 222

wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa