mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski sól, pieprz 0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody 2 łyżki sosu rybnego szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw
Codzienne Gotowaniełyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka) szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona sól, pieprz 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżki wody Przygotowanie : Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Codzienne Gotowaniemarchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce oliwy. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i chwilę przesmażyć, dolać wody (około
Codzienne Gotowanielekko, kolorowo i bardzo smacznie. Gorąco polecam ten zestaw, a w szczególności sałatkę ;) Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Lunch : Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem i marynowaną papryką, pietruszką i cebulką. Przekąska : Kiwi Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotowaniu i myślę że wielu osobom przypadnie do gustu. Polecam! Składniki : 150g chorizo 1 średnia cebula opakowanie bobu 750g (u mnie mrożony) 300g pieczarek ostra i wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie : Bób ugotować, przestudzić i obrać ze skorki. W międzyczasie rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, przesmażyć na niej chorizo, aby wytopił się tłuszcz. Dodać cebulę pokrojoną
Codzienne GotowanieSkładniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Codzienne Gotowanieśniadania, lunchu i przekąski, którą zazwyczaj zjadam po południu, pod koniec dnia. Śniadanie : Roladki z szynki z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami Lunch : Stir-fry z kurczaka z papryką Przekąska : Brokuły i pomidory Smacznego
Codzienne Gotowaniewalory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami. 2 filety z kurczaka 500g boczniaków 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka olej 1. Cebulę, filety z kurczaka i boczniaki kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia cebulę, kurczaka, marchew
Szefowa kuchniforemkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy w wodzie (proporcje 1:3) razem z liściem
VegUlkadelikatny. Cheddar dodany do jajek stanowi doskonałą przyprawę wzbogacając ich smak, a rozsypany na wierzchu stworzy pyszną, chrupiącą skorupkę. Do omletu można dodać także inne warzywa np. pokrojoną czerwoną paprykę, kawałki brokuła, czy pomidorki koktajlowe. Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem: 6 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietanki kremówki (30%) pół szklanki mrożonego groszku
Poezja smakuśrednie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 6-7 ząbków czosnku 5 pomidorów suszonych oliwa zioła do smaku (ja użyłam pieprz, tymianek, mieszankę 18 ziół, czosnek granulowany, słodką paprykę) sos sojowy Przygotowanie : Warzywa pociąć w mniejsze kawałki ułożyć na blaszce, posypać ziołami, dodać odrobinę oleju i sos sojowy, wymieszać i piec aż będą bardzo miękkie w temperaturze
zdrowa vege kuchniapracy. Może nie wygląda mega ładnie, ale zapewniam, smakuje wybornie! Składniki maceraty(ilość każdego składnika to mniej więcej 2 łyżeczki): cała cytryna (wyciskamy sok) kurkuma 2 łyżeczki sól pieprz papryka słodka czosnek niedzwiedzi majranek olej 2 łyzki Inne składniki: liść laurowy ziele angielskie piersi kurczaka ;p Wykonanie: Łączymy ze sobą składniki maceraty i obtaczamy mięso. Wlewamy do tego kubek
Lubczyk i WaniliaBuraczki na zimę Przez wiele lat robiłam buraczki z papryką na zimę. Do momentu, kiedy wypróbowałam ten oto przepis, który okazał się o wiele łatwiejszy, szybszy, tańszy i oczywiście smaczniejszy. Buraczki czerwone w słoikach na zimę to taki standard, który musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat
na moim stole...świeżej fasoli piękny jaś - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 400 g kurczaka - 300 g ziemniaków - 300 g cukinii - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - kurkuma - kumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 l wody - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka gałązek natki pietruszki Składniki na ok 6 porcji. Fasolę płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie
Kuchenne WariacjeLubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię
Kulinarne przygody Gatity