papryka - 32566 przepisów (strona:1456/2172)

Pęczotto z suszonymi grzybkami na czerwonym winie 139

pęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnego Grzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć

Gotowanie jest łatwe
Biały boczek pieczony z dynią hokkaido i jabłkiem 140

danie dla dwóch osób 300 g boczku białego w plastrach sól pieprz papryka suszona 4-5 plasterków pora oliwa 2 ząbki czosnku pół dyni hokkaido 1 jabłko Boczek pokrojony w plastry zamarynować na kilka godzin w przyprawach posypać posiekanym drobno czosnkiem, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Boczek ułożyć w brytfance, obok dwie ćwiartki dyni , posypać solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
Schab podsuszany 176

wykonanie tego pysznego mięsa jest wiele.  Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest 1 kg schabu 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli kamiennej niejodowanej papryka suszona  majeranek kilka ziaren jałowca 2 ziarna ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżeczka kolendry czosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby) Schab umyć oczyścić z błonek i tłuszczu. Osuszyć

Gotowanie jest łatwe
Jeleń w czerwonym winie z grzybami 159

mięsa z jelenia (gulaszowe) sól -1 łyżeczka pieprz -1/4 łyżeczki 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka papryki suszonej pół łyżeczki kolendry 1 szkl wina czerwonego wytrawnego 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów kilka suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku Mięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc

Gotowanie jest łatwe
Szpinakowa tarta - kisz 185

szkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 250 g białego sera sól pieprz pieprz ziołowy staropolski kołderka śmietanowa 200 ml śmietany 18% 1 jajko sól pieprz szczypta oregano Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z ciecierzycy z pomidorami i sezamem 167

słoiczek suszonych pomidorów w oliwie 200 ml 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 1 szkl przegotowanej wody 0,5 szkl kaszy manny sól pieprz 2-3 ząbki czosnku słodka papryka szczypta chili szczypta tymianku Ciecierzycę przepuścić przez maszynkę, razem ze słonecznikiem i pomidorami. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować przy pomocy blendera, w razie potrzeby dodać oliwy lub wody

Gotowanie jest łatwe
Suszona karkówka - domowy wyrób 168

karkówki 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli czosnek kolendra papryka jałowiec rozmaryn tymianek pieprz majeranek Karkówkę umyć osuszyć, Natrzeć cukrem, i zasypać resztką cukru w naczyniu. Przykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin. Następnie karkówkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą, ponownie wstawić do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie karkówkę ponownie umyć, osuszyć

Gotowanie jest łatwe
Tarta grzybowo-mięsna z cykorią 161

łyżka sproszkowanych grzybów 120 g masła mięso; 300 g mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta oregano polewa serowa; 100 g sera feta lub sałatkowego pół szkl mleka sól pieprz 1 jajko 4 szt cykorii 1 łyżka startego żółtego sera odrobina

Gotowanie jest łatwe
Kotlety sojowe 120

ugotowanej soi 150 g ziemniaków (1 szt) 1 jajko sól pieprz cebula (mała) pieprz ziołowy staropolski oregano papryka suszona tłuszcz do smażenia do panierowania bułka tarta sezam Soję zemleć w maszynce do mięsa. Ziemniaka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Przepłukać na sicie zimną wodą, i osączyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) wrzucić ziemniaki i przyrumienić wiórki ziemniaczane

Gotowanie jest łatwe
Pieczony udziec indyczy, kasza i sos grzybowy 159

pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością

Gotowanie jest łatwe
Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną 171

marchewki 1 pietruszka garść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę zalać 2 szklankami

Gotowanie jest łatwe
Pieczone żeberka i ziemniaczki 170

żeberek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 2 łyżeczki miodu szczypta suszonej papryki szczypta oregano szczypta czosnku niedźwiedziego 3 ząbki czosnku ziemniaki ok 9 szt równej wielkości Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku. Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć

Gotowanie jest łatwe
Rigatoni z mięsem pod beszamelem 177

makaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki słodkiej 1 łyżka natki pietruszki biały sos 1 łyżka masła 1/2 cebuli 2 łyżki mąki 2 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Mięso

Gotowanie jest łatwe
Forszmak lubelski 211

ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu

Gotowanie jest łatwe
Kurczak i ziemniaki w garnku rzymskim 199

nieduży kurczak sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy gałązki tymianku oliwa kilka ziemniaków Kurczaka umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem. Garnek rzymski namoczyć na 15 min w zimnej wodzie, wyjąć lekko osuszyć. Kurczaka ułożyć w garnku, Ziemniaki obrać, naciąć z jednej strony . Posypać przyprawami, skropić oliwą. Podlać ok pół szkl wody. Garnek rzymski przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić czas

Gotowanie jest łatwe