papryka - 32566 przepisów (strona:1415/2172)

Słonina z soli szpikowana i natarta czosnkiem posypana pieprzem czarnym i papryką wędzoną. 208

Przepis  Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej słoniny to szpikujemy z jednej strony i pozostawiam skórę. Na dno pojemnika sypiemy grubą warstwę soli około 2 cm wkładamy słoninę i przesypujemy ją całą solą kamienną lub morską nie jodowaną na okres minimum

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonika z soli szpikowana czosnkiem w przyprawach 167

Przepis  Grubszy kawałek słoniny bez skóry szpikujemy i nacieramy czosnkiem z każdej strony.Posypujemy pieprzem czarnym i papryką wędzoną słodką lub ostrą . Jeżeli nie mamy grubej słoniny to szpikujemy z jednej strony i pozostawiam skórę. Na dno pojemnika sypiemy grubą warstwę soli około 2 cm wkładamy słoninę i przesypujemy ją całą solą kamienną lub morską nie jodowaną na okres minimum

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dojrzewający 352

około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5  łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżeczka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska 230

całości -cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg -(pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka.) -(przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) -osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; -mięso 1 kroimy w słupki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 249

całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg (pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka.) (przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; mięso 1 kroimy w słupki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada obiadowa drobiowa 204

trzy kawałki skóry spiąłem wykałaczkami. Mięso zawinąłem w skórę i zszyłem tam gdzie są dziury.Potem 100 gram wody i trochę oleju do naczynia żaroodpornego kładziemy mięsko dodajemy marchew cebule paprykę posypałam jeszcze przyprawami 180 stopni 1,5 godz. ostatnie 15 min bez przykrycia smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 233

całości -cukier 1 g/kg -mieszanka przypraw:pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg - przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka -przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa -Osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; Mięso 1 kroimy w słupki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka ,,Lamparcia'' 210

które połączymy ze sobą po zmieleniu -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski to jest mieszanka przypraw w jej skład wchodzą przyprawy gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,jałowiec i papryka ostra i słodka 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -suszony czosnek niedźwiedzi 0,5 g do całości -wodę dawałem na oko aby mięso nabrało odpowiedniej kleistości Wykonanie  Boczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa białowieska 259

mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste -osłonki jakie damy takie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 213

mięsa -pieprz czarny 3 g/kg mięsa -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec) -czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości -gorczyca w ziarnie sypałem z ręki -woda tyle aby mięso było kleiste -osłonki jakie damy takie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron w pesto z tuńczykiem, kapary i pomidorkami 186

łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy

Moniki Smakołyki
Łosoś wędzony w warunkach domowych 178

Puszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką, polane oliwą z oliwek z ziołami

Smakołyki Asi
Karczek w sosie 169

pyszny pieczony karczek w sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy

Kulinarne życie
Wegetariańskie curry dahl 138

porcji 300 g zielonej soczewicy 1 cebula 3 cm świeżego imbiru 2 żabki czosnku 2 małe bakłażany porcja pasty rogan josh Rogan josh 1 zielone chili 1 czerwona papryka, pieczona 1 łyżka kurkumy 2 łyżki pomidorowego przecieru 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 doniczka świeżej kolendry 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry

codojedzenia
Turecka sałatka z ciecierzycą 143

pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody

Smakowity Blog Kulinarny