smak boczku! SKŁADNIKI: 1,2 kg. świeżego chudego boczku 3 łyżki oliwy lub oleju 12 goździków 4 nasiona kardamonu 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku w granulkach(lub dwa rozgniecione ząbki) WYKONANIE: przygotować marynatę: zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać
Kuchnia Beatyszpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką 1 łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek
codojedzeniasmaku 0,5 kg wątróbki drobiowej 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy złocisty kurczak Skworcu domowa vegeta do smaku pieprz, szczypta chili 1 łyżka czerwonej papryki około 1 l bulionu z kurczaka 3 łyżki mąki 1 duża cebula 4 łyżki masła klarowanego Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno Wykonanie: Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć
Sama słodycz i szczypta chilimojej diety ;) Składniki: 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki
Jak gotować i nie zwariowaćobiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. 1/2 kg schabu bez kości (można robić z większej porcji, nawet do 1,5 kg) + przyprawy (czosnek w proszku, papryka, majeranek, sól, pieprz) 1/2 litra mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: mąka pszenna/skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić
Di gotujeSkładniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30% cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra, imbir, pieprz biały, gałka muszkatołowa sól, pieprz Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na tłuszczu. Wrzucamy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich
Pyza i SurówkaMięso bez kości -udziec indyka 800 g. -udko kurczaka 400 g. Przyprawy -peklo sól lub sól kamienną nie jodowaną 16 g/kg - pieprz młotkowany z kolendrą 3 g do całości - papryka czerwona słodka 0,5 g do całości -oregano 0,5 g do całości -żelatyna 3 g do całości -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 ząbki Wykonanie Bierzemy 200 g indyka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie o kaloryczności tej potrawy. Porcja frytek o wadze 100 g ma ok 314 kalorii. To ani szczególnie dużo ani mało
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaładniki : 400 g fasoli białej 3/4 szkl. f asoli mung 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 200 g boczku 500 g żeberek 200 g boczku w ędzonego 3 pomidory bez skorki ,lub przecier pomidorowy własnej roboty tutaj marchew , sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy
w mojej kuchnipapryczki czerwone 3-4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 2 garści prażonych ziaren słonecznika sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler naciowy pokroić w drobne półplasterki. Cebulę czerwoną, paprykę oraz ogórki kiszone pociąć w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego
na moim stole...umiem, co widać powyżej :D Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie kromki razowego chleba, kilka liści sałaty lodowej, dwa plasterki chudej szynki, kilka plasterków ogórka kiszonego, pieprz, sól, czerwona papryka do smaku - dwie obrane, umyte i pokrojone marchewki - kilka pomidorków koktajlowych - wybrany owoc, u mnie mandarynka - mix ulubionych bakalii - u mnie po kilka migdałów, orzeszków ziemnych (niesolonych!), pestek dyni i owoców
Kulinarne zapędy Kokosaprzyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki papryki i cebuli. I de al nie komponuje się do potraw mięsnych, makaronów, ryżu. Polecam!!!! SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąrodników. Szkoda, że rzadko gości u niektórych w diecie... (2 miseczki widoczne na zdjęciu) 100g kaszy jaglanej ( Skworcu ) 40g suszonych pomidorów 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki chilli (do smaku) pieprz, sól Kaszę dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć się goryczki). (Kaszę można moczyć przez 1 h w zimnej wodzie.) Gotować (15 minut) pod przykryciem
Di gotujeZupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy na maśle i oliwie w garnku, w którym zrobimy zupę. Dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały
Pyza i Surówka