Quesadillas z kurczakiem i warzywami 608tutaj i tutaj . Poniżej tradycyjny sposób wykonania z użyciem patelni. Do przygotowania 2 okrągłych placków (3-4 porcje) potrzebujemy: - 4 placki tortilli (u mnie wieloziarniste) - pierś z kurczaka - 400 g tartego sera mozzarella - kwaśną śmietaną 12% Do przygotowania marynaty do mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki oleju - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą(...)czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę. 2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której przekładamy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Pomidorki i oliwki kroimy na pół, a paprykę w drobną kosteczkę. Warzywa przekładamy do drugiej miski i dodajemy resztę składników salsy warzywnej
Bez Cebuli
kotlety z piersi z serem w panierce z mlekiem... 199Składniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić
W Mojej Kuchni Lubię
Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem 219przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Z powodzeniem możemy je przygotować na przykład, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet domowy z królikiem 183mnie już dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki(...)cioci i bardzo jej za to dziękuję :) Pasztet domowy Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości
Smak mojej kuchni
Ciasto makaronowe z cukinią 204Czanieckiego makaronu Rurki (lub innego kształtu) szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 100g serka topionego ziołowego 4 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, oregano 2 piersi z kurczaka (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię myjemy, kroimy na paski grubości około 0,5cm. Cukinię blanszujemy około minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii(...)smażymy, aż lekko się zrumienią. Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Do gorącego makaronu dodajemy serek topiony i mieszamy, aż ser się roztopi. Dodajemy sos pomidorowy, parmezan i kurczaka. Mieszamy delikatnie, by makaron się nie połamał. Makaron przekładamy do tortownicy, lekko ugniatamy. Zwisające poza brzegi formy paski cukinii zakładamy na makaron. Ciasto pieczemy około 20 minut
Smak mojej kuchni
Filety drobiowe w ziarnach 220proponuję coś innego, coś zdrowego i apetycznego. Filety drobiowe w ziarnach lnu, sezamu, czarnuszki i nasionkach chia. Jeśli macie tylko siemię i sezam to również wystarczy. Użyłam filetów z kurczaka i indyka, aby nie były suche po usmażeniu (smażyłam bez tłuszczu) marynowałam je wcześniej w maślance. Kawałki mięsa pięknie prezentują się w otoczce z ziaren, po usmażeniu panierka jest bardzo(...)surówką z ulubionych warzyw. Przepis ze strony Magia w Kuchni z moimi zmianami. Polecam! Filety drobiowe w ziarnach Składniki na 4 sztuki: 4 sznycle z indyka lub filety z kurczaka szklanka maślanki pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu łyżka cząbru łyżka nasion chia 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Filety rozbijamy lekko, oprószamy solą, pieprzem i ziołami
Smak mojej kuchni
Schab pod pierzynką 276Dzisiaj polecam przepis na soczyste mięso pod warzywno - serową pierzynką. Zamiast schabu można użyć filetów z kurczaka, indyka lub szynki wieprzowej. Mięso warto wcześniej natrzeć przyprawami i oliwą i marynować co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab(...)pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka świeżo posiekana natka pietruszki Wykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy
Smak mojej kuchni
Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką 156Dzisiaj polecam aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką(...)Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej) Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki
Smak mojej kuchni
Orientalny kurczak paprykowy 217Jakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli nie uda się zakupić to filet też się nada. Cały sekret dania leży w pikantnej marynacie. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Orientalny kurczak paprykowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 234patelni wygląda bardzo efektownie? Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na mięsne roladki w kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym // Składniki: mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza 50 g mozzarelli 1 cebula 1/2 brokuła 2 jajka 5 łyżek wody 1 – 1.5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej) 5 łyżek koperku (może być mrożony(...)śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa, olej lub masło przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę
Via Gusto
Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym 232dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Farsz: 1 średni por ½ cukinii 15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka 10 dag sera pleśniowego Bavaria Blu mini 50 ml wytrawnego białego wina 1 płaska łyżka klarowanego masła 1 cebula dymka ze szczypiorem Ziarna sezamu do posypania Rozkłócone jajko(...)cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia. Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy
Wanilia i Kardamon
Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 187bardzo szybkie i wdzięczne danie. Egzotyczny smak, nieco odmienny od tradycyjnych polskich dań i smaku polskich przypraw z pewnością wprowadzi powiew świeżości w nasz kulinarny świat:). 400g filetów z kurczaka 2 papryki czerwone 2 cebule 1 puszka ananasa 1/2 szklani soku z puszki ananasa 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie: sól(...)kolendra, kurkuma, kumin, czosnek granulowany 1. Filety kroimy w cienkie paski. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę, cebulę drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet z kurczaka do zarumienienia. Dodajemy warzywa i ananasa, chwilę podsmażamy. Do soku z puszki dolewamy 1/4 zimnej wody i mąkę - dokładnie mieszamy. Przelewamy na patelnie, dusimy przez 10 minut
Szefowa kuchni
Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina 218rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze! Składniki na 2 porcje: 30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry 15 dag kolorowego tortellini z szynką prosciutto 1 mała cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 4 suszone pomidory(...)olejowej 2 łyżki oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski. Mięso z kurczaka myję kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę pięć
Wanilia i Kardamon
Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 243tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie, grill lub mięso duszone. Przyznam się szczerze, że nawet nigdy nie nauczyłem się smażyć kotletów schabowych lub kotletów z piersi kurczaka. Wolałem przygotowywać bardziej wyrafinowane potrawy np. przyprawić pierś z kurczaka lub indyka z ziołami prowansalskimi i innymi dodatkami. Zawijałem w folie by nie traciła soczystości i piekłem w kombiwarze. Ponadto
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kwasno - pikantna zupa z kurczakiem 224dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków koktajlowych 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru(...)cienkie krążki, w zależności od pożądanej ostrości - usuwamy pestki i białe błonki lub nie. W dużym garnku podsmażamy czosnek i imbir przez niecałą minutę. Następnie dodajemy paprykę oraz kurczaka i smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu, aż mięso się zamknie z każdej strony. Zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 - 15 min na niewielkim ogniu
Kuchnia od dwojga