papryka - 32566 przepisów (strona:1325/2172)

Dzik w sosie z leśnymi grzybami 210

Włożyć mięso do dużej miski i zalać maślanką, zamieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni. Codziennie wymieszać. Po trzech dniach mięso wyjąć z maślanki i wypłukać. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, gałką muszkatołową,vegetą, pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać posiekaną drobno cebulę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażyć

Kuchnia Pokoleń
SŁODKIE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA 284

ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka marchewka – 1 sztuka pierś z kurczaka – 1 sztuka ser parmezan – 10 dag przyprawa do ziemniaków kapusta kiszona – 10 – 20 dkg papryka słodka sól i pieprz oliwa lub olej – 2 łyżki woda – pół szklanki – 100 ml PRZYGOTOWANIE : Nagrzać piekarnik na 180º. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić

kuchniabellissima.wordpress.com
FILET Z KURCZAKA W JABŁKACH 155

SKŁADNIKI:   Podwójny filet z kurczaka lub pojedynczy duży 1 jabłko Przyprawy:sól, pieprz, papryka czerwona, wegeta, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Filet z kurczaka myję. Dokładnie doprawiam przyprawami oraz nacieram sosem sojowym. Jabłka myję następnie kroimy w plastry lub pół plastry. Całość dokładnie zawijam w folie aluminiową. Filet piekę w piekarniku 180 stopni przez

Gotowanie Patki
CEBULOWE UDKA 176

SKŁADNIKI : dla 4 osób    4 Udka z Kurczaka 1 Cebula Przyprawa-pieprz,sól,wegeta,papryka czerwona Sos sojowy ciemny 1łyżka   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Udka dokładnie myję. Skórę ściągnąć do połowy. Nacieram mięso przyprawami. Polewam sosem sojowym ciemnym. Nacieram mięso ale i skórę. Cebulę obieram i kroję w plastry. Cebulę kroję w plastry. Kładę na mięso

Gotowanie Patki
Kasza pęczak z pieczarkami 252

Składniki na 2 porcje: 200 g kaszy pęczak (2 woreczki) 8 pieczarek 8 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy)  1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oleju kokosowego pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie 3 gałązki szczypiorku Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu - 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry - smażymy na rozpuszczonym oleju kokosowym. Na patelnię

Alutka-Gotuje
Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) 132

wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Zresztą sami spróbujcie! Polecam! (około 18 sztuk) 700g mięsa mielone  300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka  sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce

Di gotuje
Zupa krem z dyni 178

Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko  1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli  lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru *  Jeżeli nie możesz znaleźć mielonej kolendry, nasiona możesz zmielić samemu. Przed rozdrobnieniem nasion

wegujemy
Odrobina raju w sercu Węgier – Aquaworld Resort Budapest 187

Węgry to jedno z tych państw, które każdego roku wraz z rodziną odwiedzam z wielką przyjemnością, nawet jeśli wizyta w państwie malowniczego Balatonu, wszechobecnej papryki i aromatycznego Tokaja, a przede wszystkim bardzo serdecznych i otwartych ludzi, trwa dość krótko. Węgry są bowiem miejscem postoju na corocznej trasie naszej rodziny nad słoneczny i ciepły Adriatyk. Węgry nie tylko na chwilę

Krzywa Prosta
Rozgrzewająca zupa jarzynowa 220

pietruszka (1 szt.) ziemniak (1 duży) seler (1/2 szt.) cebula (1 szt.) por (1/4 szt.) natka pietruszki sok z cytryny (1 łyżka) woda (2 l) kurkuma (1 łyżeczka) ostra papryka  garam masala (1/2 łyżeczki) ocet jabłkowy (kilka kropel) tarty imbir (1/4 łyżeczki) pieprz sól sezam (3 łyżki) Czas przygotowania: 75 min. Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy

Weganka gotuje
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 160

parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki cynamonu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek bazylia sól pieprz Sos beszamelowo - serowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka   40 g parmezanu drobno startego 40 g cheddaru również startego

Jadło i czytadło
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 181

cebule 100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania) łyżka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka papryki wędzonej płaska łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól do smaku (około łyżeczki) 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Danie jest gotowe w 10 minut pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujesz fasolę

greenscarf
Pytt i panna 345

pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki * 4 listki laurowe * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 1 łyżeczka cząbru * 1 łyżeczka oregano * 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w około 1,5 cm kostkę. Następnie gotujemy około 5 minut

Mohiella
Mięsne roladki w ziołach 147

gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek, skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką

Kulinarne przemyslenia
Leczo warzywne z kiełbasą 162

dawno nie gotowałam lecza . Talerz tak rozgrzewającego dania jest na wagę złota , zapraszam serdecznie do wypróbowania tego rozgrzewającego przepisu . 1 średnia cukinia  4 ziemniaki średnie  3 papryki czerwone  3 laski kiełbasy zwyczajnej  5 łyżek ketchupu  sól  pieprz czarny  10 sztuk pieczarek  1 łyżeczka masła  1 kostka rosołowa   Wykonanie

Mój Smak
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 196

masłowa – 1 połówka marchewka – 1 sztuka cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml bulion – 1½ szklanki – 300 ml papryka słodka – 1 płaska łyżeczka kurkuma – 1 płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Dynię obrać, wydrążyć gniazda

kuchniabellissima.wordpress.com