powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział
Codziennik KuchennySkładniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado
Codziennik KuchennyDziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska
Codziennik Kuchennywypróbujcie to połączenie! Składniki /na 3-4 porcje/: podwójna pierś kurczaka 200 g kurek 8-9 suszonych pomidorów 200 g śmietanki 30% zioła prowansalskie sól, pieprz słodka papryka listki bazylii olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuśredniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść soli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj niezwykle pomocna. Obieramy cebulę i także trzemy na tarce
Taste Therapyjednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach. Polecam! (około 9 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mleka 5 łyżek mąki kukurydzianej (płaskich) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 50g żółtego sera (polecam gatunek łatwotopliwy) Ponadto: olej/masło do smażenia Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą. Białko ubić (ze szczyptą
Di gotujekawałek pora kawałek selera 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 1 litr wody 1 łyżka masła 1 łyżka curry 0,5 łyżeczki cynamonu kawałek imbiru (ok 2 cm) papryka ostra (świeża, pokrojona na drobne kawałki lub w proszku - ilość wg uznania, u mnie ok 1 czubatej łyżeczki) sól i pieprz do smaku Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy
Zawsze głodna!głównej były to zupy mierze jesienne, sycące, ale również zachwycające swoimi różnorodnymi kolorami. Zupy przygotował dla nas Gienio Mientkiewicz. Do dyspozycji mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów
Kulinarne przygody Gatitybardzo szybko, a efekt rewelacyjny. Naprawdę zachęcam do spróbowania :) Składniki: 1,2-1,5 kg udźca z indyka 1 szklanka wody 1/2 kostki grzybowej przyprawa do kurczaka słodka papryka wegeta czosnek granulowany Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy połączyć, wymieszać i obficie natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. W szklance wody rozpuścić 1/2 kostki grzybowej
kuchnia doskiFASZEROWANE PIECZARKI PORTOBELLO są doskonałym pomysłem na szybką przekąskę w czasie... Artykuł Faszerowane pieczarki portobello pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEchlebki: czipsy kukurydziane, krakersy z orzechami włoskimi i żurawiną, chlebek cukiniowy, chlebek pomidorowy Rozdział ósmy to zioła i przyprawy: suszone zioła, cebula i czosnek w proszku, sproszkowane warzywa, słodka papryka w proszku, suszone płatki chili Rozdział dziewiąty to śniadania: znajdziemy w nim inspiracje i wskazówki, dzięki którym przygotujemy w dehydratorze zdrowe i smaczne śniadaniowe przekąski takie jak granola, czy naleśniki
kruche babeczkismazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną - placki są chrupiące
W Mojej Kuchni Lubiętego kaszą pęczak. Posiłek wartościowy i smakowity. Składniki Ilość porcji: 2 150 g kaszy pęczak 250 g łososia 100 g fasoli szparagowej 80 g pomidorów 80 g papryki czerwonej Oliwa z oliwek Cytryna Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą z oliwek folii aluminiowej. Skórą do dołu ułóż łososia
ale PysznieCebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju koko razem z śliwkami bez pestek i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno
Bon Appetit Małgorzatybyły dodatkowo polane bazyliowym pesto . Przepyszne bruschetty al pomodoro, takie najprostsze ale i najlepsze, jadłam w czasie wakacji w Toskanii . Przechodząc do wpisu z bruschettą z pieczoną papryką , zobaczycie zdjęcia różnych bruschett i crostini, które miałam przyjemność jeść w czasie tego wyjazdu. Jak zrobić bruschettę al pomodoro ? - Podstawowe zasady Kluczem do przepysznej bruschetty al pomodoro są wysokiej jakości
Chilli Czosnek i Oliwa