Kotlety mielone kojarzą się z domowym obiadkiem. Te tradycyjne są smażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta
Dietologząbki czosnku około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody sól, świeżo zmielony pieprz do smaku majeranek suszony, papryka słodka suszona do smaku olej do smażenia + bułka tarta do panierki – około 5 łyżek Przygotowanie: W misce mieszam mięso z tartą marchewką (trę na małych, czasem dużych oczkach), dodaję jajko, wodę i czosnek, ugniatam ręką. Posiekaną drobno cebulę szklę
Zasmakuj KuchniSkładniki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek 2 cebule garść szpinaku świeżego 4 łyżki mąki jajko sól, pieprz bułka tarta do panierki Przygotowanie Ziemniaki ugotować ( z czosnkiem) w osolonej wodzie i szczyptą kminku, przestudzone przecisnąć przez praskę ( razem z nim) . Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą, a na końcu podlać białym półwytrawnym winem
Gaździnka warzyPlanowałam przygotować tartę, ale zabrakło mi czasu i zdecydowałam się na kozi ser w panierce. Błyskawiczna i bardzo smaczna przekąska. Dobrym towarzystwem dla niej byłaby marmolada, na przykład żurawinowa. U mnie jednak w postaci sałatki (to dla męża) albo solo (to dla mnie, nie mogłam się powstrzymać przed zjedzeniem serków wprost z patelni ;)). Muszę przyznać, że ogłaszając temat dowolny
zadanie-gotowaniePieczenie jest moim ulubionym sposobem przyrządzania ryby. Zdecydowanie zdrowsze od smażenia (zwłaszcza w panierkach), szybsze od gotowania na parze, jest swoistym kompromisem pomiędzy smakiem a wartością odżywczą potrawy. Jeśli jednak rybę zapieczemy ze słodkimi pomidorkami i podamy w towarzystwie surówki z selera i marchewki, to – choć danie pozostanie dietetyczne – nie stracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy
Even Better FoodZapraszam na pyszne filety z kurczakiem w sezamowo-serowej panierce:). Upiekłam je w piekarniku i podałam z sałatką. Świetnie zastąpią również smażonego kotleta w obiedzie. 2 filety z kurczaka 50g sezamu 100g sera cheddar 150g jogurtu 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1. Filetu kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy z jogurtem, jajkiem
Szefowa kuchniliście składników zaznaczyłam jakiej użyć cebuli i jakiego czosnku – obie te przyprawy, zmielone, są gładkie i drobne jak mąka – nie dosyć że nadają smak działają tak samo jak panierka. Nie używajcie granulowanych przypraw bo skórka się po prostu spali, a nie zrumieni- w granulowanych czosnku i cebuli zostaje sporo olejków eterycznych, które nie zniosą tak wysokiej temperatury. Kurczaka pozbawiamy odstających
Karo in the Kitchenpieczywem, ale w roladkach także jest wyśmienita. Sprawiła, że były one szybkie w przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len) Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć
Di gotujenaszych ulubionych weekendowych śniadań. Zawsze staram się podawać je z innymi dodatkami i w jakiś sposób urozmaicać. Ostatnio pomyślałam sobie, że skoro popularne jest smażenie ryb i mięsa, w panierce z płatków kukurydzianych, to dlaczego by nie przygotować tostów w takiej chupiącej wersji. To był strzał w dziesiątkę. Bardzo chrupiące zewnatrz, a delikatne i puszyste w środku. Z grejpfrutem
Mienta blogaminokwasy. Wykorzystywanie ziaren sezamu w kuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów
Ciastka - domowe słodkościSandacz to przepyszna słodkowodna ryba o białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego
Dietologpłaskim talerzu wysyp tarte orzechy, z mięsa wyrabiaj kotlety, lekko spłaszczaj i nakładaj na środek pomidorka, zręcznie zwiń – ma mieć nadal kształt ładnego kotleta mielonego:) obtaczaj w panierce. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchnipieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 – 2 jajka bułka tarta – „na oko” jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka kiełków do smacznej ozdoby kilka wykałaczek Jak przyrządzić? Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery części, włóż do miseczki, zamarynuj w przyprawach, także
Zasmakuj KuchniStripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz Stripsy Rybne - Sposób przygotowania: Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie delikatnie wcieramy w nie przyprawy (nie za dużo
Słodka Stronałyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo
Słodkie okruszki