byłam jeszcze studentką, często podczas przerwy z koleżankami kupowałyśmy sobie pirożki. To było coś w rodzaju pączków, czyli smażone w głębokim tłuszczu bułeczki z drożdżowego ciasta z nadzieniem. Nadzienie bywało różne, słodkie i słone, a wśród najpopularniejszych były pirożki z kapustą, z jajkiem i z powidłami jabłkowymi... Przypomniałam o nich dziś, gdy smażyłam powidła o pięknym bursztynowym kolorze, a zapach(...)jabłek unosił się po całym mieszkaniu. O ile nie zostaną zjedzone z naleśnikami (jak zapowiedział już mąż), będą do nadziewania pączków lub rogalików. Cały proces smażenia zajął mi ok dwóch godzin, ale warto było stać z łyżką przy garnku i mieszać. A przy okazji odkryłam dla siebie kronselki. Nieco zapomniane i chyba dziś "niemodne" jabłka, które są pyszne na surowo
Obiad gotowyoczywiste, a znacznie ułatwiają funkcjonowanie w kuchni, w czystości oczywiście :) Wchłanianie nadmiaru oleju Chyba jako pierwsze zastosowanie ręczników papierowych po prostu muszę podać odsączanie z tłuszczu . Jeśli smażymy pączki na Tłusty Czwartek (mmm, zjadłabym sobie takie świeżutkie pączki…), placki ziemniaczane czy nawet mięso, warto najpierw je wyłożyć na ręcznik papierowy, a dopiero potem przystąpić do wielkiego szamania! Smarowanie olejem
RozdomowionaLangosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze(...)wilgotnej ścierce , żeby się nie kleiły .Ręce ,możecie przetrzeć olejem , zanim zabierzecie się do formowania , wtedy ciasto, nie będzie się do nich lepić . Smażymy na głębokim tłuszczu ( jak pączki ) ,na złoty kolor z obu stron . Odciekamy na papierowym ręczniku . Wierzch Langosza smarujemy kwaśną śmietaną , posypujemy tartym serem – to pierwsza najbardziej popularna wersja . Druga wersja – podsmażamy kiełbaskę z cebulą
Ogrodnik w podróżyprysznic wspomnianej marki (wpis możecie zobaczyć tutaj ). Dziś z ogromną przyjemnością piszę kolejny post. Dlaczego z przyjemnością? Bo już na wstępie zaznaczę, że produkty podbiły moje serce. Zawartość paczki ambasadora W paczce ambasadora znalazły się 3 wspaniałe produkty z rozświetlającej linii LPM oraz próbki, które rozdałam znajomym i rodzinie. Rozświetlający olejek do mycia ciała – Olejek morelowy & Olejek
Słodkie okruszkitartę na paterę lub talerz. A jeśli spodobała Wam się prostota tart z gotowych ciastek (Oreo w szczególności ;) to polecam także jej bliźniaczą malinową wersję . Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru
Ciastkozercystopniach ok 35 minut. Można powoli zabierać się za robienie masy: *1 kostka masła * 2 budynie śmietankowe * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie * 5 żółtek * 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak * brzoskwinie w puszce - duże * 2 galaretki brzoskwiniowe * 3 łyżki cukru Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu
Pieprzyć z Fantazjąu017cki mas\u0142a do podsma\u017cenia\r","2 z\u0105bki czosnku\r","s\u00f3l, pieprz, natka, ostra papryka do smaku\r","\r","Rolada\r","1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych)"],"name":"Rolada waflowa z nadzieniem ruskim","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez prask\u0119.\r","Cebulk\u0119 kroimy i podsma\u017camy(...)sera białego 1 mała cebula 2-3 łyżki masła do podsmażenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz, natka, ostra papryka do smaku Rolada 1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych) Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobniony ser biały, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i przyprawy. Mieszamy. Wafel kładziemy na ściereczce
Mieszam w Garnkurondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150 C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a spalą na zewnątrz. 7. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści(...)oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie). 8. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane pączki, nie wkładać zbyt wielu naraz. 9. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron. 10. Smażymy
Słodki Kompromisfirmy Mońki dostałam paczkę ich produktów. W paczce niespodziance znalazły się sery topione jak i żółte. Dodatkowo zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie aby na bazie sera przygotować danie. Myślałam o zupie serowej ale byłoby to zbyt banalne. Kotlety z serem też nie są jakieś WOW. Pokusiłam się więc o przygotowanie na bazie sera gouda lodów wytrawnych. Podałam
Kuchnia w oparachbędę ryzykowała pecha przez pączka. My świętowanie zaczęliśmy wieczorem. Oczywiście jemy tradycyjne pączki ale co roku staramy się zjeść coś nowego, innowacyjnego. Wczoraj otrzymałam również od BioBabalscy paczkę ich produktów. BioBabalscy to ekologiczna wytwórnia makaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu(...)paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza z samopszy BIO Otręby z samopszy BIO Jako, że dziś, jak wspomniałam, jest Tłusty Czwartek, przygotowałam na bazie Mąki z samopszy BIO pączki. Ale pączki nie takie zwykłe. Pączki są z dodatkiem płatków kukurydzianych
Kuchnia w oparachjest odpowiednia pora. I choć ten przysmak rodem z Boliwii smakuje idealnie na Tłusty Czwartek, znakomicie smakuje również o każdej innej porze roku. Deser jest znakomity, smak coś pomiędzy pączkiem a faworkiem, polecam gorąco. Szybko się zagniata i szybko smaży, potem szybko znikają ale chyba to dobrze. W Boliwii podawane są polane miodem ale tylko z cukrem pudrem też(...)wyśmienite. Tawa tawas - boliwijskie pączki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePamiętam jak kusiły mnie zawsze kolorowe żelki z paczki. Słodkie, kształtne, miękkie i bardzo smaczne. Paczka szła naraz, nikt nie zostawiał takich smakołyków na później, nie dało się. Dziś zdaję sobie sprawę jaki jest ich skład, ile zawierają cukru… postanowiłam sama przygotować żelki, bo żadna to filozofia. Można przygotować żelki z żelatyny (tej zwierzęcej) lub agar-agar – wegańskiej
Zasmakuj Kuchnifakt, a mianowicie - jak ten deser został dostrzeżony w Europie. Otóż stało się to podczas II wojny światowej. Włoscy żołnierze, którzy przebywali w niewoli alianckiej, mieli prawo do otrzymywania paczek z domów. Prawie każdy z nich, oprócz podstawowych rzeczy, dostawał w paczkach właśnie ten deser. Tiramisu spróbowali też alianci. Nikogo nie zaskoczy fakt, że zakochali się w nim od pierwszego
Gotuję TestujęMarcowe niespodzianki w greckim stylu W marcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne promienie słońca dodające więcej energii niż espresso. Pierwsze pączki na drzewach, a może też pączki zrobione własnoręcznie (niestety Tłusty Czwartek już za nami). Homonimia wiosenno-kuchenna jest piękna i pyszna:). Do garnca o tej porze roku warto włożyć wszystko
KulinarneImpresje.plLubię smażone warzywa. Najpierw zanurzam je w cieście. Potem obsmażam jak pączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną skórką na wierzchu. Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne. Składniki: połowę kalafiora brokuł 250 g malutkich pieczarek 130 g mąki pszennej 200 ml gęstej śmietany (18 %) 200 ml mleka 3 jajka(...)pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką. W rondlu zagrzałam olej. Różyczki warzyw i pieczarki zanurzałam po kolei w cieście. Potem przekładałam na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Smażyłam jak pączki na średnim ogniu. Przewracałam na drugą stronę i jak już nabrały złocistego koloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy. Na półmisku rozłożyłam usmażone warzywa. Ułożyłam je wzdłuż półmiska
Kuchnia u Krysi