rondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150 C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a spalą na zewnątrz. 7. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści(...)oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie). 8. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane pączki, nie wkładać zbyt wielu naraz. 9. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron. 10. Smażymy
Słodki Kompromisfirmy Mońki dostałam paczkę ich produktów. W paczce niespodziance znalazły się sery topione jak i żółte. Dodatkowo zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie aby na bazie sera przygotować danie. Myślałam o zupie serowej ale byłoby to zbyt banalne. Kotlety z serem też nie są jakieś WOW. Pokusiłam się więc o przygotowanie na bazie sera gouda lodów wytrawnych. Podałam
Kuchnia w oparachbędę ryzykowała pecha przez pączka. My świętowanie zaczęliśmy wieczorem. Oczywiście jemy tradycyjne pączki ale co roku staramy się zjeść coś nowego, innowacyjnego. Wczoraj otrzymałam również od BioBabalscy paczkę ich produktów. BioBabalscy to ekologiczna wytwórnia makaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu(...)paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza z samopszy BIO Otręby z samopszy BIO Jako, że dziś, jak wspomniałam, jest Tłusty Czwartek, przygotowałam na bazie Mąki z samopszy BIO pączki. Ale pączki nie takie zwykłe. Pączki są z dodatkiem płatków kukurydzianych
Kuchnia w oparachjest odpowiednia pora. I choć ten przysmak rodem z Boliwii smakuje idealnie na Tłusty Czwartek, znakomicie smakuje również o każdej innej porze roku. Deser jest znakomity, smak coś pomiędzy pączkiem a faworkiem, polecam gorąco. Szybko się zagniata i szybko smaży, potem szybko znikają ale chyba to dobrze. W Boliwii podawane są polane miodem ale tylko z cukrem pudrem też(...)wyśmienite. Tawa tawas - boliwijskie pączki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePamiętam jak kusiły mnie zawsze kolorowe żelki z paczki. Słodkie, kształtne, miękkie i bardzo smaczne. Paczka szła naraz, nikt nie zostawiał takich smakołyków na później, nie dało się. Dziś zdaję sobie sprawę jaki jest ich skład, ile zawierają cukru… postanowiłam sama przygotować żelki, bo żadna to filozofia. Można przygotować żelki z żelatyny (tej zwierzęcej) lub agar-agar – wegańskiej
Zasmakuj Kuchnifakt, a mianowicie - jak ten deser został dostrzeżony w Europie. Otóż stało się to podczas II wojny światowej. Włoscy żołnierze, którzy przebywali w niewoli alianckiej, mieli prawo do otrzymywania paczek z domów. Prawie każdy z nich, oprócz podstawowych rzeczy, dostawał w paczkach właśnie ten deser. Tiramisu spróbowali też alianci. Nikogo nie zaskoczy fakt, że zakochali się w nim od pierwszego
Gotuję TestujęMarcowe niespodzianki w greckim stylu W marcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne promienie słońca dodające więcej energii niż espresso. Pierwsze pączki na drzewach, a może też pączki zrobione własnoręcznie (niestety Tłusty Czwartek już za nami). Homonimia wiosenno-kuchenna jest piękna i pyszna:). Do garnca o tej porze roku warto włożyć wszystko
KulinarneImpresje.plLubię smażone warzywa. Najpierw zanurzam je w cieście. Potem obsmażam jak pączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną skórką na wierzchu. Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne. Składniki: połowę kalafiora brokuł 250 g malutkich pieczarek 130 g mąki pszennej 200 ml gęstej śmietany (18 %) 200 ml mleka 3 jajka(...)pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką. W rondlu zagrzałam olej. Różyczki warzyw i pieczarki zanurzałam po kolei w cieście. Potem przekładałam na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Smażyłam jak pączki na średnim ogniu. Przewracałam na drugą stronę i jak już nabrały złocistego koloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy. Na półmisku rozłożyłam usmażone warzywa. Ułożyłam je wzdłuż półmiska
Kuchnia u Krysijogurt gruszkowy 150 g 2 żelatyny fix deserowe Dr Oetkera 100 ml zimnej wody 200 ml przegotowanej gorącej wody 2 galaretki truskawkowe Winiary 600ml przegotowanej wody 2 paczki czarnych markizów Cukry Nyskie 1 paczka herbatników fit& free o smaku waniliowym Wykonanie : Okrągłe wysokie naczynie żaroodporne wykładamy folią, na spodzie układamy okrągłe herbatniki fitfree, markizy przecinamy
Sama słodycz i szczypta chilidodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzać(...)wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym. Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też nadziać marmoladą - najlepiej szprycą lub dużą strzykawką. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuwykorzystanie resztek ziemniaków. Tym razem wypróbowałam gnocchi w szpinakowej i wiecie co super zupa wyszła. Spróbujcie sami! Bardzo lubię szpinak. przeważnie używam świeży i kupuję duże paczki. Jedna paczka na szpinakową to wystarczająca porcja. Szpinakową miksuję oczywiście, bo rozgotowany szpinak to smakuje tak sobie. Zmiksowana szpinakowa smakuje brutalnie i przywołuje wiosnę ale niestety tylko kolorem. U nas mróz, więc zupa
codojedzeniaJuż nie długo tłusty czwartek!!! Warto, więc pomyśleć o domowej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Mój ulubiony rodzaj pączków to właśnie takie z lukrem i skórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami
kulinarne odsłony patiDzisiaj Tłusty Czwartek i z tego, co widzę, jedni smażą tradycyjne wersje pączków lub oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera(...)kruszone ziarno kakao, dobrej jakości czekoladę lub inną ulubioną posypkę). Inną wersję dietetycznych słodyczy na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj . A wy kupujecie, smażycie samodzielnie czy wolicie mniej kaloryczne zamienniki pączków w ten jedyny dzień w roku? Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem około 30 sztuk 250 g twarogu półtłustego (kostka) 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 100 g mąki orkiszowej
Fitkotopakowania zniewala zapachem) zieloną herbatę „Truskawki w szampanie” od CoZaHerbata.pl To wspaniała zielona herbata na bazie chińskiej Senchy z pysznymi i aromatycznymi dodatkami (truskawki, lawenda, pączki róży, rodzynki). Polecam! Ja uwielbiam ją pić od tak lub w towarzystwie czegoś tak pysznego jak dzisiejsze waniliowe babeczki z bananami Wszystkich wielbicieli dobrej herbaty zapraszam do sklepu CoZaHerbata.pl Dodatkowo(...)najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznej herbaty. Ja polecam Wam zieloną herbatę „Truskawki w szampanie” od CoZaHerbata.pl Wspaniała, niezwykle aromatyczna zielona herbata z dodatkiem liofilizowanych truskawek, lawendy i pączków róży. Idealna od tak lub jako towarzystwo do babeczek Smacznego
Słodkie okruszkiPączki były luksusowe, to faworki będą wręcz przeciwnie, a co! Kryzysowe, minimalistyczne – ale bynajmniej nie przaśne. Jest to dokładnie taki przepis, jaki wykorzystywała moja Babcia, wykorzystują mama, siostra i teraz ja – chociaż przyznam, że jako najmłodsza z dorosłych w rodzinie najczęściej przychodzę na gotowe. Faworki są delikatne, obłędnie(...)uzyskania złotego koloru na bardzo gorącym tłuszczu. Odsączać na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem. drukuj przepis A jeśli jednak, po namyśle stawiacie na pączki – przepis znajdziecie tutaj . Smacznego! Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’ Artykuł Faworki
Patchwork