Pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub tzw. gniazdka, znamy je pod różnymi nazwami, lecz, gdy usłyszymy jedną z nich od razu każdy wie o co chodzi. Jak byłam mniejsza mama kupowała mi je w sklepie, smak niezapomniany, przypieczone i wilgotne w środku polane lukrem. Pychota! Jak to wiadomo, w takich kupnych pączkach jest pełno chemii i dlatego myślę, że warto trochę
Piekę, bo lubiękaloryczności przysmaków chodzą słuchy, że w ten dzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja babcia (pewnie miała przepis od swojej babci a ona od swojej- taki urok starych, sprawdzonych receptur) dziś dzielę się nim właśnie z Tobą
Wielki apetytTłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia Pokoleńwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione! Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu . (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)oddzielnym kwadracie). Olej rozgrzać do 180°C. (Aby oponki nie chłonęły tłuszczu - olej nie może być - ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.) Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej. Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujeGniazdka z ciasta parzonego, pączki wiedeńskie czy hiszpańskie to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam cukiernię Rumcajs w Darłowie, którą przy każdej okazji pobytu w tym mieście odwiedzałam właśnie ze względu na obłędne gniazdka. W żadnym innym miejscu nie udało mi się skosztować tak smacznego ciasta parzonego, jak właśnie tam. Swoja drogą, to ciekawa jestem czy nadal istnieje ta cukiernia? Tymczasem
Pieguskowa Kuchniakolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Składniki: - 1 paczka biszkoptów miękkich - 100 g masła - 1 puszka mleka skondensowanego - 350 g serka białego naturalnego - 200 g śmietany kremowej 30% - 300 ml wody - dżem malinowy - 2 łyżeczki cukru - żelatyna
Kuchenne WariacjeChurros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik] . Składniki na ok 25 sztuk: 250 ml wody 80 g masła 3 nieduże jajka
Ze smakiem i z pasjąkilka produktów z obecnej oferty Lidla. W paczce było też chyba trochę hiszpańskiego słońca - zobaczcie na kolory na zdjęciach, nic nie musiałam z nimi robić! :) Sądzę, że warto korzystać z tej bogatej oferty i wprowadzić do swojej kuchni odrobinę słońca np. w postaci pysznego gazpacho z dojrzałych pomidorów! Dajcie znać jakie hiszpańskie lub portugalskie potrawy lubicie jeść lub przyrządzać
two broke sistersPączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!Polecam! SKŁADNIKI :* mąka pszenna – 200 g* masło – 100 g* jajko – 4 szt* sól – 1 szczypta* woda – 125 ml* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)jednym jajku cały czas miksując.Wkładamy do szprycy lub rękawa.Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na SłodkoPączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!Polecam! SKŁADNIKI :** Mąka pszenna – 200 g** Masło – 100 g** Jajko – 4 szt** sól – 1 szczypta** woda – 125 ml** olej do smażenia SPOSÓB(...)jednym jajku cały czas miksując.Wkładamy do szprycy lub rękawa.Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.Posypujemy obficie cukrem pudrem..Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na SłodkoCzytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak
Słodki Kompromisjagodzianka" Te pączki są alternatywą dla wszystkich, którzy się boją lub nie lubią pracować z ciastem drożdżowym. Są bardzo smaczne i … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki poznańskie , zwane też hiszpańskimi pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerTŁUSTY CZWARTEK JUŻ JUTRO! Nie mogło zabraknąć pączków! Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na mini pączki , możecie też zrobić pączki pełnowymiarowe, z przepisu mojej Teściowej- bardzo puszyste, hiszpańskie churrosy , lub właśnie te puszyste i bardzo fajne pączki, które robi się w bardzo prosty sposób. Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym
SMYKWKUCHNIskładników wyjątkowe. Obawiałam się smaku, ale niepotrzebnie. Dodatkowo zostałam wyróżniona i dostałam paczkę z produktami ze sklepu LIDL . W czasie gdy trwał tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej ja chodziłam po górach a paczka gdzieś tam na mnie czekała. Po powrocie do domu było ogromne zaskoczenie ,ze tym razem Lidl pomyślał o mnie! Mino iż już po ww. tygodniu
Radość kipiąca uśmiechem.stopni, funkcja grill, aż stanie się złocista. Serwujemy ze świeżym , lekko przesiekanym tymiankiem. Pysznie, szybko i zdrowo. PS. Jeśli zaczyna za Wami „chodzić” paczka czipsów lub wielki torcik hiszpański z górą bitej śmietany, to wcale nie oznacza niedoborów, tylko łakomstwo
Kate's Kitchen