Składniki: na 9 średnich pączków: 35 dkg mąki 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 25 g masła 1 łyżeczka cukru z
czarrna od kuchniciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem i układamy na paterze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI / CHRUŚCIKI PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ KARNAWAŁOWE RÓŻE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Faworki na piwie – bardzo kruche pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPierwszy raz robiłam te pączki w tłusty czwartek a teraz często je powtarzam bo są pyszne, pulchne i smakowite. Pachną korzennie i są obłędnie pyszne, polecam
Moje Małe CzarowaniePĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK! Kochani nie będę Was przekonywać na siłę, że właśnie mój anie inny przepis na pączki jest idealny. Jest wiele różnych przepisów na
SMYKWKUCHNIMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pączki w wersji mini, takie na jeden gryz (dla panów), dla mnie co najmniej na dwa kęsy. Te pączki idealnie …
My Blueberry Cornermojprzepisna.pl | Pieczone pączki z ziemniakami A już myślałam, że Tłusty czwartek mam zaliczony w ubiegłą niedzielę … ale nieee mój kochany mąż poprosił mnie abym przygotowała
moj przepis naTrzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze
Kuchnia PrezydentowejPrzepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni. Składniki na
ciastkarnia na kruchym spodzieTłusty czwartek już niebawem. Pyszny pączek to dla mnie taki, który jednocześnie ma puchate, lekkie ciasto i duuużo smacznego nadzienia. Najgorsze są pączki, w których nadzienia
maniapieczeniasmażeniem pączków miałam poczekać do Tłustego Czwartku...ale to jeszcze tyle czasu, a ja już teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia...No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych(...)pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale pasuje do drożdżowych słodkości, niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki, to po prostu poezja :). Gorąco polecam :). Składniki na około 21 sztuk: 640 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 35 g drożdży 5 żółtek
Opowieści z piekarnikanależy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych wiśni, odsączonych z nadmiaru płynu i polewę z białej czekolady otrzymujemy pączki idealne o smaku słodko- kwaśnym. Składniki (na 40 małych pączków): 100 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 szklanki ciepłego mleka 2 jaja 5 żółtek 1 kg mąki szczypta soli skórka otarta z połowy pomarańczy(...)Ciasto się klei, natomiast nie należy do niego dosypywać ani mąki, również nie należy dolewać mleka. Można wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto
Mango PapajaDziś kolejna propozycja na karnawał, a w szczególności na tłusty czwartek. Pyszne, mięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka
Rozpustne gotowaniepierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawdę jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier(...)muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy
Smaki Przyprawy i Kolorybył pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawde jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka(...)muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy
Smaki Przyprawy i Kolorybył pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawde jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka(...)muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy
Kulinarna rozmowa