pączki drożdżowe - 630 przepisów (strona:13/42)

PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 275

Tłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki królują, bo także faworki (zwane chrustem), racuchy drożdżowe, pampuchy czy popularne ostatnimi czasy, kule śniegowe. Osobiście nie przepadam za pączkami. Toleruję jedynie te, które wychodzą spod spracowanych dłoni mojej Babci. Są małe, spieczone, chrupiące

W kuchni Karmel-itki
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1174

czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrusty drożdżowe 162

macie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki.. 50 dkg mąki 3/4  szkl. letniego mleka 5 dkg drożdży 3-4 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny cukier puder do posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowe pączki 209

kilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :) Składniki na pączki: – 80 g mąki owsianej bezglutenowej – 30 g mąki ryżowej – 90 g musu z jabłek

Kuchenne Wariacje
Pączki… 177

Obiecałam sobie, że nie będę smażyć pączków w tym roku, ale jakoś tak wyszło niechcący ;) Zawsze się ich bałam, bo przy smażeniu przypalały się lub wychodziły

brunetkawkuchni
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 207

Jutro ostatki. A jak ostatki, to może skusicie się na drożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki:  200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało

Mia Cucina Sofieta
Pysznie maślane pączki z lekką cytrynową nutką. 190

cukrze pudrze, czy lukrze pączka? Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić.  Poza tym stare porzekadło prawi: Jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Wiec do dzieła. Składniki:   1200 g mąki pszennej 6  jajek   200 g roztopionego masła Polskiego Mlekovita   140 g cukru(...)szkl ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki.  Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, otartą skórkę z cytryny, spirytus i ciepłe mleko.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając

Malinowe Pocałunki
Pączki z budyniem 221

Nie może być Tłustego Czwartku bez pączków. No, nie do końca, ale dlaczego miało by ich nie być. Staropolskie przysłowie mówi : „ Powiedział Bartek, że dziś

mojewypiekiinietylko
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 303

Przygotowane do wypieku ciasto smarujemy cienką warstwą rozbełtanego jaja z odrobiną mleka. U nas pierwsza do pieca poszła chałka.  Ta na zdjęciu została zapleciona z pięciu "pasem" ciasta drożdżowego. Kolejna była zrobiona z trzech, mniej efektownie wyglądała, ale była wyższa i bardziej puszysta. Z trzech zaplatamy jak zwykły warkocz (panie na pewno potrafią!). Po posmarowaniu chałki jajkiem, posypałyśmy(...)tyle! Składniki mieszamy, rozgniatamy drewnianą łyżką aż utworzy nam się kruszonka. Chcemy uzyskać małe kawałeczki zlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto.  Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy.  Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy

Symfonia Smaków
MANDAZI - pączki na mleku kokosowym 255

Świata". Mam w segregatorze wszystkie numery, które wyszły i często do nich zaglądam. To właśnie w egzemplarzu poświęconym kuchni afrykańskiej natknęłam się na drożdżowe ciastka na bazie mleka kokosowego, które wyglądem bardzo przypominają nasze pączki. Ponoć są popularne w Kenii i Tanzanii, gdzie podaje się je na śniadanie z filiżanką kawy albo herbaty". Jednak składniki podane w przepisie

bistro mama
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 226

miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie(...)kolei należało do mojej babci, uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia? Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto

Z miłości do słodkości
Skąd pochodzą pączki i faworki? 143

przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego(...)regionu bywają nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego

Moja smaczna kuchnia
Karnawałowe pączki na tłusty czwartek 143

Tłusty czwartek już w przyszłym tygodniu. Zapewne będziecie chcieli sami w domu usmażyć pączki, bo te, które można kupić w sklepach czy cukierniach rzadko są smaczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy na Tłusty Czwartek 194

upiekę dzisiaj róże karnawałowe, gdyż akurat przepisu nie ma na blogu, a pączki zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż dla 2 osób szkoda robić zaczynu drożdżowego Mini ptysie z czekoladą Przepis na pączki angielskie           Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki           Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

Kolejne pączki. I kolejne tak samo dobre, a może nawet i lepsze niż poprzednie. Są bardzo puszyste i oprzeć im się nie da:) Znalezione tutaj . Składniki

Smaczne Zdrowe