Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach
potrawyregionalneWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila
ciastkarnia na kruchym spodzieczuję na każdej stronie i choć nie umiem niemieckiego wcale a wcale, już wypróbowałam pierwszy przepis. Wpisałam go ręcznie do automatycznego tłumacza i usmażyłam pączki! Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka 35 g świeżych drożdży 250 g mąki (dałam tortową) 52 g cukru Ciasto: 500 g mąki (dałam tortową) 4 żółtka skórka starta(...)frytkownicy (nastawić ją na 180°C ). Dżem morelowy zmiksować na gładką masę. Smażyć w nagrzanym tłuszczu z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki szprycą nadziewać dżemem morelowym i posypać cukrem pudem z cynamonem. Można również ciasto wyrobić mikserem, lub w maszynie do chleba nastawiając na program do wyrabiania ciasta. Ja wyrabiam właśnie w maszynie
Posadzone i zjedzonelekkie nadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk„Z pączkiem jest jak z życiem: to co najlepsze jest niewidoczne na pierwszy rzut oka, ale warto do tego dążyć, bo nadaje smak całości.”
mojewypiekiinietylkojeden błąd żywieniowy w postaci pączka to jeszcze nie koniec świata, gorzej jeżeli popełniamy je systematycznie. Amen Zapraszam również po przepis na NAJLEPSZE FAWORKI Składniki (ok. 17-20 pączków): 3 i 1/2 szklanki (500 g) mąki pszennej 1/4 kostki (50 g) masła 1/4 szklanki (50 g) cukru 2 łyżki (25 g) cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka (250 ml) ciepłego(...)celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć
Fitsweet.meTłusty czwartek przed nami więc czas zapomnieć o wszystkich dietach i wziąć się za pałaszowanie. Nie ma jak domowe pączki i faworki. Polecam wam zrobić
ciastkarnia na kruchym spodzieDla tych, którzy nie wiedzą, pączki po Śląsku to kreple :) Piekłam je na ostatnią chwilę, po wczorajszych problemach z piecem, cieszę się, że w ogóle
Smakowy RajPączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania: 30 minut + wyrastanie łącznie
AniaGotuje.plChoroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Pomimo mojej diety zjadałam 3 bułeczki, a co mi tam. Bułeczki wyszły pyszne :) Składniki 50 dag mąki 4 dag drożdży 1 szklanka napoju sojowego z wapniem Alpro sante
Kulinarne pyszności MolkiKochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze
vaniliowoczekoladowaZ moich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki
Blondynka GotujeW tym tygodniu tłusty czwartek czas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś niespodziewanie poczułam wiosnę. Za oknem wielkie kałuże, ale to słońce już takie prawie wiosenne, a ja? Nie umiałam dziś wyjść z kuchni. A to kajzerki
Blondynka GotujePączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w
Jacob TastesDziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki drożdżowe..jakiś czas temu były pączki z dodatkiem cynamonu i przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw. 50 dkg mąki 3/4 szkl.letniego mleka 2-3 łyżki cukru 50 g drożdży 50 g stopionego, wystudzonego masła 1-2 jajka 0,5 łyżeczki
Moje domowe kucharzenie