owocowe - 2000 przepisów (strona:31/134)

Zakwas na biały barszcz 142

żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. Natomiast w  wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie

Kulinarne przygody Gatity
Labneh 152

kanapek – TEN chlebek z labnehem jest genialny, proponuję polać miodem. Jako dodatek do sałatek – mocno odsączony labneh bardzo fajnie się kruszy. Posypcie nim sałatki ze świeżych warzyw. Do koktajli owocowych i warzywnych – świetnie zagęszcza. Rozpuszczona gorzka czekolada, wymieszana z labnehem to najlepsza „nutella”. Labneh wymieszany z ziołami to dobry farsz do mięs, czy roladek warzywnych. Idealnie sprawdza się w pierogach

ladykitchen
Restauracja Ale Gloria | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 134

ponownie pozycje z menu sezonowego. Była to pierś perliczki podana ze szparagami oraz sosem morelowym. Dodatkiem były także świeże pomidorki koktajlowe. W jednym jak i drugim daniu sos z owocową nutą dopełnił ich smak. Po tak sutym obiedzie zrezygnowaliśmy z deseru, jednak w menu znajdziecie wiele różnorodnych pozycji, jak klasyczna beza czy sernik, truskawki zabaglione, domowe lody czy tort trufla

Kuchnia Bazylii
Kluski pieguski z jabłkami i sosem 238

leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą

Smaczna Pyza
Zdrowe przekąski, czyli smaczne batoniki MOHO 154

przegryzając z nudy przed ekranem telewizora. Mowa oczywiście o batonikach i wafelkach, które są jedną z najpowszechniejszych form słodkich przekąsek. Różnorodność batoników i wafelków jest niezwykle bogata - czekoladowe, zbożowe, owocowe, mleczne i wiele wiele innych. Niestety, zdecydowana większość takich konwencjonalnych słodyczy nie niesie ze sobą żadnych wartościowych składników. Takie słodkie przekąski po pierwsze są wysoce przetworzone, a po drugie naładowane

Zdrowie na języku :P
Kruche ciasto z owocami i serem 178

owoców pasuje przecież równie dobrze ciasto drożdżowe, jednak ja tym razem postawiłam na pyszne kruche ciasto z kruszonką. Kruche ciasto z owocami i serem to pyszne kremowe ciasto z owocowym akcentem i chrupiącą kruszonką. Inna przepisy na pyszne ciasta: Śmietanowiec z owocami z kompotu Ciasto twix Jogurtowiec z wiśniami na kruchym cieście Szarlotka z budyniową pianką Wiśniowo - gruszkowa chmurka Ciasto

MamaOskarka
SAŁATKA OWOCOWA NA JAGLANYM PLACUSZKU 150

owoce mrożone HORTEX. Owoce są głęboko mrożone dlatego zachowują wszystkie właściwości. Korzystam z owoców mrożonych HORTEX często ponieważ dzięki nim mogę wyczarować wspaniałe, kolorowe i zdrowe potrawy. Sałatka owocowa z nuta papryki ma charakterny smak. Truskawki dodają słodkości, maliny HORTEX odrobiny cierpkości, a pomarańcza egzotycznej nuty. Całość podana na jaglanym placku z musem malinowym. 110 ml mleka 45 g kaszy

Kuchnia w oparach
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 151

kefiru. Jako produkt mleczny jest źródłem pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia, ale w odróżnieniu od mleka jest lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 151

kefiru. Jako produkt mleczny jest źródłem pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia, ale w odróżnieniu od mleka jest lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne

Kuchnia MagdaLeny
Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej 143

Zupa brokułowa z kolendrą – przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy

Dorota Smakuje
Sałatka z brokułem i sosem z pieczonej papryki – post dr Dąbrowskiej 204

pieczonej papryki, przygotowana zgodnie z regułami postu leczniczego dr Dąbrowskiej / postem Daniela. Danie wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu, bez nabiału, lekkostrawne, bogate w błonnik. Osoby nie będące na poście warzywno – owocowym mogą wzbogacić swoją sałatkę skrapiając ją oliwą z oliwek lub ulubionym olejem. Po więcej przepisów na postne dania zapraszam do podstrony Przepisy Dieta Dr Dąbrowskiej . PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BROKUŁEM

Dorota Smakuje
Sałatka z kaszką kuskus i mango 173

wszystkich dzień mogę uczcić nieco inaczej,  czyli przygotowując wspaniały i kolorowy talerz pełen zdrowych produktów. I taka jest właśnie moja sałatka z kuskusem i mango. Jest lekka, nieco owocowa i pełna witamin. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na zdrowe sałatki: Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 147

ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie do szkoły parzyć herbatę

Dorota Smakuje
Sałatka jarzynowa z gruszką 126

Pyszna klasyka z owocową nutą Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 kiszone ogórki 1 mały słoiczek (150 ml) groszku konserwowego 2 gruszki 3 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i jarzyny obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo

R'n'G Kitchen
Krem z zielonych warzyw – post dr Dąbrowskiej 156

Krem z zielonych warzyw – zupa przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować

Dorota Smakuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję