wersję na Udka w miodzie i musztardzie , dziś mam dla Was wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) )Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni!Do dzieła! SKŁADNIKI :* podudzia z kurczaka – 3 szt* cytryna – 1 szt* czosnek – 3 ząbki* tymianek – 3 gałązki* masło – 30 g* mąka(...)łyżka* olej rzepakowy – 50 ml* kolorowy pieprz – do smaku* sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.Wkładamy nasze mięso.Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek.Ca
Ostra na SłodkoDziś polecam Wam smaczne, pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak w sosie pomarańczowym jest doskonałym posiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ryż brązowy - 1 woreczek - pomarańcze - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa
Fit-aminaminut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować kurczaka w kilka minut, a następnie odkręcić słoik i gotowe :) Jeśli pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej(...)octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym
Codzienna kuchnia niecodziennaostra – 1 szczypta* oliwa z oliwek – 50 ml* świeża bazylia – 1 pęczek* dziki ryż – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 2 kawałki , delikatnie rozbijamy.Nacieramy solą , posypujemy pieprzem i odrobiną ostrej papryki.Odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie układamy je w naczyniu żaroodpornym.Przykrywamy plastrami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi.Dodajemy pokrojone na pół oliwki
Ostra na Słodkoserii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro SKŁADNIKI podwójna pierś kurczaka 1 duża cebula 400g chińskiej mieszanki na patelnię oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz papryka ostra w proszku chili w proszku sosu sojowy ciemnego 2 woreczki brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie(...)Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem
Moje Kuchenne RewelacjeProsty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy(...)posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy - ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Moje Kuchenne Rewelacjeciepłej, przegotowanej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżeczki suszonego majeranku2 łyżeczki kminkuna farszpodwójny filet z kurczaka250 g kaszy kuskus4 łyżeczki octu balsamicznego4 łyżeczki kurkumy3 łyżeczki imbiru2 łyżeczki ostrej paprykioliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilliponadtooliwa do wysmarowania pergaminu i pierożkówmąka do posypania blatumiseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszuPrzygotowanie:Do dużej(...)przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem
Moja smaczna kuchniaZapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek
Moniki Smakołykimrożonych owoców morza1 cebula2 ząbki czosnku3 pomidory1/2 papryki czerwonej1/2 szklanki mrożonego groszkuok. 1,5 l bulionu drobiowego3 łyżki oliwykilka nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej czerwonej paprykiszczypta ostrej czerwonej paprykisól, pieprz PrzygotowanieDo kurczaka dosypujemy przyprawy: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, szczyptę ostrej, sól i pieprz do smaku. Wlewamy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do zamarynowania(...)siekamy. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Mrożone owoce morza i krewetki płuczemy w zimnej lub letniej wodzie (tak by się porozdzielały).Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej podudzia z kurczaka aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później. Następnie wlewamy na nią łyżkę oliwy i smażymy cebulę i czosnek aż się delikatnie zeszklą, a następnie
Zakręcony Wideleckurczaka2 puszki kukurydzy1 marchewka1 pietruszka½ selera1 cebula3 ząbki czosnku2 ziela angielskie2 kostki rosołoweŚwieży tymianekOliwa z oliwek, papryka ostraSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy go solą pieprzem i szczyptą ostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół
kulinarnyJaKolejna propozycja na roladki z kurczaka, tym razem przygotowałam je na ostro. Do jej przygotowania wykorzystałam pojedynczą pierś z kurczaka, pikantną musztardę z chili i imbirem, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ser z pieprzem, pietruszkę, oraz …. wykorzystałam do smażenia papier do pieczenia. Tak usmażona roladka wyszła doskonała w smaku, była krucha, do tego aromatyczna i pikantna. Faszerowane Roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: ile potrzeba przygotować nieduże porcje kurczaka, - ile potrzeba papryka ostra i jarzynka kucharka,1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1 pęczek natki pietruszki, 1 opakowanie party dip czosnkowy Prymat + składniki do jego przygotowania kurczaka natrzeć papryką, jarzynką wymieszaną z olejem i w woreczku schować na noc do lodówki płatki kukurydziane zmiksować w blenderze z natką pietruszki mięso
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubięudek z kurczaka1/4 szklanki dżemu ananasowego1 łyżka ostrej musztardyMarynata:1 opakowanie przyprawy Złocisty Kurczak Knorr 1 szklanka soku ananasowego 3 łyżki mioduNajpierw należy przygotować marynatę. Wymieszać miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut.Przygotowa
Świat Domowej Kuchniząbki* oliwa – ok. 100 ml* sos sojowy – 3 łyżki* zioła prowansalskie – do smaku* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy pod ukosem na kilka kawałków.Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania.W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę
Ostra na Słodko