Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan(...)figi Orzechy i figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila orzechów i figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika
Delicious Titbitsmogą się odbyć bez czegoś wysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym(...)sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY W KARMELU: - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki cukru - 80 ml śmietanki 36% - woda Do rondelka wsyp cukier zalej wodą tak aby, woda była nad poziomem cukru około
SMYKWKUCHNIUwielbiam smak czekolady, zresztą chyba jak każda kobieta Dlatego moje wypieki bardzo często są z jej dodatkiem. Zapraszam Was na proste i szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Połączenie smaków idealne. Takie ciasto smakuje wspaniale w towarzystwie kawy lub herbaty i ciekawych rozmów ze znajomymi. Spróbujcie tego pysznego ciasta czekoladowego z bananami i orzechami. Szybkie ciasto czekoladowe(...)bananami i orzechami 2016-04-14 13:53:37 Write a review Save Recipe Print 79 calories 20 g 0 g 0 g 1 g 0 g 89 g 1 g 11 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 89g Amount Per Serving Calories 79 Calories from Fat 2 % Daily Value * Total Fat 0 g 0 % Saturated
Słodkie okruszkiSerniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć z ok. 50 g masła, łyżką syropu daktylowego oraz orzechami i odrobiną sezamu. Ciężko podać proporcje, ponieważ każdy orzechy kroi inaczej. Ja najpierw wysypałam je do tortownicy, by zobaczyć ile mi ich będzie potrzeba. Chcemy uzyskać tutaj chrupiący spód naszego sernika o grubości ok. 1 cm. Jeśli wyjdzie
Karczma HonoriettyProste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g cukru trzcinowego 250 g jogurtu naturalnego 125 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g orzechów piniowych dodatkowo na polewę(...)lekko je roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jogurt naturalny, stopione masło i dobrze wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy piniowe. Połączyć składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek, po czym piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut na złotobrązowy kolor. Upieczone muffinki wyciągnąć
Passions hobbies lifedodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy; Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia; Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora(...)Jasno zielony – szpinak; Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina; Brązowy - świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli, esencja z herbaty; Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy; Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu
Smiling Shrimpadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto orzechowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 50 g orzechów, zmielonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Całość miksujemy do połączenia się składników. Białka miksujemy(...)cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 2 łyżki maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy mak. składniki na ciasto kokosowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 100 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy
Domowy Smak Jedzeniaciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 szczypty zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa serowa: 275 g twarogu tłustego, zmiksowanego 1 opakowanie waniliowego serka(...)homogenizowanego (400 g) 40 g cukru pudru Dekoracja: suszone morele, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy włoskie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do jaj dodać składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodać marchew, mieszając
Świat Ciastaciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają. Ciasto białe: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku(...)szkl. (300 g )mąki 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich (u mnie - Helio) słoik kwaśnego dżemu (u mnie truskawkowo porzeczkowy) Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś
Cynamonowe szczęścieustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto(...)rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki mleka 100 g masła 50 g margaryny (min 80% tłuszczu) 3 jajka po kilka kostek drobno połamanej czekolady mlecznej i gorzkiej pół szklanki rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 małe jabłko dobrze umyte kilkanaście kropel aromatu rumowego (ale może być też waniliowy lub pomarańczowy) Dekoracja: po 1/3 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej 1-2 łyżki mleka garść drobno(...)posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Masło i margarynę rozpuść i po zdjęciu z ognia dodaj 3-4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudź trochę. Ja roztopiłam czekoladę, bo brakło mi kakao, miałam tylko niepełne 2 łyżki. Jeśli masz go odpowiednio dużo, możesz zamiast rozpuszczonej czekolady dać 3 łyżki kakao. Włącz piekarnik na 170stC
Anioszek w kuchniOstatnio często sięgamy po pomidory i dzisiaj właśnie taka sałatka w wersji pomidorowo - fasolkowej. Dla odmiany podałam ją w wersji na ciepło więc idealnie nada się na kolację. Dodatek orzechów to idealna kompozycja. A Wy lubicie orzechy w sałatkach ? Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami SKŁADNIKI : 2 pomidory czerwone 400 g fasolki szparagowe 1 papryka 1 łyżka oleju(...)ząbki czosnku sól i pieprz 4 orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku. Na łyżce oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy fasolkę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przesmażamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSerniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć z ok. 50 g masła, łyżką syropu daktylowego oraz orzechami i odrobiną sezamu. Ciężko podać proporcje, ponieważ każdy orzechy kroi inaczej. Ja najpierw wysypałam je do tortownicy, by zobaczyć ile mi ich będzie potrzeba. Chcemy uzyskać tutaj chrupiący spód naszego sernika o grubości ok. 1 cm. Jeśli wyjdzie
Karczma HonoriettyPożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny! Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci(...)wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków i koperku, a od czasu różowego hummusu wiem
Chilli Czosnek i Oliwawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasteczka w stylu włoskich amaretti, z tym że są orzechowe i z dodatkiem mąki. Uwielbiam orzechy włoskie (najbardziej ze wszystkich), więc nie mam innego wyjścia jak napisać - pychota! Ogólnie rzecz biorąc - ciastka cudownie pachną, są chrupiące (nie twarde) i lekko słodkie. Nadzienie z masy orzechowej - to taka kropka nad "i", ale ciasteczka świetnie też(...)smakują bez żadnych dodatków. A jeśli ktoś lubi mleko, to maczając ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około 50 pojedynczych sztuk) 2 białka 200g orzechów włoskich ( Helio ) 150g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka likieru orzechowego (opcjonalnie) Dodatkowo: masa orzechowa ( Helio ) Orzechy zmielić na drobno. Do miski przełożyć białka, mąki, orzechy i cukier
Di gotuje