orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego, trochę orzechów i miód. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego płynny miód orzechy włoskie Orzechy rozłupać z łupinek i posiekać drobno. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Obie(...)części posmarować płynnym miodem, najwygodniej przy pomocy pędzelka. Na miodzie rozsypać posiekane orzechy. Każdy płat złożyć na trzy razy wzdłuż dłuższego boku. (Brzegi ciasta najlepiej gdy są pod spodem.) Ostrym nożem odcinać kilkucentymetrowe kawałki, a te przecinać wzdłuż przez środek, ale nie do końca. Ciasto podczas pieczenia będzie rosło, a w środku utworzy się coś w rodzaju kieszeni. Brzegi ciastek
Codzienna kuchnia niecodziennaczasu. Gdy ma się mało czasu można z torebki kaszy wyczarować zdrowe, pełnowartosciowe danie. Tak własnie było ze mną, pusta lodówka...no prawie pusta. Pół paczki kiełków na patelnię, orzechy (mam je zawsze) i kaszę jęczmienną perłową. Tak właśnie powstało to danie. Fantazja jęczmienna na liściu kapusty (dla 2 osób) 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec" 1 łyżeczka masła sklarowanego(...)łyżki kiełków na patelnię 1 cebula 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka) 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów lisciowych) 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz świeżo zmielony do smaku Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut. Pokruszone orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Zdejmij
Gotuj Sam!osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 2 białka 80 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych duże jabłko skórka starta z połowy pomarańczy pestki granatu Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka(...)śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (70% i 30%). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy
Mienta blogprzygotować coś pysznego! Takie słodkości posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić. Koniecznie spróbujcie! Najpierw zróbmy … CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl * mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl(...)ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl * twarda gruszka – 0,5 szt * miód wielokwiatowy – 4 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie Lubella, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników
Ostra na SłodkoDużo nadzienia to podstawa! Mięciutka strucla drożdżowa nadziana masą z orzechów włoskich i z orzechową słodką kruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia, choć na następny dzień (jeśli przechowywane jest w odpowiedni sposób, np. owinięte w folię aluminiową) jest równie smaczne. Polecam na wigilijny poranek ;). Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka(...)mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szkl cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 60 g masła, stopionego Nadzienie orzechowe: 200 g orzechów włoskich, zmielonych 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru kilka kropel aromatu rumowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/3 szkl gorącego mleka 1 białko Orzechowa kruszonka: 20 g masła zimnego
Nastoletnie WypiekanieJedne z najlepszych babeczek, jakie upiekłam! Cudowny smak, słodziutkie, pulchniutkie, naładowane dużymi kawałkami bakalii, które wyczuwasz w każdym kęsie! Są przepyszne! Koniecznie przepis do powtórzenia :) Środek każdej babeczki wypełniłam orzechem macadamia :) Składniki (8 sztuk): 200 g mąki orkiszowej jasnej (Targroch) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g ksylitolu 1 jajko 150 ml mleka/napoju roślinnego(...)suszonych moreli niesiarkowanych (Targroch) 80 g suszonych daktyli (Targroch) 80 g orzechów brazylijskich (Targroch) 80 g orzechów pecan (Targroch) opcjonalnie 8 sztuk orzechów macadamia (Targroch) Przygotowanie: Owoce suszone i orzechy pokrój na drobne kawałki. Wszystkie składniki wraz z pokrojonymi bakaliami przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Masę przelej do wybranych foremek. Piecz w nagrzanym
Zdrowie na języku :PPonieważ polskie superfoods są równie smaczne i zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D Składniki dla dwóch(...)osób sałatka: 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne 2-3 kiszone buraczki garść orzechów włoskich 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej 1,5 łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Makaron
Ze smakiem i z pasjąDziś zapraszam Was na pyszne orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami. W szczególności polecam je wielbicielom orzechów laskowych. U mnie w rodzinie wprost przepadamy za tymi orzechami. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ja swoje orzechowe ciasto upiekłam specjalnie na rodzinne spotkanie. Spokojnie je przewiozłam do celu w papierowym, solidnym i pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) . Polecam(...)Ciasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych Skworcu 4 jajka M 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki naturalnego kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku
Słodkie okruszkimlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć jest prosta (jak zaraz zobaczycie w przepisie), nie ma nic wspólnego z banalnością! Mieszanka smaków i aromatów (kokos, curry, limonka, chili, czosnek, orzechy) w połączeniu z symfonią kolorów sprawia, że prosty kurczak z makaronem po tajsku staje się daniem, nad którym pochylicie się z zaciekawieniem i zachwytem. Kurczaka z makaronem po tajsku możecie(...)orzechowego, naturalnego, czyli niesłodzonego i niesolonego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego, orzechowego lub kokosowego sól, pieprz 1 zielona papryka 1 cebula szczypior opcjonalnie: natka kolendry, orzechy ziemne, kiełki, najlepiej fasoli mung albo sitr and fry 2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 300g tajskiego makaronu ryżowego
Pociąg Do Kuchnikażdej chwili. Składniki: 1,5 szkl płatków miodo kółka Mlekołaki 80 g masła 2 łyżki miodu 50 g białej czekolady 0,5 szkl żurawiny suszonej 0,5 szkl orzechów nerkowca 0,5 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl pestek dyni Przygotowanie: Orzechy nerkowca i włoskie drobno posiekać nożem. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Na suchej patelni razem podprażyć orzechy(...)nerkowca, włoskie i pestki dyni. Przesypać na talerz i na tej samej patelni roztopić masło, miód i czekoladę. Dodać płatki, podprażone orzechy z pestkami i żurawinę. Podgrzewać chwilę na niewielkim ogniu i wszystko razem wymieszać. Zdjąć z ognia jeszcze chwilę mieszać. Wyłożyć formę folią spożywczą wyłożyć masę, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. z wierzchu przykryć folią spożywczą i obciążyć. Pozostawić
Ala piecze i gotujejajka nadzienie 0,5 kg białego maku 150 g masy marcepanowej 1,5 szklanki cukru pudru 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego 5 podłużnych biszkoptów 100 g migdałów 50 g orzechów włoskich 100 g orzechów brazylijskich garść rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki śmietany 12% do posmarowania 1 jajko(...)łyżki mleka do dekoracji 3 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 50 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto (przygotować je dzień przed pieczeniem rogali) Do mąki wsypać suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli, wsypać zwykły cukier i wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto będzie lekko kleić się
Ugotowaćszklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY: 375 g masła 82% 250 g cukru pudru 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 czubate łyżki utartej gorzkiej czekolady 3 łyżki ciemnego rumu PONCZ: 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka(...)łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem). Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać
Kuchenne zapiski Edytyznalazłam w sklepie ze zdrową żywnością powaliła mnie na kolana, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i przygotować własną, domową, tanią, a przypuszczam, dużo zdrowszą wersję. Dlaczego zdrowszą? Bo nasiona i orzechy, które posiadam są ze sprawdzonego źródła, z pewnością surowe i wysokiej jakości. Natomiast informacji o pochodzeniu poszczególnych składników kupnej granoli nie znajdziemy na opakowaniu. Nasza granola chyba prędko(...)się nie znudzi. Przygotowałam ilość na 10 porcji i już moczę nasiona i orzechy na kolejną serię, bo wiem, że ta obecna zniknie w mgnieniu oka. Polecam! Składniki na 10 porcji: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki nasion konopi, 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
Jeść, by żyć w zdrowiusmakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 kg mąki pszennej szczypta soli 6 jajek 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła nadzienie(...)maku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć
6nieboczasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują niż(...)standardowe ciasteczka ze sklepu ;) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 gruszki orzechy nerkowca 3 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie
Codzienna kuchnia niecodzienna