orzechy - 16941 przepisów (strona:95/1130)

Baklava 139

tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej(...)szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol) sok z 1/4 cytryny Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wysmarować masłem. Płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części ( najlepiej podłużne prostokąty ).Jedną część obsypać lekko mąką i rozwałkować na bardzo cienki

Jaglusia
Spaghetti z porem i pesto z orzechów włoskich 143

wymaga dużej ilości składników, wielkiego talentu kulinarnego i w dodatku jest wegetariański, zdrowy i bardzo syty. Spróbujcie! Składniki: – 350g pora – 200g makaronu pełnoziarnistego (lub bezglutenowego) – 50g orzechów włoskich + do posypania – 15g startego parmezanu + do posypania – 3 łyżki oliwy z oliwek – większy ząbek czosnku – sól, pieprz Por myjemy, kroimy w pół i wzdłuż(...)gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania makaronu, dodajemy do niego pokrojony por i gotujemy razem. W międzyczasie, w misie blendera umieszczamy starty parmezan, orzechy włoskie, oliwę, ząbek czosnku, sól, pieprz i rozdrabniamy na bardzo drobno (jak pesto). Makaron odcedzamy i mieszamy w dużej misce wraz z przygotowanym pesto. Podajemy obsypując parmezanem i posiekanymi orzechami

Be Fit Be Strong
wykwintny tort czekoladowo-orzechowy 213

łyżki zimnej wody 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 6 białek 200 g mielonych orzechów włoskich 250 g cukru sok z 1/2 cytryny krem: 250 g masła 6 żółtek 200 g cukru pudru 200 g czekolady 2 łyżki kakao kieliszek spirytusu poncz: 1/3 szkl mocnej kawy(...)łyżeczka cukru 1/2 kieliszka spirytusu polewa: 100 g czekolady odrobina mleka do dekoracji: 50 g masła 50 g nutelli kilka polówek orzechów cukrowe perełki biszkopt: Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu

6niebo
„NUTELLA” LCHF Z AWOKADO (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez cukru) 291

bazie awokado, które jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Osobom na adaptacji, z nietolerancją orzechów lub unikającym słodzików i dużych ilości węglowodanów polecam krem w wersji podstawowej 2-składnikowej (awokado+ kakao). Inne wersje ograniczyć może tylko nasza wyobraźnia i makro Ja dla córki dodaję jeszcze orzechy(...)gotowy krem z orzechów laskowych ale można też sięgnąć po banana, ksylitol, cukier lub miód, jeśli nie pilnujecie bardzo niskich węglowodanów Składniki: 1 dojrzałe awokado 20 g kakao bez cukru opcjonalnie do smaku słodzik ( stewia – keto, LCHF), banan (paleo) lub ksylitol/cukier/miód opcjonalnie 20 g orzechów laskowych Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Następnie wydrążyć z niego miąższ

Ola la LCHF
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 190

słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 %  80 g cukru 50 g masła 50 g orzechów laskowych opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Na blachę wsypcie orzechy, prażcie je około 10 minut. Jeszcze ciepłe zawińcie w ściereczkę i pocierając(...)siebie usuńcie z orzechów skórki- nie musicie pozbyć się dokładnie wszystkich, ale im więcej, tym mniej goryczy w nich zostanie. Pozbawione skórek orzechy wrzućcie do blendera i miksujcie do momentu, aż orzechy zaczną wypuszczać olej i powstanie masło orzechowe (podobnie jak w przypadku  tego masła orzechowego  ). Odstawcie. Do rondla wlejcie dwie łyżki wody i wsypcie cukier, wymieszajcie

OliveandThyme
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 116

Drogie Babcie. Ukochani Dziadkowie. Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego! Składniki 100 g mieszanki orzechów i migdałów 100 g dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania(...)Przygotowanie Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni. Wsypcie na czysta ściereczkę, zawińcie ją i pocierając orzechy o siebie pozbawcie je części skórek. Pozbawione skórek orzechy drobno posiekajcie (ja użyłam do tej czynności blendera). Piekarnik nagrzejcie do 175 st (z termoobiegiem). Przygotujcie niezbyt dużą formę do pieczenia- u nas to okrągła forma o średnicy 21 cm. Czekoladę roztopcie w kąpieli

OliveandThyme
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 195

blendera, zalewamy wodą i blendujemy. Przecedzamy mleczko przy użyciu sitka lub czystej pieluszki tetrowej. Dodajemy karob i ... mamy gotowe "kakałko"! Nasiona konopii i migdały zastępujcie w inne dni sezamem, orzechami włoskimi, kokosem, itp.  Godzina 16-17 - obiadokolacja: surowe warzywo (ogórek), pasztet z soczewicy, pieczone frytkami z batata (bez tłuszczu).   Składniki i wykonanie: pasztet : przepis  tutaj frytki(...)najpierw proponuje wodę. Jeśli tym się nie zaspokoi, to podaję surowy owoc lub surowe albo kiszone warzywo, ewentualnie surowy chlebek z siemienia lnianego, chipsy z jarmużu bądź kilka namoczonych orzechów. Co powinno się znaleźć codziennie w jadłospisie małego roślinożercy? - zielenina: jarmuż, szpinak, natka pietruszki (najlepiej przemycać w sokach), - świeżo zmielone siemię lniane, surowy chlebek z siemienia lub łyżeczka oleju lnianego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami 228

pożywną wersję owsianki – bananowa owsianka z kakao i olejem kokosowym posypana dodatkowo karmelizowanymi orzeszkami i nasionami, z łyżką masła migdałowego. Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami   Drukuj Prep time 10 min Cook time 10 min Total time 20 min   Szybka poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami Serves: 3 Ingredients Na owsiankę(...)owsianych 1 szklanka wody 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe) Instructions Płatki

Cooking for Emily
Sos z orzechami laskowymi 147

chili czy czosnek. Pomysł nie był zły ale jakże prosty. Potrzebowałam większego wyzwania Tak zupełnie przypadkowo, dzisiaj był dzień sprzątania szafek i tak przeglądając jedną z tych kuchennych znalazłam orzechy laskowe. Minusem było to, że były w łupinkach i musiałam je obrać ale dałam radę bo tylko 5 dkg na szczęście było mi potrzebne. Tak zrodził się pomysł zrobienia prostego(...)sosu do groszku, który dzisiaj ugotowałam na obiad jako dodatek do mojej pieczeni wieprzowej. Sos to może duże słowo bo wszystko czego użyłam do jego wykonania to masło i orzechy. Jeśli macie ochotę na taki prosty dodatek do warzyw czy też mięsa, przepis poniżej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Ciasto toffi + film 163

Ciasto toffi to przepyszny deser na bazie biszkoptu z masą kajmakową i orzechami oraz bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie sprawia żadnych trudności. Pięknie wygląda i doskonale smakuje tworząc bardzo smaczną kompozycję, która zadowoli nie jedno podniebienie.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g masy krówkowej 150 g orzechów włoskich 500 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy

Smakowite Dania
Borówkowe ciasto bez pieczenia (paleo, bez glutenu, bez cukru) 399

Wystarczy składniki zblendować na dwie masy, które później ze sobą łączymy. Nasi goście zostaną zaskoczeni formą i smakiem podanego deseru Zatem, zapraszam do blendowania! Spód ciasta: ¼ szklanki migdałów ½ szklanki orzechów laskowych(albo innych orzechów) ¼ szklanki wiórków koksowych 1 szklanka namoczonych daktyli szczypta soli Przygotowanie: do blendera wrzucamy wszystkie składniki na nasz spód. Blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę po czym przekładamy(...)okrągłej tortownicy (19 cm) i odstawiamy do zamrażarki. Nadzienie borówkowe: 2 szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka borówek lub jagód (świeżych lub mielonych) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju koksowego Przygotowanie: orzechy odsączamy i razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera. Blendujemy wszystko razem i uzyskujemy piękne owocowe nadzienie o aksamitnej konsystencji. Tak uzyskaną

PaleoLife
Ciasto dyniowe z pomarańczą i bakaliami 149

marchewki użyć dyni. Wszak sezon na dynie w pełni. I wiecie co? To była dobra decyzja;) Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, przyjemnie pomarańczowe, z lekką cynamonową nutą i chrupiącymi kawałkami orzechów.  Powtórka niebawem:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 3/4 szklanki cukru 3 duże jaja 1/2 szklanki(...)oleju rzepakowego 250g startej na średnich oczkach dyni (marchewki lub pół na pół) sok i skórka otarta z jednej pomarańczy 1 pomarańcza 1/2 szklanki orzechów (dałam włoskie) 1/2 szklanki rodzynków Polewa: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni albo podpiec w piekarniku, można obrać se skórek, posiekać. Pomarańczę

Obiad gotowy
Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią 112

obiady. Odrobina jajka, warzyw i kromka żytniego chleba. A wszystko to w jednym, aromatycznym daniu, czyli tosty z cukinią. Warzywa i pieczywo smażone z jajkiem doskonale komponuje się z orzechami i szałwią. Cukinię można przygotować już wcześniej. Później wystarczy wszystko podgrzać, a tost zrobić tuż przed podaniem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu(...)jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię to kliknijcie tutaj -> klik ! Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 20 minut (z tego smażenie to ok. 15 minut) koszt to ok. 12 zł Składniki: cukinia 2 sztuki cebula czerwona 2 sztuki oliwa z oliwek to smażenia sól i pieprz

rabarbarowo
Ciasto czekoladowo- orzechowe 170

Bardzo smaczne ciasto, przygotowane na białkach z czekoladą i orzechami włoskimi. Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze jak w nich coś chrupie, pycha Czekoladę i krokant z orzechów laskowych otrzymałam od Cukieteria.pl                                                      Ciasto czekoladowo(...)orzechowe Składniki : masło - 60 g orzechy włoskie tarte - 70 g czekolada deserowa  - 110 g od Cukieteria.pl białka jaj dużych - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 75 g mąka - 2 łyżki sól- szczypta Dodatkowo : polewa czekoladowa krokant z orzecha laskowego   Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową. Tarte orzechy włoskie

Kuchnia Danusi
Rogale Marcińskie edycja II 157

waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru(...)pudru + 2-3 łyżki wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)  i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.  Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni