wchodziłam do spiżarki to ze słoiczka patrzyły na mnie orzechy laskowe. Po miesiącu takiego "patrzenia" nie wytrzymałam. Musiałam coś z nich zrobić. W ręce wpadł mi przepis na syrop orzechowy domowej roboty. Jako, że na blogu możecie już znaleźć przepis na syrop imbirowy , korzenny i dyniowy pomyślałam, że dlaczego nie spróbować zrobić orzechowego? Smak jest ciekawy, orzechowy, mocno słodki. Myślę(...)deserów, a już szczególnie takie domowej roboty. Mała buteleczka takiego syropu z pewnością może być też miłym prezentem dla kogoś bliskiego. Dla kogo: dla fanów kawy dla kochających orzechy dla lubiących domowej roboty dodatki Składniki: 250g cukru 250ml wody 125g orzechów laskowych Wykonanie: Usunąć skórkę z orzechów laskowych, dzięki temu pozbędziemy się goryczy. Jak to zrobić przeczytacie tutaj . W rondelku
Mania Wypiekaniaparafii :). Może to wynikać też z tego że nasza rodzima kuchnia jest dość łagodna smakowo i delikatna. Pierwszy raz zaciekawił mnie temat gdy w jakimś barze sałatkowym dostałem orzechy w czekoladzie z rozmarynem . Rozmaryn jak za sprawą magicznej różdżki sprawił że zwykłe orzechy z czekoladą zyskały zupełnie inny odświeżający wymiar. Swoją drogą odtworzyłem te orzechy w przepisie(...)mojego bloga gdzie surówka z białej kapusty dostaje nowego blasku :]. Na sam koniec by Was zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK
Kuchnia PROzdrowotnarozpusta raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi...naprawdę!, domowe nie tuczy:-) Do tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25 cm. Składniki(...)kajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu) 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (lub orzechów włoskich) suszona żurawina tarte orzechy włoskie Przygotowanie ciasta: Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe
Zasmakuj Kuchnidelikatnym śmietankowym kremem. Można tylko oblać czekoladą i też jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie z ciasta marchewkowego . Przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam sporą ilość uprażonych włoskich orzechów. Do dekoracji wykorzystałam lukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około 16 sztuk (w zależności(...)wielkości): ok. 400 g marchwi 4 jajka 1 szklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy
Codzienna kuchnia niecodziennażelazo , zawiera także cynk i wapń . Jest źródłem tryptofanu, który organizm wykorzystuje do wytwarzania serotoniny , zwanej hormonem szczęścia. Natomiast płatki owsiane dostarczają niezbędnego błonnika rozpuszczalnego . Czekoladowa granola z orzechami Drukuj Porcje: 600g Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 300g płatków owsianych bezglutenowych 100g wiórków kokosowych 80 g siemienia lnianego 8 orzechów brazylijskich 50g orzechów pekan 80ml rozpuszczonego oleju kokosowego(...)Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 160st.C. 2 Na całej powierzchni blachy rozkładam papier do pieczenia. 3 W dużej misce mieszam płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane. 4 Siekam orzechy brazylijskie i pekan i dodaję do mieszanki. 5 W osobnym naczyniu miksuję blenderem ręcznym olej kokosowy, syrop klonowy i ksylitol do połączenia składników. 6 Do płynnych składników dodaję kakao
Book of spellsminut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka(...)podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam
Różne smaki w kuchniagrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi - ciasto naprawdę jest wdzięczne i zasmakuje z każdym owocem. Uwierzcie:) I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki kokosowe - tu też dowolność, takie ciasto będzie smakować z tartymi migdałami, nerkowcami, suszonymi owocami, makiem, kakao, dowolnym zapachem do ciast. Widzicie ile pomysłów:) A więc sezonowe ciasto(...)truskawkami powstało w kilka chwil. Dodałam do niego tarte orzechy włoskie, wiórki kokosowe, które dodatkowo wzbogaciły aromat ciasta. Orzechy włoskie zawierają biotynę, czyli witaminę B7, która zawiera cząstki siarki poprawiające kondycję naszych włosów, wzmacniają je - samo zdrowie, nie tylko pyszne kuszące truskawki w naszym cieście. Ciasto jest przepyszne, aromatyczne, delikatne, puszyste (i łatwe w przygotowaniu) - musicie
Zasmakuj Kuchnibabki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto: 5 jajek 20 g oleju kokosowego(...)czasie przygotować polewę. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać śmietankę kokosową, kakao i opcjonalnie słodzik lub cukier. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Całość ozdobić dowolnymi bakaliami lub orzechami, wliczając do makro. U mnie płatki migdałów, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Należy pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę. Gotowe ciasto wstawić do lodówki
Ola la LCHFprzekładamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia foremki (ok. 21x32cm). Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 25- 30 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na bezę z orzechami: 200 g orzechów włoskich 3 białka 6 łyżek cukru kryształu dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Orzechy podprażamy na suchej patelni a następnie siekamy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo(...)dodajemy cukier, cały czas miksując. Do ubitej bezy dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Na upieczonym cieście rozsmarowujemy powidło śliwkowe, a następnie bezę z orzechami. Całość pieczemy przez ok 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 20 min. Całość możemy delikatnie polać polewą czekoladową
Domowy Smak JedzeniaGRZYBY LEŚNE Z SALAMI I ORZECHAMI Nie masz pomysłu na szybki i niebanalny obiad? Co powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów włoskich? Połączenie smaków niecodzienne, a efekt obłędny. W przygotowaniu tego dania pomógł mi Hortex i jego Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi - dzięki temu przygotowanie potrawy zajęło mi naprawdę niewiele czasu. Zamiast orzechów włoskich(...)smażenia 2 drobno posiekane szalotki 2 grube plastry boczku pokrojone na wąskie paseczki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku około 3/4 szklanki salami pokrojonego w paseczki 3/4 szklanki orzechów włoskich przekrojonych na pół 2 łyżki natki pietruszki posiekanej sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na rozgrzanej patelni (lub w woku) podsmażam
Moja Książka Kucharskacukru 3,5 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 200g zimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g białego maku 120 g cukru 100g miodu 50g migdałów 50g orzechów włoskich 40g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 5 biszkoptów okrągłych, pokruszonych 2 jajka Na dekorację: szklanka cukru 2-3 łyżki gorącej wody garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Wykonanie(...)grubości 0,5cm. Z ciasta wycinamy 12 trójkątów o długich bokach. Nadzienie: Mak płuczemy, zalewamy w rondelku wrzątkiem i parzymy około 30 minut. W połowie parzenia wrzucamy orzechy włoskie i migdały. Mak i orzechy odsączamy na gęstym sicie, po wystudzeniu mielimy trzykrotnie. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno kroimy. W garnku rozpuszczamy masło, miód
Smak mojej kuchniwarstwę orzechową. Dzięki warstwie dżemu, słodycz mazurka jest idealnie złamana kwaskowym dżemem. Polecam szczególnie kwaskowe dżemy np porzeczkowy czy z owoców leśnych. Drugim miłym akcentem jest warstwa zmielonych orzechów włoskich połączonych z mlekiem. Pod wpływem mleka, orzechy pęcznieją, tworząc gęsta masę. Na wierzch dajemy samodzielnie wykonaną masę kajmakową, lub też gotową masę z puszki. Ozdabiamy ulubionymi bakaliami. U mnie(...)razem prażone płatki migdałów, trochę daktyli, rodzynek i orzechów włoskich. Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek w kształcie zająca albo baranka. Jak szaleć to szaleć;) Jak stwierdził mąż
Mieszam w GarnkuSurowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele(...)suszone daktyle. Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować wieczorem, a na drugi dzień położyć krem. Do przygotowania tego zdrowego deseru należy użyć namoczonych wcześniej bakalii. Najlepiej wieczorem zalać bakalie wodą i moczyć całą noc. Jeśli nie chcecie jednak tyle czekać, możecie
Moja Delicjacórka prosi o masło orzechowe, dwójka młodszych wierna jest nutelli. Owe specjały można zrobić w domu. Łatwizna 🙂 Masło orzechowe. Do jego wykonania potrzebne są tylko – orzechy. Ja wzięłam 2 szklanki podpieczonych, solonych orzeszków ziemnych. Wrzucamy je do blendera i miksujemy około 10 – 15 minut. W miarę upływu czasu miksowania orzechy będą zmieniać swój wygląd(...)końcu powstanie jednolita masa, którą można rozsmarować. Umieszczamy ją w słoiku. Przechowujemy w lodówce do 1 miesiąca. Nutella. Potrzebne składniki: 100 g orzechów laskowych 2 łyżki mleka w proszku 120 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady mlecznej Orzechy rozkładamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
NiuniokiPieczone gruszki wypełnione kremowym serkiem migdałowym o kokosowo-waniliowym aromacie, posypane chrupiącymi orzechami laskowymi i polane miodem- to bogaty w składniki odżywcze, wyborny w smaku i niebanalny w wyglądzie deser. Jego kluczowym składnikiem (oprócz gruszek 😜) jest twarożek migdałowy, ten zaś w bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀 Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego(...)laski * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka Twarożek powstały ze zmielenia migdałów połączyć z 1 łyżką śmietanki kokosowej, cukrem, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii i wymieszać. ------------ Dodatkowo: * małe gruszki- 5 szt. * orzechy laskowe Agnex - 1/4 szklanki * miód- do polania Przygotowanie: Gruszki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15-17 minut. W międzyczasie
Kraina Miodem Płynąca