Makowiec z bakaliami 239szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie:Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić
Anioły w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 226kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy
Anioły w kuchni
Lizaki na halloween 314może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy
Kolizje Smaków
Ciasteczka z marmoladą 256Składniki: 180 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, marmolada Orzech. Przygotowanie: W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego
Aga w kuchni
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 296Składniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy
Mango Papaja
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 555męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie
Poezja smaku
Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki... 473całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę
My Culinary Art
Spaghetti z pulpetami 232jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim
Moje domowe kucharzenie
PYZY ZIEMNIACZANE 220ugotowanymi, następnie wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać skrobię ziemniaczaną i dorzucić do miski z ziemniakami, dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i gotować we wrzącej, osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oliwy (oleju) ok.2 minuty od wypłynięcia.Podawać z cebulką podsmażoną na oleju kokosowym,(lub ze smalcem, skwarkami... itp.) Smacznego
Smaczne Zdrowe
Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu) 260trzeba sobie radzić i normalnie funkcjonować.Bezglutenowce są znacznie droższe od zwykłych, a bez jajek dużo rzeczy się "nie klei". W większości produktów jest napisane: może zwierać śladowe ilości: orzechów/mleka/glutenu itd. Czytanie etykiet jest według mnie najważniejsze. To ona przekazuje nam jak produkt jest zmodyfikowany i czy warto go jeść, czy też ominąć.Niżej moja propozycja śniadania: bezglutenowego
Czarnawisienka
Kulki serowo-kokosowe 667kawałki, przełożyć do miski. Następnie dodać do sera cukier, żółtka jaj i wiórki kokosowe. Dobrze wyrobić masę. Z gotowej masy formować kuleczki serowo kokosowe, wielkości orzecha włoskiego. Wierzchu kuleczek już nie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. Z tego przepisu wychodzi 29 kulek
Kuchnia Danusi
Udko z kurczaka z cytrusami. 249polać seler. Doprawić solą i pieprzem .Przykryć i dusić 5 min.Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki.Udko podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika.P.s. Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony
Kulinarny karnet Christophera
Kapuściany pasztet. 185liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min.P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi
Kulinarny karnet Christophera
Pralinki z mojej manufaktury. 192nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi.Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką.200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości.Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega
Kulinarny karnet Christophera
Figi ze śliwkami i sosem szodonowym. 194połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły. Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki. Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni . Posypać orzechami lub migdałami. Zapiekać 10-15 min w temp. 180 stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji. Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym . Sos szodonowy . 3 żółtka
Kulinarny karnet Christophera