orzechy - 16941 przepisów (strona:854/1130)

Krokiety z czerwonej soczewicy 152

drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki  stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania 9 pierwszych składników

Apetyczna babeczka
Kruche rogaliki z powidłami 237

SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki Młyn Kopytowa, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200 g masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli, powidła śliwkowe Orzech.     Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami. Przygotowanie:    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy

Aga w kuchni
Pomidorowa pasta z nerkowców,wegańska 152

Puszysta, kremowa, delikatna, z lekką nutką suszonych pomidorów... Pyszna :) Składniki: 2 szkl. orzechów nerkowca 10 łyżek oliwy 6 łyżek koncentratu pomidorowego 6 łyżek wody papryka ostra lub chilli - do smaku 5 kawałków suszonych pomidorów  5 ząbków czosnkuOrzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę.Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.Łączymy wszystkie składniki i miksujemy

chwile dla mnie
Bakaliowe ciasteczka 168

postanowiłam ich użyć do wypieku pysznych ciasteczek.Bakaliowe ciasteczka   SKŁADNIKI:jajka -2 sztmąka - 2 łyżkimargaryna - 2 łyżkicukier -3 łyżkiproszek do pieczenia - 1 łyżeczkasiemię lniane - 2 łyżki   (KRESTO)orzechy laskowe tarte - 2 łyżkisezam - 2 łyżkiskórka pomarańczowa kandyzowana -1,5 łyżkipłatki owsiane -2 szklrodzynki - 2,5 łyżkiwiórki kokosowe - 3 łyżki  ( KRESTO)tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE:Do miski przełożyć

Kuchnia Danusi
Bakaliowiec 213

opakaromat do ciasta- dowolnycukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę bakaliową do formy

Kuchnia Danusi
Pulpety w sosie curry 227

pokroić drobno w kosteczkęMięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę.Wyrobić dobrze  masę mięsną.Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące. Wodę wlać do garnka, zagotować.Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz

Kuchnia Danusi
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 211

ciasto i pokroić na mniejsze porcje.Otrzymany wypiek ma chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona troć z pesto bazyliowo-gruszkowym! 167

duże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii  - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w  Naczynie wysmaruj masłem i oliwą, ułóż ryby wylej pesto i ułóż kilka plastrów marynowanego imbiru. Piecz 20- 25 minut w nagrzanym piecu. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasteczkowy Krem Reaktywacja ! 150

oprzeć. Tym razem wykonany w całości przez moją siostrę, oczywiście pod moim okiem. Muszę przyznać, że świetnie jej poszło :) ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i masła orzechowego z dodatkiem pokruszonych orzechów i kawałków czekolady ~ Przepis na ciasteczkowy krem znajdziecie tutaj

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka z kuleczkami mięsnymi 137

łyżek oliwy z oliwek, 1/2 ząbku czosnku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów, 1 gałązka pomidorków koktajlowych, pieprz, sól. Przygotowanie:   Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli oraz pokrojone suszone pomidory. Sałatkę polewamy sosem zrobionym

Aga w kuchni
Owsiane ciasteczka z żurawiną 187

cukier, żurawinę, crispearls ciemne oraz sodę. W drugiej misce mieszamy miękkie masło z jajkiem i aromatem waniliowym. Przekładamy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 160 stopniach ok. 10-12 minut. Następnie zostawiamy je na kratce do ostudzenia

Aga w kuchni
Ciastka z kaszy manny 175

oraz kaszę mannę. Następnie dodajemy jajko i miękkie masło, przyprawę do deserów. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy je ręką i posypujemy płatkami migdałowymi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 185

czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
Trufle rumowe 118

masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie masło, możemy masę troszkę schłodzić, ale nie za dużo, żeby masło nam nie stwardniało. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao. Takie kuleczki chłodzimy w lodówce, tak by masło nam stwardniało :)  Polecam je z herbatką Teekanne Green tea Peach

Aga w kuchni
Kostka Pistacjowo Czekoladowa 141

małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków.     The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made

Made By Mom And Son