orzechy - 16941 przepisów (strona:842/1130)

Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 194

najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki owsiane bez pieczenia 2109

pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich;170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);50 g białego cukru;50 g margaryny;30 g miodu pszczelego;1 łyżka soku z cytryny.Polewa:100 g gorzkiej czekolady;30 g margaryny.Sposób wykonania

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 343

ść cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 190

kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych

Gospodyni Miejska
Kluski z makiem i bakaliami 218

przepisu:Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 232

sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pączki 401

smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony.Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund.Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony.Pączki należy smażyć cały czas

Gospodyni Miejska
Miękkie ciastka owsiane 244

Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.Szklanka = 250 mlRodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2170

placki.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać. Nie studzić.Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować.Orzech drobno posiekać.Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek.Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.Ciasto wstawić

Gospodyni Miejska
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 236

worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 168

przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 184

sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca.  Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minutPorcje: 2   Składniki:1 szklanka pureedyniowego,150 g serka mascarpone,4 łyżki Mieszanki Studenckiej

SzczyptaSmaQ
Serniczki Chia z mango 2339

zdrowotnych. W tym przypadku mamy kwasy tłuszczowe omega-3, obniżające poziom cholesterolu, zapobiegające chorobom serca, chorobom neurologicznym, depresji, działające przeciwzapalnie (kwasy omega-3 znajdziecie także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich). Chia to także bogate źródło minerałów, żelaza (wzmacniającego krew), magnezu (poprawiającego stan naszych nerwów), wapnia wzmacniającego kości. Nasionka posiadają dużą zawartość błonnika oraz dużą zdolność wchłaniania płynów i zwiększania

SzczyptaSmaQ
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 175

zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 13 minut). Chwilę odczekać

Basia w kuchni
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 272

łyżki mąki- 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato"- żurawiny garść lub rodzynki- wino wytrawne ok 100ml- ocet balsamiczny do smaku - jeżeli lubimy pyszne też są orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni , aby urozmaicić teksturę dania oraz smak SPOSÓB WYKONANIA :- kapustę poszatkować na szatkownicy lub pociąć drobno nożem,- do garnka z grubym dnem wlać szklankę bulionu warzywnego

Basia w kuchni