Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami 225mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Aga w kuchni
Makowiec zawijany 726Składniki na dwa spore makowce:Ciasto:75g świeżych drożdży6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej500ml mleka6 żółtek220g cukru + 2 łyżki200g masłaMasa makowa:500g maku200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)6 białek140g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 większe łyżki miodu100g masła1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto:1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie
Mała Cukierenka
Strucla makowa krucho - drożdżowa 385szklanki gęstej kwaśnej śmietanyopakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą waniliąszczypta soli1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa:50 dag maku niebieskiegook 3/4 szklanki miodurodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa4 białka Polewa:tabliczka czekolady 4-5 łyżek mlekaskórka pomarańczy lub migdały w płatkach1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia
Apetyczna babeczka
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 187najniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Masę schłodzić przez 30-60 minut.Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja samotnika 213piec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia.Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie. Ach, jak się cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 326pogoda, czy może nieco stresująca ostatnio praca sprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka, pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na chrupko. Z czekoladą 206kakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością.I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami...Kakaowe biscotti
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 181masę. Wlać kawę, zmiksować.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe maleństwa 189Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 193Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna w nowej odsłonie 204Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę - kaszka wyszła gęsta i cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru i smaku, poza tym wyczuwałam w niej lekki posmak jakby orzechów... Pyszna!Dwie porcje zjedliśmy na ciepło, dwie na zimno - obie wersje są fantastyczne, choć ja jednak troszkę bardziej lubię na ciepło...I muszę przyznać, że dawno nie miałam takiej frajdy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 184słabość, a że C. podziela ją bezwzględnie, kiedy tylko brakuje mi czegoś słodkiego, sięgam po sprawdzone przepisy na te właśnie ciasteczka. Eksperymentuję ze składnikami - za każdym razem dodaję inne orzechy, skórkę z cytryny lub pomarańczy, kakao, czekoladę, przeróżne suszone owoce. Tym razem udało mi się zakupić coś bardzo nietypowego - przynajmniej dla mnie. Z suszonymi jagodami bowiem spotkałam się tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 232wymyślić, jak je wykorzystać...Skoro Walentynki, to czekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności nie mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu Gwiazdka w kuchni znaleźć przepis na brownie bez czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 432bakalie, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym cukrem pudrem.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 214wymieszać z solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając. Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrze